REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Raluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Raluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Replica API 5 septembrie 2020 | 00:39 4740

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani europeni, însă realitatea îl loveşte crunt şi-i arată, la fel şi nouă, că a noastră Constanța este codașă la absorbția fondurilor europene. Orașe mai mici, precum Mangalia, au luat Constanța la acest capitol, iar acest lucru îl atestă și specialiștii, dar și prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) și vicepremierul României, RalucaTurcan. Aflat la Constanța într-o vizită de lucru, oficialul a acordat un interviu ziaruluiReplica, în cadrul căruia a dezvoltat subiectul banilor europeni. Totodată, vicepremierul a vorbit și despre candidații PNL la Primăria Constanța şi Consiliul Județean, însă a adus în discuţie şi începerea noului an şcolar.

Raluca Turcan s-a aflat vineri, 4 septembrie, la Constanţa, cu ocazia semnării, de către Primăria Mangalia, a trei contracte de finanţare cu bani europeni. Cu această ocazie, oficialul a acordat un interviu ziarului Replica şi şi-a arătat indignarea faţă de actuala administraţie locală de la Constanţa şi lipsa de interes a acesteia pentru a atrage fonduri europene în vederea dezvoltării oraşului turistic. „Ne-am aflat în municipiul Mangalia și ne-am bucurat să vedem abundența fondurilor europene atrase de acest municipiu. Au fost semnate 3 contracte, care se adaugă la încă 6 aflate în derulare și două semnate. Toate acestea au adus la un total de 50 de milioane de euro fonduri europene, investite în dezvoltarea calității vieții. Am aflat că această absorbție a municipiului Mangalia e mai mare decât a municipiului Constanţa, ceea ce nu mă miră. Din nefericire, Constanța, ca şi municipiu, de mult pare a fi lăsat de izbeliște și într-o nepăsare care arată, de fapt, lipsa de adaptare la oportunitățile viitorului. Pe fond, fondurile europene reprezintă oportunități de dezvoltare complementare bugetului de stat și care contribuie, ca și țintă la creșterea calității vieții”, a spus, pentru Replica, Raluca Turcan.

Raluca Turcan, despre Făgădău: Este un administrator slab

De ce această discrepanţă? „Nu neapărat că e PSD, ci cel mai probabil pentru că primarul municipiului Constanța este un administrator slab. Atâta timp cât e depășit la atragerea de fonduri europene într-un municipiu cu un număr semnificativ de locuitori înseamnă că primarul Constanței, ca și manager, e unul care lasă mult de dorit”, a continuat Turcan.

Bătălia de la Constanţa se dă între viitor şi trecut

Oficialul este de părere că Vergil Chiţac îndeplineşte toate condiţiile pentru a-i sufla scaunul lui Decebal Făgădău, iar din 27 septembrie, faţa Constanţei se va schimba.

"Vergil Chițac are prima șansă în câștigarea primăriei Constanta. În primul rând, este un om care, profesional, a demonstrat că poate să performeze. Este un om care are viziune despre ceea ce ar putea să ofere, ca și dezvoltare, municipiului Constanța. E foarte bun organizator, ceea ce îl distanțează net de actualul primar al municipiului. Bătălia de la Constanța este între viitor și trecut. Vergil Chitac e un om cu care Guvernul poate să construiască pentru întreg județul Constanța proiecte care să conducă la valorificarea pe fond a potențialului uriaș pe care acest județ, acest municipiu, le au. Constănțenii ar trebui să dea posibilitatea unui parteneriat între un primar liberal, precum Vergil Chițac, cu un președinte de CJ, precum Mihai Lupu, și aceștia să fie în continuare partenerii Guvernului liberal care eu sper ca, după alegeri, să poată să dea României o guvernare stabilă, predictibilă și care, așa cum așteaptă și UE de la noi prin fondurile puse la dispoziție, să renască, să se reformeze si să se alinieze ca și nivel de trai țărilor din jurul nostru" a spus Raluca Turcan. Aceasta a mai precizat își dorește ca PNL să câștige cât mai multe mandate în județul Constanţa.

VIDEO, prima parte:

Principalul obiectiv al PNL, la alegeri

În partea a doua a interviului, Raluca Turcan a vorbit despre obiectivele principale ale PNL la aceste alegeri, dar a adus în discuţie şi noul an şcolar, precizând că Executivul a luat toate măsurile necesare astfel încât elevii să înceapă noul an de studiu în siguranţă.

„Ne dorim câștigarea municipiului Constanța de către Vergil Chițac. De asemenea, ne dorim ca acesta să-l aibă partener pe Mihai Lupu la Consiliul Județean, și la Mangalia, precum și în localitățile unde avem primari, aceștia să aibă posibilitatea să-și continue mandatele și, de ce nu, în multe locuri unde candidații PNL au fost selectați în funcție de calitățile care-i recomandă în fața locuitorilor, să câștige noi mandate și echipa PNL Constanța să contribuie la alegerile parlamentare, la un rezultat politic important ca bază pentru Guvernarea următorilor patru ani”, a spus Turcan.

Cum va debuta noul an şcolar!

Cât despre debutul noului an şcolar, vicepremierul a declarat: „Vreau ca anul școlar să înceapă într-o notă optimistă pentru că e important ca părinții să-și trimită copiii la școală și, alături de profesorii lor, cu toții să aibă încredere în performanțele pe care le vor obține și în siguranța pe care o vor avea în școli. Guvernul a făcut niște eforturi uriașe, a combinat oportunități de investiții din bugetul public cu oportunități de investiții prin fonduri europene. La achiziția celor 25.000 de tablete am reușit să dislocăm 175 milioane de euro pe care să-i punem la dispoziția autorităților publice locale, evident indiferent de culoarea politică, și aceștia să achiziționeze direct și rapid tablete și laptopuri de care copiii au nevoie, măști și dezinfectanți și chiar containere în localitățile unde nu există apă și canal. În felul acesta sunt țintite mult mai rapid problemele acolo unde ele există. E foarte complicat ca, dintr-un birou de Guvern, să știi exact ce se întâmplă într-o comună mai mică din județ”. Totodată, Raluca Turcan a vorbit şi despre cele trei scenarii care au fost, deja, făcute publice.

La un elev infectat, se închide clasa, la 3 elevi confirmaţi, se închide şcoala

„În funcție de criteriile stabilite, dăm posibilitatea școlilor, după condițiile pe care ele le îndeplinesc, să opteze pentru un scenariu de începere de an școlar. Avem scenariul verde, față în față, dacă sunt criteriile epidemiologice și de distanțare îndeplinite, avem pentru copiii din clasele 5-7 și 9-11 posibilitatea unui scenariu galben, adică aceștia să meargă într-un format hibrid la școală, adică aceștia să meargă jumătate la școală, jumătate acasă și apoi să se rotească. Scenariul roșu e cel negativ. Asta înseamnă o evoluție epidemiologică în comunitate de peste 3 la mie, și atunci școala se va desfășura online”, a continuat oficialul.

„Plecăm de la premiza că, odată cu începerea anului școlar, școlile rămân deschise. Însă acestea pot fi închise dacă apar mai mult de 3 cazuri într-o școală, atunci se închide școala pentru două săptămâni. Dacă avem un caz într-o clasă, atunci se închide o clasă, dacă avem mai mult de trei cazuri în trei clase diferite, atunci se închide școala. Evident că se iau toate măsurile de dezinfectare a spațiului”, a exemplificat Turcan.

Impresia Ralucăi Turcan despre litoralul românesc

Revenind la Constanţa, întrebat cum i se pare litoralul românesc, vicepremierul şi-a arătat dezamăgirea faţă de lipsa investiţiilor. „Mi se pare că litoralul românesc are nevoie de o gură de oxigen, de oportunități de dezvoltare. Iubesc litoralul, sunt consumatoare de turism românesc și mi-aș dori ca, așa cum a început primarul din Mangalia, să aducă fonduri europene masive pentru dezvoltarea stațiunilor, perle odinioară, să văd că se va întâmpla pe o perioadă lungă de timp peste tot în județul Constanța. Litoralul românesc are nevoie masivă de investiții și unii administratori, în fruntea primăriilor cred că pot să asigure o înflorire a calității turismului de pe litoral”, a precizat prim vicepreşedintele PNL.

Îi rog pe constănțeni să nu-și irosească votul

Tot în partea a doua a interviului, Raluca Turcan a ţinut să transmită un mesaj constănţenilor. „În primul rând, îmi doresc ca toți constănțenii să înțeleagă că procesul de votare este unul sigur. Și am luat toate măsurile de siguranță pentru ca oamenii să poată să meargă în condiții sanitare sigure la vot să-și aleagă conducerea. E important ca cel ales să aibă o responsabilitate cât mai mare. De asemenea, îi rog pe constănțeni să nu-și irosească votul, să se uite ce a însemnat o guvernare locală PSD, și anume control, lipsă de dezvoltare, pierdere de oportunități, și ce înseamnă totuși o administrare liberală văzută și în Constanța. Diferența dintre PNL și PSD este dată de calitatea celor care candidează pentru ocuparea funcțiilor și, de asemenea, de determinarea lor de a aduce în România forme de sprijin și suport pe care alte țări în jurul nostru le-au valorificat și o duc mult mai bine. Eu cred în forța echipei PNL Constanța și cred că reprezintă o alegere corectă și de viitor pentru toți constănțenii”, a încheiat vicepremierul.

VIDEO, partea a doua

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920