REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Război în instanţă: miliardarul Comănescu, asaltat de cereri de faliment împotriva GSP

Război în instanţă: miliardarul Comănescu, asaltat de cereri de faliment împotriva GSP

Replica API 29 iulie 2016 | 15:15 8538

Printre creditori, şi Institutul „Grigore Antipa”

Printre creditori, şi Institutul „Grigore Antipa”

Gabriel Comănescu

Patru companii şi o instituţie de stat au cerut, în ultimele luni, falimentul firmei Grup Servicii Petroliere SA (GSP), deţinută de miliardarul Gabriel Comănescu. Deocamdată, Tribunalul Constanţa a dat câştig de cauză pentru GSP, fie întrucât creditorii au renunţat la solicitare, fie datorită capacităţii de persuasiune a avocaţilor lui Comănescu, care au convins instanţa să ia decizii în favoarea debitoarei. În paralel, alte trei firme din grupul GSP apar pe site-ul ANAF cu datorii la stat de circa 3,7 milioane, iar Comănescu este implicat într-un dosar de evaziune de 25 de milioane de euro, pe care miliardarul îl contestă, susţinând că autorităţile interpretează greşit legea.

La Tribunalul Constanţa sunt înregistrate, la această dată, patru dosare prin care mai mulţi creditori cer falimentul GSP. Primul este din ianuarie 2016, iar creditor este Navirex SRL, care nu a avut succes de cauză, după ce instanţa a constatat nulitatea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de debitoarea GSP. În aprilie 2016, se constituie un alt dosar, prin care creditorii OperativService Co Prest SRL, Gustomsc BV, Cargostore International Limited şi Abcon A/S cer insolvenţa GSP. În şedinţa de pe 22.07.2016, judecătorul admite contestaţia formulată de GSP în contradictoriu cu creditoarea Cargostore şi respinge cererile celorlaltor creditori. Coincidenţă, în aceeaşi zi de 22 iulie, la tribunal se înregistrează o altă cerere, din partea creditorului Wartsila Ship Design NorwayAS care cere, de asemenea, insolvenţa debitoarei GSP. A doua zi, pe 23 iulie, este înregistrată o solicitare identică din partea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, care cere şi el insolvenţa debitorului GSP. În foarte scurt timp, însă, instanţa ia act de renunţarea la judecată a institutului constănţean. Reamintim că omul de afaceri Gabriel Comănescu şi Grup Servicii Petroliere sunt suspectaţi de evaziune fiscală prin vânzarea a trei platforme petroliere, prejudiciul fiind estimat la 25 de milioane de dolari, după cum dezvăluia, în premieră, cotidianul „Replica”, încă din decembrie 2015. Conform anchetatorilor, omul de afaceri nu a achitat TVA-ul aferent platformelor înstrăinate unei firme din Malta. Ar fi vorba despre platformele Jupiter, Prometeu şi Saturn. Pe de altă parte, ANAF arată că alte trei firme ale lui Comănescu - Grup Servicii Petroliere Catering SRL, Grup Servicii Petroliere Engineering SRL şi Grup Servicii Logistic SRL - ar datora bugetului de stat circa 3,7 milioane de lei. Gabriel Comănescu respinge însă acuzaţiile şi datoria indicată de ANAF.

UPDATE:

Reprezentanţii GSP au transmis că "prin ordonanţa 504/P/2014 din data de 07.05.2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus clasarea dosarului penal înregistrat cu acelaşi număr sub aspectul tuturor faptelor de evaziune sesizate".

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Il sutine chitac nui problema , ca si plaja Vega
4
0
Aici sunt banii lui Ceausescu.
6
0
Il protejeaza pe Comanescu Mezei si Sincan cu autorizatii date blat sa nu adune datorii la bugetul. Am auzit ca a fost timonierul tampit Sincan la el acasa ca un catel la stapan sa-l roage sa-l puna dir adjunct. Lume nebuna, timonieri impinsi de clientela psd sefi peste comandanti
13
0
Anaf Anaf Anaf
10
1
Pana intr-o zi cand aflam ca s a dus .punct.
8
3
bravo dom Gabi le-ai dat teapa si la astia ! a si angajatilor tai din GSP uitasem .... tot asa un salariu la 6 luni ?
22
0
Intrebati l pe Barhalescu de la Direct cum se fura o firma si apoi direct faliment cu datorii la stat garla. Alo DNA.
9
1
O sa le plateasca statul, datoriile, si gata!!!!!!
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367