REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Răducu Popescu a băgat Mangalia în audienţe: "Lumea trebuie să ştie că Inspectoratul nu înseamnă numai plângeri şi sancţiuni"

Răducu Popescu a băgat Mangalia în audienţe: "Lumea trebuie să ştie că Inspectoratul nu înseamnă numai plângeri şi sancţiuni"

Replica API 19 octombrie 2012 | 00:00 503

Şeful Inspectoratului Şcolar îşi promovează imaginea în teritoriu

Şeful Inspectoratului Şcolar îşi promovează imaginea în teritoriu

Şeful ISJ s-a hotărât să apeleze la o nouă strategie, pentru a se apropia de sistemul pe care îl coordonează, dar şi pentru a desfiinţa mentalitatea înrădăcinată cu privire la Inspectoratul Şcolar, ce are o denumire comunistă, după cum a afirmat chiar el, menită să ducă gândurile oamenilor doar la inspecţii, sancţiuni sau demiteri din funcţie. Acesta a programat audienţe la Mangalia, unde cei înscrişi au avut prilejul să-şi expună nemulţumirile, nelămuririle sau anumite propuneri, discuţiile interactive având ca rol găsirea unor soluţii optime.

Evenimentul a avut loc în cadrul Colegiului Economic Mangalia, joi, 18 octombrie, unde Răducu Popescu a fost însoţit de Lucian Faliboga. Însă, din nefericire, chiar dacă acţiunea a fost anunţată cu ceva timp înainte, la audienţe nu s-au prezentat foarte multe persoane, pesemne că nu există probleme în învăţământul din Mangalia sau, din contră, cei ce doreau să-şi facă simţită prezenţa au fost intimidaţi. "Nu s-au înscris multe persoane. Aici este o comunitate mică. Poate că se gândesc: dacă aud că s-a înscris vreun coleg la audienţe, vine să reclame pe cineva, pentru că asta este. Mie şi denumirea mi se pare puţin comunistă: "inspectorat!". Automat ţine de control, de sancţiuni. Oamenii suprapun Inspectoratul cu problemele, reclamaţiile. Până se schimbă percepţia, mai durează", a spus Răducu Popescu. Printre cele patru persoane venite în audienţă s-a aflat şi Cristina Angheluţă, directorul Liceului Callatis din Mangalia, care a scos în evidenţă problema siguranţei în şcoli, măsurile fiind deja luate în cadrul unităţii de învăţământ pe care o conduce. "Doamna Angheluţă deja a luat măsuri, stabilind că odată cu începerea programului şcolar, accesul este închis, nu mai intră şi nu mai iese nimeni. Se pune lacătul pe poartă", a spus Popescu. În completare a venit şi directorul Liceului Callatis: "Este o stradă nu foarte mare în faţa liceului, dar eu am zis să facem cerere pentru sens unic. Este chiar periculoasă. De asemenea, se vor pune şi limitatoare de viteză", a menţionat Cristina Angheluţă, care a primit susţinerea totală a reprezentanţilor ISJ.

Răducu Popescu: Nu se mai organizează concursuri în şcoli!

Discuţiile au atins şi problema evenimentelor organizate în şcoli, care se prezintă ca fiind gratuite, însă la faţa locului lucrurile stau altfel. "Concursurile nu se mai organizează în şcoli. Pentru că mai sunt cazuri: facem un concurs gratuit, copiii nu plătesc nimic. Dar, când se ajunge la faţa locului, este de fapt o editură care roagă să se cumpere nişte cărţi. Păi, ori este gratuit, ori nu. Pentru asta există librării", a spus generalul ISJ. În ceea ce priveşte programul "after school", acesta va fi stabilit de către directorii unităţilor de învăţământ. "Stabiliţi dumneavoastră costurile, iluminatul, căldura, apa, precum şi plata profesorilor. Stabiliţi criteriile şi preţurile", a completat Răducu Popescu. În cadrul dezbaterii, inspectorul şcolar general a propus să se întocmească listele cu preşedinţii Asociaţiilor de Părinţi, să se stabilească o şedinţă, la care să poată participa. "Să se facă liste cu numele şi numerele de telefon şi fiecare preşedinte să aibă contactul celorlalţi, să se menţină o legătură, iar mai departe este dorinţa mea de a-i întâlni, pentru că toţi profesorii spun că au un vecin, văr, frate, care mă cunosc. Aşa îmi spun toţi", a precizat Popescu.

Practica, înlocuită cu materiile menite să dezvolte cultura generală

De asemenea, Florenţa Bocâncă, liderul de sindicat al profesorilor din cadrul Colegiului Economic a avut de punctat câte ceva cu privire la mai multe aspecte, printre care şi materiile elevilor, din cadrul liceelor tehnologice, din clasele a IX-a şi a X-a, care, după părerea ei, ar trebui să aibă mai multe materii menite să le dezvolte cultura generală şi să se reducă orele de practică. "Orele de practică se fac în cadrul şcolii, în cadrul celor două clase, iar clasele a IX-a şi a X-a fac parte din învăţământul obligatoriu, de aceea consider că sunt mai utile materiile care au rolul de a dezvolta cultura generală, decât orele de practică", a spus Florenţa Bocâncă. Aceasta a ridicat şi problema navetei copiilor, tichetelor cadou pentru profesori, dar şi construcţia unei săli de sport în spatele Colegiului Economic din Mangalia, răspunsul reprezentanţilor ISJ venind în sprijinul celei din urmă, însă toate în funcţie de linia priorităţilor. În plus, şeful ISJ a declarat că instituţia pe care o conduce va avea o nouă categorie pe site, împărţită în trei secţiuni, dintre care una va fi dedicată elevilor, una părinţilor şi alta profesorilor. La cea din urmă vor exista şi interviuri, unde dascălii în prag de pensionare vor avea ocazia să-şi sintetizeze vasta experienţă, culeasă de-a lungul anilor. "Mai am şi un proiect, pe care aş vrea să-l ţin secret, să fie ca o surpriză. Aş dori să ofer premii în bani dascălilor, aflaţi în prag de pensionare. Momentan nu există fonduri, dar nu am abandonat proiectul", a declarat Popescu. În cadrul dezbaterilor s-a prezentat şi directorul Liceului Ion Bănescu, dar şi un profesor de religie din cadrul Colegiului Economic. La sfârşitul audienţelor, Lucian Faliboga şi Răducu Popescu au vizitat Colegiul Economic din Mangalia, s-au oprit alături de profesori, în cancelarie, cu care au avut mai multe discuţii. Traseul a continuat şi cu alte unităţi de învăţământ din Mangalia.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614