REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Rata deceselor cauzate de COVID-19, mai mare în țările afectate de obezitate

Rata deceselor cauzate de COVID-19, mai mare în țările afectate de obezitate

Replica API 13 aprilie 2021 | 00:00 748

Riscul de deces din cauza bolii COVID-19 este de aproximativ 10 ori mai mare în țările în care majoritatea populației este supraponderală, potrivit unui raport publicat în martie 2021 de Federația Mondială a Obezității, citează doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

De-a lungul pandemiei de COVID-19 au fost efectuate numeroase studii și rapoarte care au arătat că riscul de COVID-19 în formă gravă, spitalizare și deces este mai mare la persoanele cu vârste de peste 65 de ani precum și la cele care, deși sunt mai tinere, au diverse afecțiuni grave, cum ar fi cancer, diabet, boli pulmonare, obezitate și altele.

Un raport dat publicității de Federația Mondială a Obezității arată că, până la sfârșitul anului 2020, ratele globale de deces având drept cauză COVID-19 erau cu mult mai mari în țările în care peste jumătate dintre adulți sunt supraponderali, comparativ cu țările în care mai puțin de jumătate dintre adulți au această problemă.

Oamenii de știință au examinat date în ceea ce privește mortalitatea adunate de la Universitatea Johns Hopkins și de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și au constatat că din 2,5 milioane de decese cauzate de COVID-19, raportate până la sfârșitul lunii februarie 2021, 2,2 milioane au avut loc în țări în care mai mult de jumătate din populație este supraponderală.

Mai multe decese cauzate de COVID-19 printre adulții supraponderali sau obezi

Într-o analiză a datelor și a studiilor din peste 160 de țări, cercetătorii au descoperit că ratele mortalității din cauza bolii COVID-19 au crescut odată cu prevalența obezității, conexiunea persistând chiar și după ajustarea în funcție de vârstă și de venitul național.

Raportul a constatat că, pe de o parte, fiecare țară în care mai puțin de 40% din populație era supraponderală avea o rată mai scăzută a mortalității, de cel mult 10 persoane la 100.000. De exemplu, Vietnam a avut una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate cauzată de COVID-19 din lume, cu 0,04 decese la 100.000 de persoane; în această țară, procentul de persoane supraponderale este de 18,3%. Alte țări aflate pe lista ratei scăzute a mortalității cu modele similare includ Japonia, Thailanda și Coreea de Sud.

Pe de altă parte, în țările în care peste 50% din populație era supraponderală, rata mortalității cauzate de COVID-19 era mult mai mare: mai mult de 100 de persoane din 100.000. În SUA, de exemplu, unde au fost înregistrate 152,49 decese la 100.000 de persoane, 67,9% din populația adultă este supraponderală, potrivit raportului.

Deși vârsta este factorul predominant care afectează riscul de spitalizare și deces din cauza bolii COVID-19, raportul constată că și kilogramele în plus contează foarte mult. Dacă înaintarea în vârstă este inevitabilă, condițiile care contribuie la a avea kilograme în plus sau la a ajunge obez pot fi gestionate, atât printr-o politică la nivel de stat, cât și prin acțiuni personale. Oamenii de știință sunt de părere că eșecul autorităților sanitare de a aborda cauzele profunde ale obezității de-a lungul mai multor decenii este în mod clar responsabil pentru sute de mii de decese care ar putea fi prevenite.

Cercetătorii spun că obezitatea poate agrava și alte probleme de sănătate și infecții virale, cum ar fi, de exemplu, binecunoscuta gripă sezonieră. Cu alte cuvinte, COVID-19 este doar cea mai recentă infecție exacerbată de problemele de greutate, dar kilogramele în plus sunt factor de risc și pentru alte afecțiuni.

Aceste cercetări se corelează și cu alte rapoarte apărute de-a lungul pandemiei, care sugerează că a fi supraponderal sau obez poate crește riscul de deces în caz de COVID-19. A fi supraponderal înseamnă a avea un indice de masă corporală (IMC) de 25-29,9 kg/m², în timp ce obezitatea este definită ca un IMC de peste 30 kg/m².

Un raport al Public Health England din iulie 2020 a constatat că, deși a avea un indice de masă corporală (IMC) mai mare nu crește riscul unei persoane de a contracta coronavirusul, îl crește pe acela de a face o formă gravă de COVID-19. Un studiu a constatat că pentru persoanele cu un IMC între 35 și 40, riscul de deces prin COVID-19 crește cu 40%, iar pentru cele cu un IMC peste 40, cu 90%.

Un studiu lansat în august 2020 de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill (UNC) a constatat, de asemenea, că persoanele obeze cbolnave de COVID-19 au avut un risc crescut cu 113% de a fi spitalizate în comparație cu persoanele aflate la o greutate normală. Riscul pacienților obezi de a ajunge în secția de terapie intensivă a fost, de asemenea, cu 74% mai mari, aceștia având, în plus, un risc cu 48% mai mare de a deceda din cauza bolii COVID-19.

Având în vedere că a fi supraponderal sau obez este un factor de risc pentru multe afecțiuni, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer și boli respiratorii, acești pacienți pot fi deosebit de vulnerabili la complicații ale bolii COVID-19. Forumul Mondial al Obezității sugerează prioritizarea persoanelor obeze pentru testarea și vaccinarea împotriva COVID-19.

Până în 2025, jumătate din populația lumii ar putea fi obeză

În SUA, aproape trei sferturi din populație este fie supraponderală, fie obeză, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În Marea Britanie, 67% dintre bărbați și 60% dintre femei sunt supraponderali sau obezi, potrivit unui raport al Serviciului Național de Sănătate (NHS). În România, potrivit datelor de la OMS, în 2016, prevalența supragreutății la adulți a fost de 57,7% la ambele sexe, iar prevalența obezităţii la adulții de ambe sexe a fost între 20 - 29,9 %.

Tot conform OMS, la nivel mondial, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare cu malnutriția și bolile infecțioase, iar în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, se estimează că în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Recomandările specifice pentru o dietă sănătoasă includ consumul mai multor fructe, legume, nuci și cereale integrale și reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi. Nutriția neadecvată poate duce la imunitate scăzută, sensibilitate crescută la boli, precum și dezvoltare fizică și mentală deficitară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218