REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Radu Mazăre şi fratele său, trimişi în judecată de DNA în dosarul „Henri Coandă”

Radu Mazăre şi fratele său, trimişi în judecată de DNA în dosarul „Henri Coandă”

Replica API 2 aprilie 2016 | 01:04 194

Al patrulea dosar penal

Al patrulea dosar penal

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern

Radu Ştefan Mazăre a fost trimis în judecată în al patrulea dosar penal! Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Radu Mazăre, în calitate de inculpat, la data comiterii faptelor primar al municipiului Constanţa, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, fals în declaraţii (3 infracţiuni); şi în stare de libertate a inculpaţilor Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, fals în declaraţii (3 infracţiuni); Avraham Morgenstern, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Potrivit anchetatorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social „HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Precizăm că din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre.

De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu cu ocazia percheziţiei domiciliare. Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obţinute în cadrul activităţii de cooperare judiciară în materie penală cu autorităţile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein şi Austria. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie ş Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispusă în cauză.

Precizăm că Radu Mazăre se află la cea de-a patra trimitere în judecată. În 2008, DNA a dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi, printre care și Radu Mazăre. în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro. În aprilie 2015, DNA l-a trimis în jduecată în dosarul terenurilro subevaluate. Iar pe 9 decemrbie, a fost deferit justiției și-n celd e-al treilea dosar penal, pentru luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale), înd osarul „Polaris SA“.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108