REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

RAJA a implementat cu succes proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”

RAJA a implementat cu succes proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”

Replica API 30 noiembrie 2015 | 00:00 490

SC RAJA SA Constanța continuă investițiile derulate prin programe cu finanțare nerambursabilă! Vineri, în satul Ostratu, comuna Corbeanca, a avut loc conferința de progres al proiectului implementat de RAJA cu bani europeni „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov”, în valoare totală de peste 221 de milioane de lei. La eveniment au participat Felix Stroe, directorul general al RAJA SA, dar și primarii din Corbeanca și Buftea, respectiv Valeriu Anton și Gheorghe Pistol.

Preocuparea permanentă de ridicare a nivelului calitativ al serviciilor oferite abonaților săi, a făcut ca SC RAJA SA Constanța să demareze al treilea proiect finanțat cu fonduri nerambursabile prin POS Mediu, semnat în data de 26 mai 2014, conținând lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în localitățile Buftea, Corbeanca, Constanța. Proiectul are o valoare de 221.755.451 lei, iar de lucrări beneficiază 114.552 locuitori din aceste zone. Se urmărește, astfel, îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate, asigurarea calității și disponibilității serviciilor de alimentare cu apă, reducerea pierderilor de apă prin reabilitarea rețelelor de distribuție, îmbunătățirea serviciilor de colectare a apei uzate, creșterea gradului de acoperire a populației cu servicii de epurare a apelor uzate, îmbunătățirea calității efluentului deversat în apele receptoare prin construirea unei stații de epurare. Investiția prevede realizarea a 98.342 de metri de rețea de apă, a 109.856 de metri de rețea de canalizare, a unei stații de epurare ape uzate, a două stații de tratare a apei potabile, a 23 de stații de pompare și a 19 fronturi de captare a apei. Aceste lucrări fac parte din cele cinci proiecte de contracte implementate de operatorul RAJA SA: „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“, ( peste 60 de milioane de lei), „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din comuna Corbeanca“, ( 54 de milioane de lei),

„Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca“, ( peste 16 milioane de lei), „Reabilitarea arterei de apă potabilă pe bulevardul 1 Mai, municipiul Constanța“, (peste 2 milioane de lei), „Construcție stație de epurare în orașul Buftea“, ( 33 de milioane de lei). „Proiectul început în comunele Buftea şi Corbeanca a fost unul ambiţios. A apărut ca o necesitate de rezolvare a unor probleme. De un an am început să lucrăm în această regiune. Până la 31 decembrie toţi banii europeni vor fi absorbiţi. Vom avea absorţie de sută la sută. Cu o mobilizare corespunzătoare, sperăm să rezolvăm toate lucrările, urmând ca de la anul să ne ocupăm de recepţie. Prin realizarea acestor lucrări, noi putem spune că Buftea-Corbeanca este racordată la o viaţă civilizată. Vorbim de un sistem vacuum, care foloseşte ţevi de mică dimensiune, vorbim de o săpătură mai mică şi un deranj mai mic în timpul implementării. Este o exploatare mai dificilă decât la canalizarea clasică. Canalizarea vacuumatică este o premieră pentru România. Este o instalație de canalizare pe sistem de vacuum, pentru colectarea apelor uzate, pe o lungime de aproximativ 50 km. Constructorul a dat asigurări că toate lucrările din cadrul proiectului se vor finaliza anul acesta, până pe 31 decembrie, urmând ca recepția lucrărilor să fie făcută în primăvară”, a declarat Felix Stroe, directorul RAJA.

Primarul din Buftea, Gheorghe Pistol, a mulțumit directorului RAJA Constanța pentru demararea acestui proiect extrem de util pentru localitatea pe care o conduce. "Este cea mai mare realizare datorită operatorului RAJA. Doar 50% dintre locuitorii comunei aveau apă curentă, iar 70% canalizare. Ce a realizat RAJA SA este un lucru bun pentru toți locuitorii din Buftea". Contractul „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“ prevede reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 19,5 km și extinderea sa pe o lungime de 32,8 km, precum și branșarea la rețeaua de distribuție a 4.000 de abonați. Cât despre contractul „Construcție stație de epurare în orașul Buftea“, acesta presupune realizarea unei stații de epurare care va asigura tratarea debitelor de apă uzate din localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca. Staţia include dotări de ultimă generație, capacitatea sa fiind proiectată pentru 53.413 de locuitori. La rândul său, primarul din Corbeanca, Valeriu Anton, a precizat: „Nu am avut în comună niciun metru de canalizare. Suntem la sfârşitul anului 2015, cu 85 la sută din reţele băgate în pământ.

Am ales această tehnologie deoarece deja implementasem proiectul de reabilitare a tramei stradale și am dorit să săpăm cât mai puțin. Când am luat primăria, apa şi canalizarea au fost obiectivul meu”, a spus primarul Valeriu Anton. În cadrul contractului „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din comuna Corbeanca“ au fost cuprinse localitățile Tamași, Petrești și Ostratu. Au fost executate lucrări de extindere a rețelei de distribuție apă pe o lungime de 39,9 km și realizarea a 3.400 de branșamente la reţeaua de distribuție. Acest proiect este o premieră pentru România, având în vedere complexitatea lucrărilor, precum și extinderea rețelei de canalizare menajară gravitațională existentă pe o lungime de 981 de metri. Sistemul este completat prin realizarea de cămine de vizitare, a 1.500 de camere de vacuum, a două stații de pompare apă uzată menajeră, a patru stații de vacuum, a unui rezervor-tampon, a patru stații de admisie aer și de conducte de refulare ape uzate menajere pe o lungime de 9,798 km. La noul sistem vor fi racordați 3.400 de abonați.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369