REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Rata de vaccinare a scăzut sub pragul recomandat de OMS

Rata de vaccinare a scăzut sub pragul recomandat de OMS

Replica API 9 aprilie 2014 | 00:00 202

Românii nu au încredere

Românii nu au încredere

Rata de vaccinare în România este sub media de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au atras atenţia specialiştii prezenţi la Conferinţa Naţionale "Actualităţi în Vaccinologie" - RoVaccin 2014. Medicii susţin că desfăşurarea optimă a Programului Naţional de Imunizare ar trebui să aibă la bază un parteneriat eficient şi coerent al triadei: profesionişti - societate civilă - mass-media.

"O rată de vaccinare între 80 şi 90% nu poate fi satifăcătoare. Este mai mult decât îngrijorător deoarece creşte riscul izbucnirii unor epidemii, lucru pe care nu ni-l permitem. Cred că trebuie să avem vedere în vedere acoperirea vaccinală cât mai ridicată în rândul copiilor. Ar fi extrem de util ca în cazul acesta, procentul să fie mai mare de 90%", a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi coordonatorul conferinţei. Specialiştii prezenţi la manifestarea ştiinţifică au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte neîncrederea populaţiei în vaccinare, ca metodă eficientă de combatere şi eliminare a numeroaselor boli transmisibile. "Se observă o oarecare reticenţă în rândul populaţiei cu privire la utilitatea imunizării prin vaccinare, iar acest lucru este cauzat de o informare deficitară sau de transmiterea de mesaje eronate cu privire la rolul şi importanţa vaccinării. Sunt multe mesaje conform cărora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevărat. În plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinaţi de-a lungul timpului. Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie să existe această teamă de vaccinare, dimpotrivă, încredere şi acceptare", a precizat conf. dr. Alexandru Rafila.

De asemenea, prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, vicepreşedintele Societăţii Române de Microbiologie, este de părere că principalul argument în schimbarea mentalităţii populaţiei vizavi de vaccinare nu trebuie să fie constrângerea, ci prezentarea riscurilor care pot apărea în cazul nevaccinării. În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, specialiştii susţin că numărul total de persoane vaccinate antigripal în sezonul care tocmai a trecut nu a depăsit un milion de doze, cu toate că OMS recomandă ca minim din 15% din populatie, adică 3 milioane de persoane, să fie vaccinată pentru a putea preveni apariţia unei epidemii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367