REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ramona Mănescu ar putea schimba şefii de la Port şi Canale pentru că nu au performanţe

Ramona Mănescu ar putea schimba şefii de la Port şi Canale pentru că nu au performanţe

Replica API 12 octombrie 2013 | 00:00 160

Ministrul, despre acţiunile primăriei la APC: "Eu cred că au destule"

Ministrul, despre acţiunile primăriei la APC: "Eu cred că au destule"

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, s-a declarat nemulţumită de cum evoluează situaţia economică la Administraţia Canalelor Navigabile, dar şi în Portul Constanţa. "Vi se pare că funcţionează bine? Nu sunt mulţumită, pentru că nu sunt profitabile. Potenţialul este mult mai mare decât ce se întâmplă în momentul de faţă, pentru că 614 hectare nu sunt închiriate, nu sunt utilizate, deoarece echipa de management nu a demonstrat până acum că poate să performeze. Poate că se pot face multe lucruri, nu doar concesiuni", a spus Mănescu.

Întrebată dacă se impune demiterea directorilor Daniel Georgescu de la ACN şi Valeriu Nicolae Ionescu de la APC, ministrul nu a exclus această variantă. "Dacă este nevoie, probabil că ministerul va analiza şi această posibilitate. Deocamdată, vreau să mă întâlnesc cu ei, vreau să văd care este punctul lor de vedere, cum privesc ei legătura dintre planul de management şi rezultate. Trebuie să discut şi cu ei, nu pot să-mi dau cu părerea", a explicat ministrul Mănescu. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Matei, a declarat că reprezentanţii Corpului de Control au terminat controlul demarat la APC. "Există şi un raport în acest sens, dar ţinând cont şi de faptul că există câteva implicaţii penale cred că ar fi bine să discutăm cu altă ocazie", a spus Matei. Cât despre trecerea porturilor în subordinea administraţiilor locale, ministrul Mănescu a precizat faptul că: "Este o propunere a domnului Dragnea (Liviu Dragnea, vicepremierul României -n.r.) care va trebui să fie analizată şi înaintată eventual de Ministerul Transporturilor prin care doar administrarea porturilor să treacă la consiliile judeţene, coordonarea transportului, traficului pe Dunăre, rămânând în subordinea statului, pentru că vorbim de transport fluvial şi statul trebuie să coordoneze traficul şi condiţiile în care se desfăşoară", a explicat Mănescu. Ministerul Transporturilor a mai adăugat că administraţia locală are suficiente acţiuni din Portul Constanţa, respectiv 20%. "Vi se pare că nu au destul? Mie mi se pare că da", a precizat ministrul. Cât despre scoaterea pachetului de 5% din acţiuni pe Bursă, secretarul de stat Matei a menţionat că: "Noi am prelungit de mai multe ori această urcare pe Bursă, nu numai de la port, ci şi de la aeroporturi şi porturi dunărene". Tot acesta a explicat şi faptul că procedura este destul de complicată pentru că este necesară o evaluare extrem de atentă. "Fiecare operaţiune se face, cu aprobarea Parlamentului, prin lege", a declarat Matei. Cât despre directorul interimar al Portului Constanţa, Matei a precizat că acesta nu trebuie să aibă nevoie de avizul Ministerului Transporturilor pentru a-şi desfăşura activitatea. "Este unul dintre membrii Consiliului de Administraţe şi nu trebuie să primească avizul Ministerului Transporturilor. Discutăm de management privat. Avem reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor", a spus Matei. Ministrul Transporturilor a mai spus că probabil urmează să fie reanalizat planul de management şi componenţa Consiliului de Administraţie al Portului "la următoarea şedinţă AGA, programată pe 21 octombrie".

Operatorii portuari sunt nemulţumiţi

Ramona Mănescu s-a arătat vineri dispusă să aibă o întrevedere şi cu operatorii portuari. Aceştia au declarat că au ajuns la capătul puterilor din cauza deficienţelor constatate în actul de administrare a Portului Constanţa. Atât Organizaţia Patronală "Operatorul Portuar", cât şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare insistă identificarea, împreună cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, a unui numitor comun în sensul rezolvării acestei probleme, şi nu numai. În acest sens, reprezentanţii Organizaţiei Patronale, cât şi cei ai Federaţiei, au avut o întâlnire, pe data de 3 octombrie, cu ministrul Ramona Mănescu şi cu subsecretarul de stat, Constantin Matei, în cadrul căreia s-a convenit ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, să se întocmească un plan de urmat în vederea conturării unui proiect de managemant unanim acceptat în legătură cu Portul Constanţa. Numai că, întâlnirea, ce era programată pe data de 11.10.2013, nu a mai avut loc, spun operatorii, din lipsă de interes a reprezentanţilor ministerului. "Nu avem încă nici un răspuns în legătură cu problematica supusă Ministerului Transporturilor spre soluţionare", a declarat Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Acesta a dezvăluit presei, în cadrul unei conferinţe, şi probleme cu care operatorii se confruntă. "Problemele se referă, în primul rând, la menţinerea portului în zona de autoritate guvernamentală, promovarea unui ordin de ministru în legătură cu contractele de concesiune şi subconcesiune la nivelul Portului, implicarea organizaţiilor patronale şi organizaţiile sindicale în actul decizional la nivelul Portului şi, nu în ultimul rând, problema pilotajului şi remorcajului în port, problemă care ajunge deja într-o sferă de monopol care trebuie reglementată de ministrul transporturilor", a conchis Burlacu. De precizat că ministrul Transporturilor a venit, vineri, la Constanţa pentru o serie de vizite la Instituţia Prefectului, Administraţia Porturilor Maritime şi la podul rutier din incinta Portului, fiind însoţită de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Constantin Cătălin Chiper, dar şi de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Matei.

Alexandra VASILE, Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108