REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Radu Mazăre, ridicat de procurorii DNA şi reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită

Radu Mazăre, ridicat de procurorii DNA şi reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită

Replica API 9 aprilie 2014 | 00:00 188

Percheziţii la locuinţa edilului, la primărie şi în alte locaţii

Percheziţii la locuinţa edilului, la primărie şi în alte locaţii

După episodul ridicării preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi reţinerea acestuia de către DNA Bucureşti, fiind eliberat ulterior şi pus sub control judiciar, ieri procurorii bucureşteni au mai dat o "lovitură": au descins în 12 locaţii situate în municipiile Constanţa, Bucureşti şi judeţul Dâmboviţa. La Constanţa, percheziţiile au avut loc acasă la primarul Radu Mazăre, la mama acestuia şi la fratele edilului, Mihai Mazăre, precum şi la primărie. Dacă în primă fază primarul Constanţei a declarat că va veni la domiciliu, ulterior el a fost prezent la Gala Turismului din Bucureşti, după care s-a retras la un restaurant din Capitală, alături de fratele Mihai. A răspuns presei, prin SMS, că nu ştie dacă mai vine la Constanţa şi că aşteaptă să fie anunţat de avocaţii săi ce urmează să se întâmple, aşa că, în cursul după-amiezii, edilul s-a trezit că este săltat de opt mascaţi şi un procuror chiar din localul în care se afla. În cursul serii, procurorii au decis reţinerea pentru 24 de ore a edilului, pe care îl vor prezenta instanţei cu propunere de arestare preventivă. Alături de Radu Mazăre, a mai fost reţinut şi un reprezentant al unei societăţi comerciale.

Primarul Constanţei a fost ridicat şi dus la audieri, care nu au început decât după câteva ore, atunci când au sosit la Bucureşti şi avocaţii lui Mazăre. Însă, edilul s-a arătat foarte calm, el menţionând că nu îi este frică de nimic, decât de Dumnezeu. Acesta ştia că au loc percheziţii în mai multe locaţii din Constanţa, printre care şi domiciliul său din staţiunea Mamaia, dar şi la sediul Primăriei Constanţa. Primarul de la malul mării este cercetat într-un dosar de corupţie privind cartierul social Henri Coandă. Reamintim că, pe data de 24 martie, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, anunţa că are un nou dosar penal: "Am aici adresa primită de la DNA, pe numele regiei Consiliului Local, care s-a ocupat de construcţia cartierului Henri Coandă, şi în care ni se cere, de la DNA Bucureşti, în urma soluţionării dosarului - alt dosar am -, să trimitem până la data de 25 martie contractul de achiziţie, precum şi toate documentele aferente procedurii de achiziţie publică referitoare la acest contract", declara, la momentul respectiv, Radu Mazăre. Revenind la percheziţiile efectuate la domiciliul primarului, de menţionat că procurorii au ridicat mai multe documente, iar cei trei avocaţi, printre care şi Marius Mocanu dar şi Ioana Focşa, nu au vrut să ofere declaraţii. De menţionat că, până când au ajuns la DNA avocaţii lui Mazăre, edilul a profitat de ocazie şi a salutat presa de la geamul instituţiei, dând de înţeles că audierile încă nu începuseră. Între timp, în stradă, în faţa DNA, se strânseseră circa 10 persoane care au protestat împotriva aducerii edilului la audieri. De altfel, şi la Constanţa, spre seară, spiritele s-au agitat şi în cartierul "amărâţilor": sute de oameni au protestat pentru eliberarea primarului Radu Mazăre. Oamenii au ieşit în stradă şi au scandat "Vrem Primarul!" şi "DNA nu uita, Henri Coandă va lupta!". Constănţenii spun că vor face greva foamei la Primărie, miercuri, începând cu ora 10.00, a anunţat Romania TV.

Ce documente au ridicat poliţiştii judiciari de la Primăria Constanţa

În ceea ce priveşte percheziţiile de la primărie, instituţia a remis presei şi un comunicat: "O echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă, la orele 8.00, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă. Reamintim că în primă fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş. De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,945 milioane lei. Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA", se arată în comunicat. La rândul său, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat marţi, la finalul percheziţiilor în Primăria Constanţa, că au fost pregătite şi predate, în original, toate documentele solicitate de către poliţiştii judiciari din cadrul DNA Bucureşti. "Este vorba despre hotărâri de consiliu, alături de avizele comisiilor de specialitate, precum şi autorizaţiile de construire emise pentru cartierul de locuinţe Henri Coandă", a declarat Făgădău. Viceprimarul a adăugat că au fost predate şi corespondenţa oficială între Primărie şi Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat. Conform viceprimarului, la audieri la DNA s-au prezentat, în afară de primarul Radu Mazăre, doar o persoană din primărie şi două de la RAEDPP. "Luni au primit cele trei persoane citaţia să se prezinte la DNA şi azi (marţi - n.r.) au fost acolo", a conchis Făgădău, care a negat informaţia cum că 6 dube ale DNA ar fi dus la audieri şi alţi angajaţi ai primăriei.

Ce acuzaţie îi aduce DNA primarului Mazăre; reacţia edilului: "Ruşine, Băsescu!"

În ceea ce priveşte firmele contractate de RAEDPP pentru diverse servicii aferente cartierului Henri Coandă, amintim SC Shapir Structures SRL. De altfel, potrivit comunicatului remis marţi seara de DNA, persoana care i-ar fi oferit mită edilului Constanţei este Morgenstern Avraham, despre care se ştie că este reprezentant al firmei Shapir Structures SRL. Iată comunicatul DNA: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor: Mazăre Radu Ştefan, primar al municipiului Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită; Morgenstern Avraham, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Din ordonanţele de reţinere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social "Henri Coandă", aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex.: iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu". "Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai arată în comunicatul DNA. De precizat că, după audieri, Radu Mazăre a ieşit din sediul DNA, pentru a fi dus în arest. Edilul a declarat că: "Am construit cel mai ieftin din România case pentru săraci şi uite cu ce m-am ales". El a adăugat: "Ruşine, Băsescu!".

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614