REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Rafila: Nu putem afirma că virusul produce infecții mai grave la copii

Rafila: Nu putem afirma că virusul produce infecții mai grave la copii

Replica API 23 septembrie 2021 | 00:00 378

Reprezentantul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila, a explicat marți la Antena 3 cât sunt expuşi copiii şi adolescenții în acest val patru al pandemiei. El spune că cifrele nu sunt atât de alarmante şi face apel la autorități să nu le folosească drept pretext pentru închiderea şcolilor, scrie stiripesurse.ro.

Alexandru Rafila

„Populația cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani reprezintă 25% din populația României. Numărul de cazuri de infecție în rândul acestei categorii de populație este de 15%. Numărul de cazuri internate este de 4%, numărul de cazuri care sunt la ATI este de 2%. Deci, dacă o să ne uităm ce se întâmplă la tineri și la adolescenți întradevăr ei se îmbolnăvesc, dar numărul de cazuri care necesită internare și mai ales numărul de cazuri care necesită terapie la ATI este extrem de mic. În mod evident există și în rândul acestei categorii de populație copii sau adolescenți care au diverse afecțiuni care predispun la complicații. Mai mult decât atât, această categorie de populație în marea ei majoritate nu este vaccinată. Pe de o parte, pentru că toți copiii până la vârsta de 12 ani nu sunt eligibili pentru vaccinare, iar în rândul celorlalte categorii de adolescenți începând cu vârsta de 12 ani probabil că vaccinarea este undeva între 5 și 10% în România. Deci nu putem să afirmăm că acest virus produce infecții mai grave la copii. Este normal să producă infecție într-o populație nevaccinată.

Nu este niciun fel de surpriză în sensul ăsta, dar se păstrează aceeași caracteristică și inclusiv datele de la Institutul Național de Sănătate Publică arată că cei mai afectați sunt în continuare persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, acolo vedem și mortalitatea cea mai mare. La peste 70 de ani sunt marea majoritate a deceselor, deci nu s-a schimbat profilul infecției. Ce s-a schimbat este gradul de transmisibilitate, în sensul că dacă aveam o valoare din acea bazală de reproducere undeva între 2 și 3, acum avem între în jur de 7-8 la varianta Delta pentru că se elimină o cantitate mult mai mare de virus de la persoanele infectate.

Deci nu am vrea să îl folosim, sau nu noi să folosim, să folosească alții ca și pretext pentru închiderea școlilor, nefuncționarea unor activități legate de activitățile copiilor, această poveste legată de numărul extrem de mare de cazuri grave în rândul copiilor pentru că nu este așa. Sunt 1000 de persoane la ATI şi din astea sunt 20 de cazuri la copii așa că, toată treaba asta e legată de gravitatea infecțiilor la copiii. În momentul de față cred că este mai degrabă o încercare de a justifica închiderea școlilor în perioada următoare mai mult decât realitatea.

În mod evident trebuie găsită o soluție pentru testarea copiilor, pentru găsirea unei soluții încât să nu trebuiască să fie obligați părinții pentru copiii cu vârste cuprinse până la 12 ani să îi testeze permanent pentru că nu este posibil din punct de vedere tehnic. Sunt milioane de copii și nu pot fi testați de două, trei ori pe săptămână. Nu există capacitate și nu mă refer la numărul de teste și la cine să facă aceste teste.

Cîţu a erupt astăzi la conferința de presă de după ședința de urgență. A spus niște lucruri care nu au nicio legătură cu managementul pandemiei. Au mai degrabă treabă cu încercarea de a justifica într-un mod nefericit incompetența și incapacitatea de a face ceva timp de trei patru luni de zile. Așa că, mă așteptam la niște soluții de sănătate publică și nu la nişte anchete în care dânsul se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic timp de trei, patru luni.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920