4.1° Constanța Sâm., 3 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6201
4.1° Constanța Sâmbătă, 3 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6201

Raportul medical emis de regimul de la Teheran: Cum a murit Mahsa Amini

A.F. 7 octombrie 2022 529

Decesul tinerei Mahsa Amini în arestul poliţiei a fost legat de o afecţiune cerebrală şi nu a fost provocat de lovituri, arată un raport medical publicat vineri de legiştii iranieni, citat de AFP şi Reuters, scrie Agerpres. Amini a fost arestată pentru că nu s-a îmbrăcat așa cum cere legea islamică și a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Decesul ei a provocat proteste în cascadă în Iran, soldate cu zeci de morți, inclusiv în rândul forțelor de ordine.

Mahsa Amini

Organizaţia medico-legală iraniană afirmă în raportul citat de televiziunea oficială că "moartea Mahsei Amini nu a fost cauzată de lovituri primite la cap şi organe vitale", ci a fost legată de "o intervenţie chirurgicală pentru o tumoare cerebrală la vârsta de 8 ani".

Legiştii explică în document că "pe 13 septembrie Mahsa Amini şi-a pierdut brusc cunoştinţa şi apoi s-a prăbuşit".

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Tânăra "a suferit o tulburare de ritm cardiac şi o scădere a tensiunii arteriale. În pofida transferului ei la spitalul Kasra şi eforturilor personalului medical, pe 16 decembrie ea a decedat ca urmare a unei insuficienţe multiple de organe cauzată de o hipoxie cerebrală", precizează Organizaţia medico-legală, scrie stiripesurse.ro.

Mahsa Amini (22 de ani) a fost arestată la mijlocul lunii trecute pentru că nu s-ar fi conformat codului vestimentar strict al Republicii Islamice Iran în ce priveşte acoperământul capului. Ce i s-a întâmplat după aceea este neclar.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a intrat în comă şi a murit la spital pe 16 septembrie. Criticii spun că ea a fost victima brutalităţii poliţiei.

Pe 19 septembrie, tatăl ei, Amjad Amini, a indicat pentru agenţia Fars că fiica sa era într-o "stare perfectă de sănătate".

De la moartea sa, sute de mii de oameni demonstrează în Iran împotriva guvernului. Martori spun că în capitală atât forţele de securitate, cât şi protestatarii au devenit tot mai violenţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

scirbosi muslimii aia barbosi criminali din iran,afganistan,siria,etc.drequl sa stea in tarile alea blestemate!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359