rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Raport: Economia României s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ 5%

Economia României s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ 5%, iar revenirea de anul viitor va fi, probabil, parţială, se arată în raportul trimestrial al UniCredit Bank.

"Conform scenariului nostru de bază, pensiile vor fi majorate cu 14% în 2020, iar deficitul bugetar ar putea creşte până la 9,5% din PIB, pachetul de susţinere pentru depăşirea crizei ajungând până la 6% din PIB. Reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB anul viitor şi menţinerea datoriei sub nivelul de 50% din PIB vor necesita o politică fiscală restrictivă. Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară până la nivelul de 1%. Partidul Naţional Liberal este favorit pentru câştigarea alegerilor parlamentare", se precizează în documentul citat, scrie Agerpres.

Potrivit sursei, România se apropie de finalul actualului ciclu electoral, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie iar Partidul Naţional Liberal (PNL) porneşte favorit.

"În alegerile locale care au avut loc în 27 septembrie, PNL a reuşit să câştige consilii locale şi judeţene în zone anterior dominate de Partidul Social Democrat (PSD), iar alianţa URS PLUS a fost confimată ca al treilea partid în zonele urbane. În decembrie, PNL ar putea înlocui actualul guvern minoritar cu o alianţă guvernamentală care ar putea include USR PLUS, Partidul Mişcarea Populară (PMP) al fostului preşedinte Traian Băsescu şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). O

victorie clară a PNL ar putea lăsa USR PLUS în afara Guvernului, însă acest scenariu pare puţin probabil la momentul publicării acestui raport. Între timp, guvernul PNL întâmpină dificultăţi în încercarea de a limita creşterea pensiilor la 14% anul acesta. Un verdict al Curţii Constituţionale (CC) este aşteptat înainte de mijlocul lunii noiembrie. Anticipăm că majorarea de anul acesta a pensiilor va fi de 14%, lucru care ar însemna că deficitul bugetar ar putea fi limitat la 9,5% din PIB şi, mai important, ar permite o scădere a deficitului bugetar din 2021. Pentru a reduce deficitul sub 5% din PIB, următorul guvern ar trebui să taie din cheltuieli sau să mărească veniturile bugetare", se arată în raport.

Potrivit economiştilor băncii, deficitul bugetar de anul acesta ar putea fi mai mic în cazul în care o parte din rezervele fiscale vor fi folosite pentru a finanţa anumite cheltuieli, estimarea Consiliului Fiscal plasând deficitul la 8,6-9,4% din PIB.

"Până în acest moment, măsurile de susţinere implementate de guvern, care includ scutiri de taxe şi ajutor direct pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, pentru gospodăriile nevoiaşe şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), însumează aproape 2% din PIB. În plus, programul de garantare a creditelor pentru IMM a depăşit 12 miliarde de lei (echivalentul a 1,2% din PIB) până la finalul lunii august. Alte programe, inclusiv cele de susţinere a activităţilor de leasing şi factoring pentru companiile mari a căror activitate a fost afectată de pandemie, vor începe în ultimul trimestru al acestui an. La mijlocul lunii septembrie ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, estima că liniile de suport aflate în desfăşurare însumau 61,8 miliarde de lei (6% din PIB). Unele măsuri au fost deja prelungite. De exemplu, angajaţii şi liber-profesioniştii a căror activitate a fost afectată de COVID-19 pot beneficia de suport pentru şomajul tehnic până la finalul anului. În opinia noastră, guvernul ar putea fi nevoit să menţină programele de sprijin direct dincolo de finele anului", se menţionează în raport.

Conform acestuia, eforturile de anul viitor pentru a reduce deficitul bugetar sub 5% din PIB nu se vor rezuma la limitarea la 14% a majorării din 2020 a pensiilor. Consiliul Fiscal estimează că, fără măsuri de corecţie, deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din PIB în 2021.

"În opinia noastră, cheltuielile cu salariile din sectorul public va trebui să rămână cel mult la nivelul din 2020, iar transferurile va trebui să fie reduse spre nivelul din 2019 în cazul în care pensiile vor fi majorate din nou cu până la 8%. Limitarea deficitului la cel mult 5% din PIB ar menţine datoria publică sub 50% din PIB şi sub mediana datoriei publice a ţărilor cu rating BBB. Ca urmare, România s-ar putea menţine în categoria recomandată investiţiilor", se precizează în raport.

Scăderea economică de anul acesta ar putea fi de aproximativ 5% în cazul în care revenirea se va tempera în a doua jumătate a anului. Din cauza necesităţii unei politici fiscale restrictive în 2021, revenirea economică va fi incompletă. România se evidenţiază printre ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) care sunt membre ale Uniunii Europene (EU) printr-o majorare semnificativă a deficitului comercial cu bunuri. Un motiv pentru această evoluţie este scăderea cererii pentru automobile şi articole de îmbrăcăminte, acestea fiind produse cu pondere mare în totalul exporturilor.

"Cu toate acestea, criza a evidenţiat lipsa de competitivitate a unei părţi a industriei româneşti. Cele mai multe sectoare cu valoare adăugată mică au suferit mai mult decât în ţările vecine, ceea ce ar putea indica faptul că marjele sunt deja prea mici pentru a permite reducerea preţurilor şi a compensa astfel cererea mai redusă. Leul supraevaluat a jucat, de asemenea, un rol, alături de majorarea salariului minim şi a celui mediu peste creşterea productivităţii pe parcursul ultimilor şase ani. În acelaşi timp, balanţa comercială a serviciilor s-a îmbunătăţit de la începutul anului datorită scăderii numărului de români care au călătorit în străinătate. Companiile străine care activează în România vor repatria mai puţine profituri şi ieşirile mai mici ar putea compensa remitenţele în scădere şi deficitul comercial mai mare. Drept urmare, deficitul contului curent ar putea rămâne stabil anul acesta, iar în 2021 să scadă marginal. Investiţiile străine directe (ISD) au fost puternic afectate în primele şapte luni ale anului, deoarece intrările noi de capital au scăzut la o cincime din nivelul înregistrat în perioada similară din 2019, în timp ce investitorii străini au cumpărat mai puţine titluri de stat (cu o treime din nivelul înregistrat în primele şapte luni din 2019)", se spune în raport.

De asemenea, economiştii susţin că este improbabil ca fluxurile de capital străin să se îmbunătăţească semnificativ în a doua jumătate a anului 2020. În acelaşi timp, transferurile de la UE ar putea ajunge la aproape 4 miliarde de euro anul acesta, deoarece România a beneficiat de finanţare din fondurile anti-criză ale UE, pe lângă intrările de fonduri structurale şi de investiţii din cadrul financiar multianual aferent perioadei 2014-2020.

"Anticipăm că România va împrumuta anul viitor fonduri de la UE, atât cele de suport pentru limitarea riscului de şomaj în situaţii de urgenţă (SURE) pentru angajaţi şi companii (alocarea fiind de 4 miliarde de euro pentru România), dar şi cele aferente Planului european de redresare Next Generation EU (NGEU). Autorităţile anticipează că până la finalul lunii octombrie 2020 vor transmite Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care trebuie să conţină agenda de reforme şi planul de investiţii publice pentru cele 13,7 miliarde de euro în granturi şi 16,6 miliarde de euro în credite. Aceste credite ar putea ajuta România să reducă valoarea obligaţiunilor emise pe piaţa locală şi pe pieţele internaţionale în 2021", se menţionează în document.

Conform sursei citate, anul acesta, o parte din finanţarea ieşirilor ar putea veni din numerarul adus în ţară de muncitorii români care s-au repatriat de la începutul pandemiei. În luna mai, Guvernul estima numărul acestora la 1,3 milioane. Dacă fiecare persoană care se întoarce cheltuie 2.000 de euro (o presupunere conservatoare), două treimi din ieşirile de capital ar putea fi acoperite în 2020. Mulţi dintre aceşti angajaţi nu se vor întoarce repede la slujbele lor anterioare din Italia şi Spania, cei care lucrează în centrele de îngrijire şi în turism fiind cei mai afectaţi. Astfel, autorităţile anticipează că 500-600.000 dintre aceşti muncitori vor deveni şomeri, rata şomajului putând depăşi 6,5% în T1 2021.

"Şomajul mai mare şi temperarea creşterii salariilor ar putea limita inflaţia de bază începând din ultimul trimestru al anului. Acest fapt ar putea menţine inflaţia în intervalul ţintit în 2020-2021, în pofida presiunilor de creştere din cauza accizelor mai mari. Dacă deficitul bugetar este ţinut sub control, Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară încă de două ori până la nivelul de 1%, pentru a facilita tranziţia de la suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit la reluarea rambursărilor de credite, în condiţiile în care în momentul de faţă moratoriul acoperă 20% din creditele acordate sectorului privat. Deşi alegerile ar putea genera o majoritate parlamentară pro-europeană, este puţin probabil ca ritmul implementării reformelor să accelereze în cazul în care coaliţia de guvernare va fi compusă din mai mult de două partide", se mai spune în raport.

luni, 26 octombrie 2020749
Comentarii
mai mult...Ultima oră
27 ian 16:04Ultima orăPeste 120 de autovehicule BLOCATE pe drumurile județene

Situația la ora 15:00: DN38 Topraisar - Amzacea - 20 de autovehicule; DN38 Comana - Amzacea - 4 autovehicule; DJ391 -...367

27 ian 00:00Ultima orăStatutul prefecților și subprefecților a fost modificat285
27 ian 15:01Ultima orăPe străzile din municipiul Constanţa au INTERVENIT 31 de UTILAJE pentru DESZĂPEZIRE242
27 ian 15:55Ultima orăMai multe localităţi au rămas fără energie electrică

Mai multe localităţi din judeţul Constanţa au rămas miercuri, 27 ianuarie, fără energie electrică din cauza...563

27 ian 14:15Ultima orăVIDEO! Primăria Constanța a distribuit măști de protecție357
27 ian 14:14Ultima orăIndividul care a ÎNJUNGHIAT un POLIŢIST la Eforie, ARESTAT pentru 30 de zile384
27 ian 00:00Ultima orăRegulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, în consultare publică

Primăria Municipiului Constanța invită toate persoanele interesate să consulte Regulamentul local de publicitate la...215

27 ian 14:56Ultima orăRegulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice, în consultare publică539
27 ian 00:00Ultima orăCOVID-19: 138 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3174 la nivel naţional390
27 ian 14:42Ultima orăINTERVIU LIVE, cu MEDICUL Ioan Tiberiu TOFOLEAN, MANAGERUL Spitalului Județean Constanța

Managerul Spitalului Județean Constanța, Ioan Tiberiu Tofolean, este invitatul cotidianului REPLICA de Constanța, la...597

27 ian 13:38Ultima orăPolițiștii au TRANPORTAT o femeie ÎNSĂRCINATĂ din CORBU266
27 ian 14:14Ultima orăACCIDENT RUTIER la Hârşova: DOUĂ VICTIME ÎNCARCERATE1456
Vremea
-0.5°-0.5° - 0.1° miercuri, 27 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 99%
Vânt: 14.62 m/s
Presiune: 1000 milibari

Loto
6/4912271593344
5/4031342137
joker403523192819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 ian 00:00SportSimona Halep va disputa primul meci din 2021 împotriva liderului WTA

Aflată în carantină la Adelaide, Simona Halep se pregătește alături de Irina Begu pentru debutul în noul sezon...512

27 ian 00:00Sport”Milan, ținută în viață de magnificul Tătărușanu!” Reacția presei internaționale după Inter - Milan

Inter s-a impus în fața Milanului în Derby della Madonnina din Cupa Italiei cu 2-1, grație golurilor marcate de...842

27 ian 00:00SportThomas Tuchel, noul antrenor al echipei Chelsea Londra

Clubul Chelsea Londra a anunţat, marţi, că noul antrenor al echipei din Premier League este Thomas Tuchel,...268

27 ian 00:00SportFC Argeş - FCSB 0-0

FC Argeş şi FCSB au încheiat nedecis, 0-0, marţi seara, la Piteşti, într-un meci din etapa a 19-a a Ligii I de...252

Local
27 ian 00:05LocalCoronavirus la Constanța: 29.485 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 29.485 de persoane...632

27 ian 13:43LocalSIOFOR pentru DIABETICI, de NEGĂSIT, în continuare, în farmacii

În ultima perioadă Siofor (clorhidrat de metformină), un medicament prescris multor pacienți cu diabet zaharat de...1078

27 ian 21:00LocalPe strada Primăverii va fi amenajată o trecere de pietoni

834

27 ian 11:27LocalLUPTE GRELE pentru LOCURILE de PARCARE, la Năvodari

Criza locurilor de parcare din județ duce la soluții disperate, și mai ales, ilegale. Lupta crâncenă pentru...855

27 ian 09:11LocalÎn localitatea ȚEPEȘ VODĂ va fi AMENAJAT un AFTER SCHOOL

Localitățile „uitate de lume” din Constanța tind spre o educație europeană și modernă, chiar dacă, unii ar...510

27 ian 00:06LocalCoronavirus: Peste 1.800 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...544

Politică
27 ian 20:34PoliticăTăriceanu: Vă asigur că acest dosar este unul eminamente politic

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu susţine că dosarul în care este pus sub inculpare de...851

27 ian 20:34PoliticăȘoșoacă: Dacă la fiecare 6 luni apare o tulpină, când începem școala, peste 20 de ani?

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă a lansat luni, la Antena 3, o întrebare către specialiști despre începerea școlilor...1636

27 ian 20:34PoliticăLucian Bode: La acest moment nu sunt prefigurate noi restricții. Se analizează posibilele efecte ale noilor tulpini

640

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...2069

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...2038

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4877

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...4036

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3532

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3449

Monden
27 ian 00:00MondenLiz Hurley s-a pozat topless în zăpadă

Actrița Liz Hurley s-a pozat recent cu sânii goi în zăpadă. Fotografia a fost făcută de fiul ei, Damian, în...718

27 ian 00:00MondenCéline Dion și-a serbat fiul cel mare. Rene a împlinit 20 de ani

Céline Dion și-a serbat fiul la împlinirea vârstei de 20 de ani. Ea i-a adresat un mesaj emoționat pe o rețea...500

27 ian 00:00MondenMatthew McConaughey: „Am stat 20 de luni pe bară. Am crezut că spun adio carierei de la Hollywood”

373

27 ian 00:00MondenAFI Awards: "Nomadland" şi "Bridgerton", pe lista celor mai bune 10 filme şi 10 seriale TV din 2020

American Film Institute (AFI) a publicat luni lista celor mai bune 10 filme ale anului trecut, iar cinci dintre...360

27 ian 00:00MondenUn nou film din franciza „Tomb Raider“ va fi regizat de cineasta Misha Green

Misha Green, creatoarea serialului TV "Lovecraft Country" (2020), va debuta în cinematografie în calitate de regizoare...308

27 ian 00:00MondenJane Fonda va fi recompensată cu premiul pentru întreaga activitate în cadrul ceremoniei Globurilor de Aur

320

Mapamond
27 ian 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie va ajuta alte ţări la identificarea noilor variante de SARS-CoV-2

Marea Britanie va oferi "experienţa şi capacităţile sale" altor ţări ale lumii pentru a le ajuta să identifice...276

27 ian 00:00MapamondOlanda: Poliţia a reţinut peste 150 de persoane în a treia noapte de violenţe

Poliţia olandeză a reţinut peste 150 de persoane în cea de-a treia noapte de violenţe în mai multe oraşe, unde...305

27 ian 19:25MapamondCoronavirus: Un medicament dezvoltat în Ungaria, testat pe animale, previne formele severe de COVID-19

371

27 ian 19:23MapamondSuedia suspendă plăţile către Pfizer, cerând explicaţii despre numărul de doze dintr-un flacon

Agenţia suedeză de sănătate a suspendat plăţile pentru vaccin către Pfizer, cerând explicaţii despre numărul...366

27 ian 00:00MapamondPortugalia preconizează să trimită în alte ţări pacienţi cu COVID-19 din cauza supraaglomerării spitalelor

Guvernul portughez preconizează posiblitatea de a cere ajutor internaţional pentru a trimite pacienţi cu COVID-19 în...312

27 ian 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a aprobat vaccinul rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V

281

Sănătate
27 ian 00:00SănătateCum combați instantaneu poftele care îți pun silueta în pericol

Cel mai mare inamic al siluetei tale este pofta... de dulce, de sărat, de fast-food, de orice. Ce poți face pentru a...342

27 ian 00:00SănătateBăuturile energizante stimulează într-un mod nesănătos inima

Un nou studiu restrâns sugerează că băuturile energizante pot cauza modificări nesănătoase ale ritmului cardiac...289

27 ian 00:00SănătateMai puține calorii pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

300

27 ian 00:00SănătateDieta mediteraneeană vs. dieta low fat: care este mai bună pentru inimă?

Într-un studiu recent, oamenii de știință au comparat efectele unei diete mediteraneene cu cele ale unei diete cu...344

27 ian 00:00SănătateExtractul din fructe de soc poate combate simptomele răcelii

Folosit din vechime în tratarea unor infecții, în zilele noastre socul este cel mai adesea luat ca supliment imunitar...287

27 ian 00:00SănătateStudiu: Colesterol mărit la tinerețe, risc de probleme cardiace la vârsta a doua

A avea colesterolul crescut în timpul adolescenței sau al tinereții (până în 30 de ani) crește riscul unei...308

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT