REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Rata mortalităţii infantile, de cinci ori mai mare în Tulcea decât în Bucureşti, susţine Salvaţi copiii

Rata mortalităţii infantile, de cinci ori mai mare în Tulcea decât în Bucureşti, susţine Salvaţi copiii

Replica API 4 decembrie 2019 | 00:00 235

Rata mortalităţii infantile înregistrată anul trecut în judeţul Tulcea a fost de cinci ori mai mare decât cea din Bucureşti, unde se află majoritatea unităţilor de nivel trei similare spitalului din Tulcea, 15,5 la mia de copii născuţi vii, faţă de 3,6, se arată într-un comunicat de presă remis de Asociaţia Salvaţi Copiii, în urma unei donaţii în valoare totală de 28.728 de euro făcută Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Diferenţa dintre rata mortalităţii infantile din judeţ şi cea din Bucureşti a fost explicată prin clivajul mare care există între judeţele din ţară în ceea ce priveşte şansa la viaţă a nou/născuţilor prematur sau cu patologii grave, semn al insuficienţei politilor publice în domeniu care concentrează maternităţile dotate cu aparatură medicală în zone geografice favorizate, lăsând descoperite zone mai vulnerabile.

"Salvaţi Copiii România a luat decizia de a interveni de urgenţă, prin dotarea maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, cu două incubatoare şi 9 injectomate, în valoare totală de 28.728 de Euro. Maternitatea tulceană a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă şi un ventilator de suport respirator, valoarea donaţiilor anterioare efectuate în judeţul Tulcea fiind de 38.100 de Euro", se specifică în comunicatul de presă.

Datele semi-definitive procesate de INS pentru 2018 arată o radiografie a României definită de extremităţi, în ceea ce priveşte şansa nou-născuţilor la supravieţuire, astfel că dacă la Tulcea această rată este de 15,5 la mia de copii născuţi vii, , iar la Botoşani este de 12,9, cele mai mici rate s-au înregistrat în Dâmboviţa, 2,9 la mia de copii născuţi vii, şi în municipiul Bucureşti, 3,6.

"În plus, s-a menţinut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalităţii în rândul copiilor sub un an este de 5,3 0/00 în urban în 2018, faţă de 7,4 la mia de copii născuţi vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 0/00 în 2018, faţă de 12,9 0/00 cât era în 2012", se specifică în sursa citată.

Potrivit organizaţiei, particularităţile geografice ale judeţului fac ca accesul la servicii medicale să fie îngreunat, astfel că iarna, singurele căi de acces pentru locuitorii Deltei, canalele, sunt blocate şi accesul în zonă este dificil.

"România rămâne o ţară a clivajelor uriaşe, dar în cazul de faţă unitatea de măsură este viaţa copiilor născuţi prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi îngrijite, e nevoie de aparatură medicală vitală. Trăim într-o epocă în care medicina evoluează cu repeziciune, iar un incubator de ultimă generaţie poate fi o garanţie pentru supravieţuirea unui mic luptător. Este revoltător ca medicii dintr-o maternitate să nu aibă acces la instrumentele care îi pot ajuta să salveze vieţi. De aceea, am făcut un plan de urgenţă şi am decis să dotăm prioritar maternitatea din Tulcea, unde rata mortalităţii infantile este alarmantă", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Factorii de risc ai judeţului Tulcea pot determina apariţia unor evenimente de sănătate publică neaşteptate, care necesită aplicarea de măsuri specifice deosebite cu efort susţinut financiar şi uman specializat, iar accesul îngreunat la asistenţă medicală reprezintă una dintre cauzele mortalităţii infantile ridicate.

"Ştim că problemele de acest fel sunt multe în judeţul Tulcea. De aceea, orice sprijin în această direcţie este binevenit, mai ales că vorbim despre nou-născuţi. De aceea, donaţiile făcute de Organizaţia Salvaţi Copiii, începând cu anul 2016 şi până în prezent, constituie un real şi mai mult decât necesar sprijin pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea. Atât incubatoarele cât şi injectomatele sunt esenţiale în îngrijirea nou-născuţilor, în special a celor prematuri. Datorită donaţiei realizate de Salvaţi Copiii, în viitor mai mulţi nou-născuţi ajunşi la noi în spital vor primi o îngrijire adecvată şi unii chiar o şansă în plus la viaţă", a declarat directorul Spitalului Judeţean, Tudor Năstăsescu.

În 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea au fost înregistrate 952 de naşteri, dintre care 125 au fost de prematuri sub 2.500 de grame, iar în anul 2019, au fost înregistrate 822 de naşteri şi 94 de naşteri premature. Mai mult, în 2019 au fost efectuate 10 transferuri către unităţi medicale dotate cu aparatură adecvată şi s-au înregistrat 9 decese în rândul nou-născuţilor.

Dintre cele 204 de maternităţi din întreaga ţară, Salvaţi Copiii a dotat deja un număr de 96, în mod constant, în funcţie de nevoile prioritare, transmise de medicii alături de care organizaţia lucrează în echipă.

"Investiţia constantă în maternităţi şi în secţiile de terapie neonatală intensivă este vitală, datele de teren arată că un număr mare de decese la nou-născuţi sunt cauzate de lipsa aparaturii medicale. Este important să ducem incubatoare performante exact acolo unde lipsesc, pentru ca naşterea să nu mai reprezinte un factor de discriminare în România", a menţionat preşedintele executiv al asociaţiei, Gabriela Alexandrescu.

Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614