REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Raiffeisen Bank, suspectată că favorizează ţiganii evazionişti din Cuza Vodă

Raiffeisen Bank, suspectată că favorizează ţiganii evazionişti din Cuza Vodă

Replica API 14 martie 2012 | 00:00 232

Descinderi în două sedii ale băncii, la Constanţa

Descinderi în două sedii ale băncii, la Constanţa

Două puncte de lucru ale Raiffeisen Bank, una din zona City Parck Mall iar cealaltă din zona Tic-Tac, au fost luate cu asalt de mascaţi, într-o acţiune coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, într-un dosar de înşelăciune şi evaziune fiscală cu consecinţe deosebit de grave.

Este vorba despre un dosar al evazioniştilor de etnie romă din Cuza Vodă, despre care "Replica" a mai scris, în urmă cu câteva luni, că au tras ţepe în întreaga ţară, prin intermediul unor firme fantomă. Procurorul de caz a dispus instituirea sechestrului asiguratoriu pe conturile ţiganilor, însă angajaţi ai băncii menţionate au dat undă verde retragerii sumelor de bani din contul societăţilor acestora. Potrivit primelor estimări, ar fi vorba despre 2 miliarde lei vechi, motiv pentru care, în jurul prânzului, mascaţii s-au deplasat la sediile băncii pentru a-i "invita" pe angajaţii Raiffeisen Bank la Parchet pentru audieri, asta după ce, iniţial, la sediile băncilor s-au deplasat poliţiştii, care au fost daţi afară! În afară de suma mai-sus amintită, se vorbeşte şi despre "lichidarea" unui alt cont, în sumă de circa 5 miliarde lei vechi - se pare că deţinătorul respectivului cont îşi ridica banii de la bancă fix în momentul în care poliţiştii erau daţi afară. Şi pentru contul respectiv procurorul solicitase "blocarea", lucru însă ingnorat de angajaţii băncii la Constanţa. Ei au motivat, conform unor surse, că aşa li s-ar fi cerut de la "centru", aşa încât, potrivit surselor noastre, Raiffeisen Bank a fost pusă şi ea sub urmărire penală. În cursul zilei de ieri, la Parchet au ajuns trei angajate ale băncii, pentru a da cu subsemnatul.

Căutaţi din toată ţara, pe unde au tras ţepe

De menţionat că ieri, şi Prefectura Constanţa a solicitat Primăriei Cuza Vodă un tabel nominal cu toate firmele ţiganilor din localitate, care se ocupă cu distribuirea de băuturi alcoolice şi cu colectarea materialelor feroase. Despre dosarul acestora, se ştie că firmele acestora, care colectează materialele feroase din zona Medgidia-Cuza Vodă, sunt atent monitorizate de poliţişti, dat fiind că administratorii acestora şi-au luat măsuri de precauţie pentru evitarea unor eventuale trageri la răspundere. Potrivit poliţiştilor, zecile de firme de profil sunt înregistrate, de fapt, pe numele unor bătrâni care ar putea să nici nu răspundă penal în cazul depistării vreunei infracţiuni. "Se practică acest lucru, este la modă pe aici ca toţi cei care au societăţi prin care colectează fier vechi să şi le înregistreze pe numele bătrânilor de 70-80 de ani. Dacă vrei să-i tragi la răspundere, constaţi că nu ai cu cine vorbi", ne-au declarat, anterior, surse din Poliţie. Potrivit poliţiştilor, afaceriştii respectivi nu sunt la prima abatere. "Sunt în jur de 80 de dosare penale înregistrate, iar prejudiciile sunt de sute de miliarde de lei vechi. Majoritatea sunt sub supraveghere judiciară. Când s-au făcut dosarele, în urmă cu 5-6 ani, i-au găsit cu evaziune fiscală grosolană. I-au lăsat să funcţioneze, dar îşi acoperă prejudiciile plătind lunar, ca la bancă. Au început să-i caute de prin ţară, pe unde au tras ţepe. Au dat mai multe bufuri prin firme fantomă, iar păgubiţii au depus mai demult plângeri penale împotriva lor. Acum vin după ei de prin Iaşi, Bacău, Mureş şi alte judeţe", ne-au mai declarat poliţiştii care s-au ocupat de dosarul acestora.

Dificultăţi din cauza numelor

Şi primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, susţine acelaşi lucru. "Parchetul şi Judecătoria ne solicită frecvent informaţii despre ei, dar nu figurează la Primărie cu nimic, iar maşinile pe care le conduc apar pe numele rudelor. Majoritatea poartă numele Mihai, Stănescu şi câţiva Ioniţă. Când întreabă cineva de câte unul, trebuie să-i verificăm pe toţi, pentru că au aceleaşi nume. De exemplu, Ion Mihai avem vreo 16 inşi", ne-a declarat primarul.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367