REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Radu Mazăre, arestat pentru 30 de zile: va fi suspendat din funcţie!

Radu Mazăre, arestat pentru 30 de zile: va fi suspendat din funcţie!

Replica API 3 aprilie 2015 | 00:13 189

Decizia este definitivă

Decizia este definitivă

Radu Mazăre

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost ridicat joi de poliţişti dintr-un restaurant şi dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, pe 2 aprilie anul curent, contestaţia procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a acestuia. „Admite contestaţia PICCJ, dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru Mazăre Radu şi Strutinsky Sorin Gabriel”, potrivit minutei. Decizia este definitivă. Edilul Constanţei a fost prezent la Bucureşti, din nou, pe 1 aprilie anul curent, unde judecătorii ÎCCJ a României au analizat contestaţie procurorilor DNA cu privire la luarea măsurii arestării preventive a acestuia. La ieşire din sala de judecată, magistraţii rămânând în pronunţare, primarul a declarat: „O să stau în Bucureşti, în cazul în care, Doamne Fereşte... Niciodată nu ştii cum e viaţa. Sunt cu bagajele pregăite, relativ. Deocamdată, am umplut geanta cu bagaje“. Pronunţarea avea să vină a doua zi, pe 2 aprilie, când judecătorii au decis: „Admite contestaţia PICCJ, dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel”. Menţionăm că Radu Mazăre este cercetat pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese (două infracţiuni). Şi Sorin Strutinsky este cercetat în dosar, el fiind arestat în altă cauză, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Mazăre a fost reţinut luni, 16 martie 2015, însă judecătorii au decis atunci să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. În ordonanțele întocmite de procurori se arată că, în perioada 2006-2009, inculpatul Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. Fapte similare au fost înregistrate şi în perioadele 2008-2014, 2006 – 2013, 2008 – 2012. La mijloc este vorba despre sume de bani cerute pentru câștigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului ş încheierea de contracte între Primărie și societatea controlată de el şi Strutinsky, obţinând foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care inculpatul Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

Ce se întâmplă cu funcţia de primar

Radu Mazăre va fi suspendat din funcţia de primar al municipiului Constanţa! Este măsura firească pe care Instituţia Prefectului o va lua, a explicat prefectul Ion Constantin, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca Radu Mazăre să fie cercetat în arest preventiv.

"În conformitate cu prevederile articolului 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor articolului 26 aliniatul 1 din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, în termen de cel mult 48 de ore după ce voi primi toate documentele de la instanţa supremă, care, conform legii, trebuie emise de îndată, în calitate de prefect voi emite ordinul de suspendare din funcţie al primarului Constanţei, Radu Mazăre", a declarat prefectul judeţului, Ion Constantin.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218