REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

RAJDP Constanța continuă reabilitarea și modernizarea drumurilor județene. INTERVIU cu Lucian Lungoci

RAJDP Constanța continuă reabilitarea și modernizarea drumurilor județene. INTERVIU cu Lucian Lungoci

Replica API 24 octombrie 2018 | 00:00 677

Regia Județeană De Drumuri și Poduri Constanța va reabilita două rute alternative spre sudul litoralului, pentru ca turiştii să evite aglomeraţia de pe DN 39. Una dintre acestea ar putea fi gata înainte de vara lui 2019, în timp ce pentru a doua termenul estimat este sfârșitul anului 2019. Asta pentru ca turiștii să poată ajunge în sudul litoralului, evitând aglomeraţia care se formează vara între Agigea şi Tuzla. În același timp, Regia continuă reabilitarea și modernizarea drumurilor județene, după ce alte zeci de sectoare de drum au fost puse la punct. Mai multe despre acest subiect, dar și altele de interes public, vorbește șeful RAJDP Constanța, Lucian Lungoci, în interviul de mai jos.

Reporter: Care sunt noutățile Regiei Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța?

Lucian Lungoci: Lucrăm pentru finalizarea programului de lucrări 2018. Este atins în proporție de 85 %. Sperăm ca, până la venirea sezonului rece, dacă ne ajută timpul, până în decembrie, să finalizăm tot ce ne-am propus pe 2018. Continuăm ceea ce am început în 2017, ritmul de lucrări, cu 100 de km de drum județean refăcut, reabilitat, turnare de covor asfaltic nou. Avem lucrări de semnalizare rutieră, refacerea sau, mai bine zis, facerea de marcaj rutier, astfel încât să intrăm în iarnă cu toate drumurile județene marcate. Avem șantiere deschise pe zona Șipote și DJ Mangalia-Negru Vodă, ne apropiem de jumătatea lucrării. Sperăm să ne mobilizăm toate resursele, să-l finalizăm până la începutul lui decembrie.

Rep.: Totuși, mai sunt drumuri care necesită intervenția RAJDP. De exemplu drumurile Murfatlar-Siminoc, Vadu-Corbu, Cernavodă-Ion Corvin...Ce se întâmplă cu aceste sectoare de drum și ce alte DJ reprezintă prioritatea Regiei?

L.L.: Murfatlar-Siminoc și Vadu-Corbu sunt drumuri în administrarea primăriilor respective. Nu avem contracte cu acele primării să lucrăm pe acele sectoare. Cât despre drumul Cernavodă –Ion Corvin, acesta reprezintă zona de sud a DJ 223. Întregul sector, pornind de la Ion Corvin, Cernavodă, Seimeni, Dunărea, Capidava, Topalu, CJC a obținut finanțare anul acesta s-a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Din câte știu, e finalizat și caietul de sarcini, urmând ca, din această toamnă, să se lanseseze procedura de achiziție, sperăm ca anul viitor să fie finalizată licitația, astfel încât constructorul să se apuce de treabă. De asemenea, până la sfârșitul anului, urmează să fie reabilitat drumul Mangalia-Negru Vodă, lucrăm pe un sector de drum din DN3, în dreptul localității Deleni, până la Șipote, e finalizată lucrarea de refacere a drumului și se lucrează la marcajul rutier pe Oltina-Băneasa. Sperăm să refacem și o porțiune de drum din zona de nord a județului, asta la sfârșitul lui noiembrie. Vorbim de DJ222 F, la Gârliciu, și o porțiune unde lucrăm la refacerea fundației, de la hotarul județului Tulcea până la localitatea Râmnic.

Rep.: Care mai este situația financiară a RAJDP?

L.L.: Suntem în plin program de reorganizare care cuprinde și plata datoriilor către creditori. Suntem cu plățile la zi, am intrat în al doilea an de plăți, programul de reorganizare este făcut pe trei ani de zile, ne apropiem de jumătatea perioadei. Situația este bună.

Rep.: În ce stadiu se află proiectul privind înființarea a două rute alternative spre sudul litoralului?

L.L.: Suntem la faza de documentație, ceea ce implică expertiză tehnică pe fiecare tronson, studiu de fezabilitate, proiectare și execuția lucrării. Prima rută ocolitoare o reprezintă refacerea sectorului de drum cuprins între Amzacea și Pecineaga. Sunt 13 km de drum județean, la nivel de piatră, nu mai are asfalt. Sperăm ca, până în plin sezon, la începutul lui iulie, să fie gata, dacă vom avea și vreme favorabilă. Vorbim despre ruta ocolitoare 23 August-Pecineaga-Amzacea-Topraisar-Mereni-Lanurile-Ciocârlia- A2, la Valea Dacilor, Medgidia. Astfel, conducătorii auto care vin spre sudul litoralui, pot cobărî de pe autostradă la Medgidia și o iau pe această rută. Cea de-a doua rută alternativă-vorbim de un drum aflat la stadiul de pământ, nu există fizic. Este un DJ care face legătura între Techirghiol și Moșneni. Prin construirea acestui segment de drum, se asigură o legătură pe ruta Autostrada Soarelui A2 - DN 39 - Agigea - DN 38 - Techirghiol - Moşneni - 23 August - DN 39. Astfel, apare o variantă a drumului național. Este o rută paralelă care să preia din traficul de pe DN. Deci, începând din vara lui 2019, șoferii pot utiliza prima rută, pe sectorul Topraisar-Amzacea, iar, în ceea ce privește finalizarea celui de-al doilea sector de drum, fiind o lucrare complexă, plecând de la zero, sperăm să fie gata la sfârșitul anlui 2019.

Rep.: Iarna ne bate la ușă cu pași repezi. Sunteți pregătiți pentru a întâmpina sezonul rece?

L.L.: Sunt în proces de pregătire pentru sezonul rece, cu achiziții sare, nisip. Ne dorim ca, până pe 2 decembrie, să fim cu aprovizionarea de 100 %, de asemenea, facem revizii la mașini, pregătim anvelope, antigel, acumulatori auto, contract de motorină pentru timp de iarnă. Suntem pregătiți.

Rep.: De ce credeți că nu mai încheie primăriile contractele de deszăpezire cu RAJDP?

L.L.: Mare parte din primării, și e normal să se întâmple așa, și-a mai achiziționat câte un utilaj, două, care pot fi folosite iarna la activitatea de deszăpezire. Primăriile care nu au utilaje încheie contracte cu firme care pot presta aceste servicii. Nu e obligatoriu să încheie cu noi. Nu putem să avem contracte, să executăm contracte cu toate primăriile din județ. Dotarea tehnică nu ne permite să ne întindem pe tot județul. Sunt momente critice de coduri în care facem față cu greu cu dotarea materială. Până acum, nu avem contracte cu primăriile și nici solicitări. Dar asta nu ne afectează financiar.

Rep.: Care este situația litigiilor cu UAT-urilor? Știu că RAJDP avea foarte mulți bani de recuperat de la primării.

L. L.: În 2016, când am venit la Regie, am făcut curățenie. Am pornit cu vreo 40 de procese. Unele facturi nu au fost atacate în instanță de fostul director și s-au prescris. Avem încă litigii în instanță cu UAT-uri. Avem și hotărâri definitive, avem 4 milioane de lei de recuperat de la primării, dar am semnat convenții și am eșalonat plățile, pentru a nu bloca activitatea primăriilor. Există spețe pe rol care nu sunt finalizate, dar se vor încheia în câteva luni.

Mirela Sorina PASCAL

Vezi VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
gogule astia sunt pusi acolo sa rezolve problemele nu sa le paseze de la unul la altul ca nu e treba lor
1
1
din birou ai dreptate dar mergi pe teren sa vezi drumul acela adica Murfatlar Siminoc, ar trebui sa fie judetean si reparat de RAJDP, cum sunt de exemplu drumurile care leaga Medgidia de Valea Dacilor sau de Remus Opreanu, pricepi?
2
1
Sa-i sugi pixul lui Babinciuc
1
3
Ce fata de timpit are sluga lui Tutuianu
6
1
Mai nea tuciurescule, daca nu era Gheorghe Niculae presedintele si directorul regiei, tu nici nu ai fi existat, iar regia era privatizata si praduita deja, oricum continuitatea e asigurata de Lucica, Poserba Lucian cel care era si director tehnic si promovat de Gheorghe Niculae director general. Cei care se pricep sunt aceiasi oameni de pe vremuri, tu nu ai adus decat niste fosile trimise de Ghita Dontu, hahalere de-ai lui Babinciuc, trimisi la angajare de Tutuianu bai Horica sau lepre aduse de tine pt a capusa regia in continuare. Interviurile astea aranjate nu conving pe nimeni, iar tu nu
6
3
Ca de obicei, nimic despre Navodari-Mihai Viteazu.
2
2
Mai oameni buni, unii incurcati drumurile judetene cu cele care apartin de CNAIR,vezi variante, altii nu vor sau nu pot intelege ca unele drumuri vezi drumurile comunale,apartin de primariile din judet asa cu drumurile din municiupiu le repara primaria Constanta si care se presupune a fi de interes local nu este asa domnul de la 08:44??Lumea nu intelege ca aceasta regie de drumuri nu poate repara drumurile decat daca este platita.CJC plateste ptr.reparatiile pe drumurile judetene, iar primariile trebuie sa plateasca pt.drumurile lor comunale..nu este nimic gratis.platesti,repar.Toate bune!
5
6
1000 km la ora
2
1
Varianta constanta-ovidiu oare se va asfalta in urmatorii 30 ani??
5
2
Pai daca eu de la primaria Murfaatlar repar drumul ala imi permiti sa pun taxe pe el pentru alte masini decat ale locatarilor din sat? Ala e un drum de interes judetean si faptul ca nu reusesti sa ajungi la o intelegere cu primaria Murfatlar pentru a-l repara arata cat esti de prost si incompetent!
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614