Rămasă în afara Parlamentului și fără servici, Ligia Deca face pe prorectorul la SNSPA
Rămasă în afara Parlamentului și fără servici, Ligia Deca face pe prorectorul la SNSPA
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestFosta ministră a educației Ligia Deca, și-a aranjat viitorul cu puțin timp înainte de a părăsi postul din Guvern. În calitate de ministru al Educației a pus în consultare cel mai scump proiect de testare a competențelor, PIAAC, de 2,3 milioane de euro. Banii urmează să ajungă la un „Consorțiu național pentru implementarea PIAAC 2025-2029” format din trei instituții, dintre care două sunt în directă legătură cu Ligia Deca. Mai mult decât atât, direcționarea banilor către acest consorțiu a fost făcut total netransparent. La nici o lună după plecarea de la Ministerul Educației, Ligia Deca este numită prorector la SNSPA, una din instituțiile din consorțiu. Să fie oare o simplă coincidență?
Ultimul act normativ pregătit de Ministerul Educației sub fostul ministru Ligia Deca și pus în consultare publică este un proiect de “Hotărâre de Guvern privind participarea României la studiul internațional privind competențele adulților, PIAAC”. Un proiect cu o valoare fără precedent pentru astfel de cercetări privind educația: 2,3 milioane de euro. Foarte interesant este faptul că acest proiect urmează să fie implementat de un consorțiu din care fac parte SNSPA, UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) și Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSDMPS), alese fără vreo procedură clară de selecție și fără prezentarea unor argumente și explicații clare pentru selecția participanților. Două dintre instituții, SNSPA și UEFISCDI au directă legătură cu Ligia Deca. Pe 8 ianuarie 2025 Ligia Deca a fost numită prorector responsabil cu relațiile instituționale și proiecte strategice la SNSPA. La UEFISCDI lucrează atât soțul Ligiei Deca, Cezar Hâj, cât și cei mulți dintre membrii de cabinet ai fostei ministre, din perioada mandatului. Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern nu face niciun fel de referire despre criteriile de selecție a instituțiilor implicate în proiect și măsurile adoptate pentru prevenirea oricăror conflicte de interese. Lipsește de asemenea total transparența în alocarea fondurilor publice și în procesul de selecție a partenerilor de implementare.
Legătura Ligiei Deca cu SNSPA
La SNSPA, Ligia Deca lucrează, ca lector, din februarie 2022, potrivit profilului ei Linkedin, iar potrivit unui alt CV a fost, tot aici, cadru didactic asociat în perioada octombrie 2019-februarie 2022. SNSPA – condus de fostul ministru al Educației Remus Pricopie, apropiat de PSD – a acumulat în ultimii ani un istoric al asocierilor instituționale cu Ministerul Educației, înainte și după perioada când la minister a fost Sorin Cîmpeanu. În urmă cu un an, ministra Ligia Deca și Remus Pricopie vizitau împreună SUA. Vizita avea loc la scurt timp după ce tot SNSPA găzduia, în decembrie 2023, conferința de prezentare a Raportului național PISA 2022, cu participarea înalților reprezentanți OCDE. Instituția de învățământ superior a mai fost implicată, înainte de venirea la minister a lui Sorin Cîmpeanu, cunoscut pentru relațiile tensionate cu Remus Pricopie, într-un proiect legat de formarea adulților, domeniu în care se desfășoară și evaluările PIAAC. Este vorba despre proiectul de elaborare a unei Strategii Naționale pentru Educația Continuă a Adulților 2021-2027, în care beneficiar era ministerul, iar SNSPA – partener.
Legătura Ligei Deca cu UEFISCDI
Și în cazul UEFISCDI există legături strânse cu Ligia Deca. Edupedu.ro a arătat cum soțul fostei ministre, Cezar Hâj, este angajat la acest organism. Tot Edupedu.ro a scris că o mare parte dintre membrii cabinetului de ministru al Ligiei Deca sunt angajați ai instituției, mai nou și implicați în proiectele derulate de UEFISCDI din programele cu finanțare externă, finanțare care ridică suspiciuni că ar fi putut fi direcționată masiv în mandatul ministrei spre Unitatea pentru finanțarea învățământului superior. UEFISCDI este, totodată, o instituție unde chiar Ligia Deca a lucrat în trecut, CV-ul ei menționând că ea a fost expert în cadrul Unității în perioada iulie 2012-iunie 2015, adică până când a devenit consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, la începutul primului mandat al lui Klaus Iohannis.
Un caz real cu probleme de integritate
Într-un raport al Parlamentului European, aproape toate instituțiile UE impun anumite restricții privind activitățile post-mandat ale membrilor lor, cum ar fi perioade de „cooling-off” (pauză) și coduri de conduită. Interesant este că în România nu există astfel de reglementări pentru demnitari aflați în în asemenea cazuri, dar există pentru funcționari publici. Cau alte cuvinte fostul ministru Ligia Deca a profitat la maximum de această lacună legislativă și și-a dat cadou de despărțire de Ministerul Educației un proiect de 2,3 milioane de euro.
Ce este PIAAC?
Este considerat echivalentul pentru adulți al testelor PISA, însă se concentrează pe competențele necesare în viața cotidiană și profesională. PIAAC (Programul pentru Evaluarea Internațională a Competențelor Adulților) este o inițiativă globală coordonată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Scopul său este de a evalua și compara competențele de bază ale adulților cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani, în diferite țări, pentru a înțelege mai bine nivelul de alfabetizare, competențele numerice și abilitățile de rezolvare a problemelor în contexte digitale, conform site-ului OCDE.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News