REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

RAJA dă în judecată firma care a spart magistrala de apă de pe bulevardul Aurel Vlaicu

RAJA dă în judecată firma care a spart magistrala de apă de pe bulevardul Aurel Vlaicu

Replica API 23 octombrie 2013 | 00:00 160

Miercuri dimineaţă, în zona avariei de la podul IPMC, experţii RAJA au făcut evaluările pentru execuţia lucrărilor de reparaţie a conductei DN 800 mm PREMO, grav avariată şi care a lăsat fără apă cartierele din zona de sud a oraşului. Directorul adjunct al RAJA, Aurel Presură, s-a arătat nemulţumit, în cadrul unei inspecţii pe teren la Podul IPMC cu privire la munca depusă de angajaţii unei societăţi comerciale. Este vorba de SC Tiragram SRL, în calitate de beneficiar al lucrării şi Baurom Transoptic SRL, în calitate de constructor. Tiragram a executat o lucrare lângă conducta DN 800 mm, muncitorii fiind acuzaţi că au efectuat o săpătură chiar deasupra ei, fără să fi făcut sondaje în prealabil. Cele două firme sunt responsabile de avaria creată la conductă, iar directorul adjunct al RAJA a anunţat că va chema societatea Tiragram în judecată. De asemenea, angajaţii firmei nu ar fi respectat nici distanţele dintre conductele de aducţiune apă.

Potrivit RAJA, lucrările pentru remedierea avariei presupun înlocuirea unui tronson din magistrală, pe o lungime de aproximativ 20 metri, dar şi realizarea ancorajului de protecţie din beton armat, operaţiune care necesită câteva ore de aşteptare: betonul turnat are nevoie de cel puţin 10-12 ore pentru a se întări. În condiţiile în care, din punct de vedere tehnic, nu mai există şi alte avarii ascunse pe tronsonul magistralei, specialiştii estimează finalizarea lucrărilor în cursul acestei nopţi, aspect confirmat şi de directorul adjunct al RAJA, Aurel Presură, prezent la faţa locului, care a declarat: "Timp de două ore, noi am pompat apă în van, cam 5.400 de metri cubi. Estimăm că vom da drumul la apă în cursul acestei zile. Din păcate, trebuie să turnăm şi suntem obligaţi să aşteptăm câteva ore să se usuce".

RAJA este în conflict cu S.C. Tiragram SRL, care, potrivit lui Presură, a acţionat în zonă fără nici o autorizaţie, ignorând până şi executorii judecătoreşti şi, prin urmare, este responsabilă de avarie: "Magistrala de apă a fost afectată pe o porţiune de aproximativ 20 de metri. Această magistrală alimenta partea de sud a oraşului Constanţa. Defectarea a fost cauzată de o companie care lucra în această zonă, se cheamă Tiragram. Vreau să precizez că nu avea aviz de la RAJA pentru aceste lucrări. Mai mult, în data de 2 octombrie, am făcut un proces verbal prin care le-am atras atenţia că trebuie oprită lucrarea. Nu au oprit lucrarea, iar pe 8 octombrie am trimis o notificare, prin executor judecătoresc, pentru oprirea lucrării. Nici de această notificare nu au ţinut cont. Am trimis o altă adresă. Din păcate, nu au luat în calcul nimic din ceea ce am trimis noi şi, drept urmare, a apărut această avarie, care alimenta cu apă zona de sud a Constanţei", susţine Presură.

Potrivit lui Presură, daunele vor fi recuperate: "Vom acţiona în instanţă această companie care a provocat această avarie şi vom recupera absolut toate daunele. Numai lucrările sunt estimate la aproximativ opt miliarde de lei, dar trebuie să precizez că vom face şi o expertiză".

Echipele de intervenţie RAJA au reuşit să limiteze efectele avariei produsă marţi seară de constructor, în sensul că s-au făcut niste nişte by - pasuri şi manevre de vane şi s-a dat drumul la apă în cartierele Medeea, Cet şi Anda. La ora actuală, sunt lipsiţi de apă potabilă abonaţii din cartierele IC Brătianu şi Palas.

M.F.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102