REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

RAJA a inaugurat o nouă staţie de epurare, la Ţăndărei

RAJA a inaugurat o nouă staţie de epurare, la Ţăndărei

Replica API 23 mai 2016 | 00:00 263

Un nou proiect implementat de RAJA SA Constanţa a ajuns la final, cu succes! Este vorba despre staţia de epurare de la Ţăndărei, inaugurată vineri 20 mai a.c., în prezenţa conducerii operatorului regional, dar şi al primarului din Ţăndărei, cât şi a unui reprezentat al Ministerului Fondurilor Europene. Proiectul face parte din programul POS Mediu 2007-2013, „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“, a cărui valoare totală este de aproximativ 60 milioane de euro. De precizat că numai valoarea investiţilor de la Ţăndărei se ridică la 16.817.537 euro şi constă, pe lângă proiectul inaugurat vineri, în 7 puţuri de apă şi extinderea sau reabilitarea a 3 kilometri de aducţiuni şi 16 kilometri conducte de distribuţie. În domeniul apei uzate, s-a extins sistemul cu circa 40 kilometri şi au fost construite 2 staţii noi de pompare. Staţia de euprare are o investiţie de 3.987.770 euro, din care, contribuţia RAJA este de 1.143.784 euro.

Este prevăzută cu treaptă terţiară şi funcţionează pe baza unei tehnologii moderne, de ultimă generaţie. Tot procesul tehnologic este automatizat şi foarte compact ceea ce asigură costuri reduse şi uşurinţă în exploatare. „Este un obiectiv modern, realizat la nivelul celei mai înalte tehnologii ale secolului XXI, care asigură ca apa deversată în râul Ialomiţa să fie curată ca lacrima. Acum, staţia face ca oraşul Ţăndărei să aibă un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Este un lucru deosebit, pentru care România a făcut şi face eforturi extraordinare şi, în mijlocul acestor eforturi, un rol important îl joacă compania de apă RAJA Constanţa, cel mai mare oprerator public din România. Această staţie ultramodernă e realizată de un grup franze cu experienţă şi are valoarea de 4 milioane de euro, dintre care 1.150.000 de euro reprezintă contribuţia RAJA“, a declarat Felix Stroe, directorul SC RAJA SA Constanţa.

Silvia Buclea, director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a salutat inițiativa RAJA de a construi o stație de epurare în Țăndărei: „Acest obiectiv reprezintă o parte dintr-un proiect extraordinar de peste 220 milioane de euro, bani europeni, o provocare pentru orice organism, orice operator de apă, dar una devărat succes pentru operatorul RAJA”, a spus aceasta. Și primarul din localitate, Cristian Roman, s-a arătat mulțumit de lucrările efectuate de operatorul de apă potabilă:

”Este un eveniment important, finalizarea unui proiect extrem de costisitor, care s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni, dar greu, însă avem o finalitate fericită. E important faptul că avem, în acest moment, un serviciu de canalizare, alimentare cu apă și această stație de epurare. Este un plus de valoare la ceea ce înseamnă infrastructură pentru Țăndărei. Astfel de proiecte pe termen lung vor aduce beneficii pentru orice comunitate. Un proiect de astfel de anvergură a reprezentat o provocare pentru admninistrația locală și sunt sigur că și pentru operatorul RAJA. S-a dovedit că delegarea acestui serviciu a fost un lucru bun”, a punctat edilul.

În Ialomița, RAJA are un program ambițios pe care l-a finalizat la timp, însumând aproape 60 de milioane de euro.

Investiții majore la Fetești, Fierbinți și Dridu

De exemplu, în municipiul Fetești, compania a investit 25.211.455 euro, proiectele constând în: stație de epurare nouă cu treaptă terțiară pentru 46.533 LE, în domeniul aperi potabile s-au realizat 10 puțuri și extins sau reabilitat circa 20 kilometri aducțiuni și conducte, în domeniul apelor uzate s-a extins rețeaua de canalizare cu circa 90 kilometri și au fost construite 10 stații noi de pompare. În localitatea Fierbinți Târg, RAJA a investit în valoare de 11.190.030 eruo. Proiectele constau într-o stație dea purare nouă pentru 9.265 LE, în domeniul apei potabile s-a extins rețeaua de distribuție cu circa 20 kilometri, iar în domeniul apelor uzate s-a construit rețea de canalizare nouă de 22 kilometri cu 6 stații de pompare.

Și în Dridu compania a realizat investiții în valoare de 5.126.252. S-a realizat un front capatre (2 puțuri apă și rezervor nou), s-a extins rețeaua de distribuție apă potabilă cu circa 9 kilometri, s-a construit rețea de canalizare pe o lungime de 17 kilometri cu 4s tații de pompare. Felix Stroe a ținut să mai precizeze faptul că va continua investițiile în această regiune, dacă autoritățile locale de aici vor solicita serviciile RAJA SA Constanța. „Trebuie să ai capacitatea financiară de a realiza aceste investiții. Suntem deschiși și ne dorim să operăm cât mai mult în acest județ, dacă suntem lăsați. Sunt convins că sunt autorități locale care-și iubesc județ și vor să investească aici. Avem capacitatea de a cofinanța proiecte, suntem apreciați, totul e să fim primiți să realizăm servicii de calitate“, a conchis Felix Stroe.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614