REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Rafila: Avantajele oferite de noile tehnologii nu trebuie să înlocuiască interacţiunea cu pacientul

Rafila: Avantajele oferite de noile tehnologii nu trebuie să înlocuiască interacţiunea cu pacientul

A.F. 18 martie 2023 | 00:00 288

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la inaugurarea Centrului Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Centrului UNiX al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, că avantajele oferite de noile tehnologii nu trebuie să înlocuiască elementele legate de interacţiunea cu pacientul.

Rafila: Avantajele oferite de noile tehnologii nu trebuie sa inlocuiasca interactiunea cu pacientul

"E un centru extraordinar aici, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, permite deprinderea atât a investigaţiilor de bază medicală, mă refer la examinarea pacientului, diagnostic diferenţial, diagnostic pozitiv şi cred că este viitorul. Vedeţi că toate universităţile încearcă să ofere soluţii digitale şi cele legate de realitate virtuală. În învăţare, ele au un mare avantaj, sunt repetabile, reproductibile, dar asta nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului. Fiecare dintre noi trebuie să fim conştienţi că ceea ce învăţăm sau deprinderile pe care le dobândim în această zonă virtuală trebuie aplicate şi trebuie exersate pe pacienţi. Ei trebuie să rămână. Impactul şi relaţia medic-pacient rămâne, din punctul meu de vedere, esenţială, pentru că ea are şi o încărcătură de empatie, de emoţie, care este necesară atunci când ne dorim ca omul să simtă că este bine îngrijit, iar vindecarea să se producă într-un mod firesc. Aceste avantaje pe care le oferă noile tehnologii nu trebuie totuşi să înlocuiască elementele legate de interacţiunea cu pacientul", a declarat Alexandru Rafila, care a testat unul dintre echipamente.

Centrul UNiX, care cuprinde Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină şi Centrul Academic de Examinare, este una dintre cele mai spectaculoase investiţii ale UMFST "George Emil Palade" din Târgu Mureş, fiind unice în România în învăţământul medical.

Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, coordonat de conf dr Cristian Boeriu, se alătură Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice care funcţionează de 10 ani în universitate şi dispune de spaţii destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) şi mixtă.

"Unul dintre spaţiile Centrului Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, destinate învăţământului medical, este dotat cu un sistem inteligent de proiecţie panoramică, ce permite studenţilor participanţi la sesiunile VR, chiar dacă aceştia se află în afara mediului virtual, vizualizarea detaliată a exerciţiilor desfăşurate de cadrele didactice şi studenţii aflaţi în imersie totală. O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfăşurându-se sesiunile de realitate mixtă şi augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienţi virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicaţie specifică (Holopatient)", a arătat dr Cristian Boeriu.

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş, prof dr Leonard Azamfirei, a declarat că acest centru dispune de cea mai nouă tehnologie în domeniul realităţii viturale, fapt ce va schimba viitorul învăţământului medical.

"Am adus cea mai modernă tehnologie într-un loc în care inovaţia este la ea acasă - la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureş. Educaţia care utilizează noile tehnologii va deveni curând un standard de calitate, iar realitatea virtuală, tehnicile de simulare medicală, precum şi inteligenţa artificială vor schimba fundamental universităţile, învăţământul medical, dar şi asistenţa medicală. Rămânem consecvenţi orientării pe care o avem şi cred că vom câştiga pariul pus cu viitorul", a declarat dr Leonard Azamfirei.

Între echipamentele de ultimă generaţie utilizate în cadrul Centrului Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, achiziţionate printr-un recent proiect PNRR câştigat de Universitate prin proiectul i-NEXT, se regăsesc ochelari de realitate augmentată şi mixtă Microsoft Hololens 2, dar şi aplicaţia HoloHuman, care utilizează holograme imersive în mărime naturală, ce permite cadrelor didactice şi studenţilor să exploreze regiuni anatomice ale corpului - 11 sisteme diferite şi peste 4.500 de structuri descrise şi etichetate.

De asemenea, a fost achiziţionată aplicaţia HoloPatient, care permite studenţilor să vizualizeze, să evalueze, să stabilească diagnosticul şi schemele de tratament pentru un mare număr de pacienţi cu tot atâtea patologii, prin simulări holografice ale unor scenarii standardizate de pacienţi, fiecare cu mai multe videoclipuri holografice care ilustrează diferite indicii vizuale şi simptome.

Pe lângă facilităţile de pregătire medicală, Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină are spaţii de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură şi Inginerie, o sală în care se desfăşoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual, prin utilizarea unor aplicaţii care permit învăţarea şi exersarea unor tehnici şi manopere medicale, precum şi crearea unor proiecte tehnice şi de arhitectură.

În cadrul UNiX, la etajul clădirii cu o suprafaţă de peste 2800 metri pătraţi, se află Centrul Academic de Examinare. Acesta  dispune de cinci amfiteatre modulare multifuncţionale, însumând 468 de locuri, fiecare loc dotat cu tehnologie IT de ultimă generaţie (monitoare individuale Touch screen integrate, pliabile şi rotative, full HD, complet motorizate, de tip Dynamic 3) conectate la platforme de învăţare/e-learning şi de examinare, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stati calm.La Constanta la spitalul de infecțioase chiar dvs a ti contribuit ca tehnologia sa fie inexistentă.Interactiunea cu pacientul este aproape inexistentă.Spitalul este vai si vai asa cum ati promis la vizita de curtoazie pe care a ti facut o acolo.Pacienti de acolo v ar iubi mult in rect.In cor va spun aceștia ALUPIGUS domnule drag.Spit modular ii departe,asa cum a ti stabilit cu Vergil. Vergil alta lepră.
1
0
Stati calm.La Constanta la spitalul de infecțioase chiar dvs a ti contribuit ca tehnologia sa fie inexistentă.Interactiunea cu pacientul este aproape inexistentă.Spitalul este vai si vai asa cum ati promis la vizita de curtoazie pe care a ti facut o acolo.Pacienti de acolo v ar iubi mult in rect.In cor va spun aceștia ALUPIGUS domnule drag.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369