REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

RĂZBOI în toată regula! Legea pentru declasificarea deciziei CSAT și cea despre închisoarea la domiciliu, ATACATE la CCR

RĂZBOI în toată regula! Legea pentru declasificarea deciziei CSAT și cea despre închisoarea la domiciliu, ATACATE la CCR

Replica API 16 noiembrie 2018 | 00:00 162

Liberalii vor ataca la CCR legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005, precum și legea potrivit căreia executarea pedepselor la domiciliu poate fi realizată doar în cazul condamnărilor de maxim un an, cu excepția faptelor comise cu violență, a anunțat liderul PNL, Ludovic Orban, scrie Mediafax, conform stiripesurse.ro.

„O lege care este extrem de gravă, care îi vizează tot pe cei care au fost condamnați, în special pentru fapte de corupție, este legea, eu i-am spus amnezia provoacă amnistia. Este o lege care desecretizează decizia CSAT-ului din 2005 privitoare la stabilirea corupției ca o amenințare la adresa siguranței naționale și nu numai a acestei hotărâri a CSAT ci a tuturor actelor și documentelor subsecvente care au fost realizate în baza acestei decizii a CSAT.

De ce am spus ca este legea amnezia provoacă amnistia? Pentru că domnul Tăriceanu care susține alături de Dragnea această lege probabil este amnezic, a uitat că în 2005 era premier și era vicepreședinte al CSAT și că el a aprobat această hotărârea a CSAT in calitate de vicepreședinte al acestui organism.

Acum vrea să o desecretizeze după ce tot el a făcut parte din CSAT-ul care a adoptat-o și care a considerat această decizie ca fiind secretă”, a afirmat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută, vineri, la Arad.

Liderul PNL a punctat că dacă legea va fi adoptată, atunci vor exista multe cereri de revizuire făcute de oameni care au fost condamnați pentru fapte de corupție în încercarea de a scăpa de consecințele faptelor lor.

„Evident, și asta-i făcută cu ce scop? Ca orice persoană care a fost condamnată de la emiterea acestei decizii, deci din 2005, să poată să apeleze la calea extraordinară de atac, la cerere de revizuire, în cazul în care dintre toate documentele care o să fie făcute publice, găsește vreun document de care să se lege.

Știți, cererea de revizuire se face atunci când apare un document, de exemplu, nou care să poată să fie relevant pentru cercetarea judecătorească. Practic, se va da frâu liber la foarte multe cereri de revizuire care să fie făcute de oameni care au fost condamnați pentru fapte de corupție și care să încerce să scape de consecințele faptelor lor.”, a completat Orban.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005 și că sunt supuse revizuirii sentințele în care au fost administrate „probe prin mijloace tehnice speciale” în perioada de existență a documentelor izvorâte din hotărârea care face obiectul legii. Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect care vizează și desecretizarea tututor protocoalelor încheiate de SRI cu instituții din sistemul judiciar.

De asemenea, Ludovic Orban a anunțat că va ataca la CCR și legea privind închisoarea la domiciliu.

„Săptămâna aceasta, majoritatea a mai adoptat câteva acte normative. Așa-zisul act normativ – pușcăria în sufragerie, adică posibilitatea ca pentru pedepse de până la 5 ani de zile cei care sunt condamnați să nu mai trebuiască să-și ispășească pedeapsa în închisori, în sisteme publice de detenție ci să poată să facă pușcărie acasă. Adică, Dragnea dacă primește 3 ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea comisă, că a luat din banii asistaților sociali din Teleorman ca să-și plătească doi angajați ai PSD la Teleorman, deci are posibilitatea sa-și ispășească pedeapsa în sufragerie. (...) Este de neacceptat, este inadmisibil și evident, PNL va ataca această lege idioată la CCR”, a mai spus Ludovic Orban.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect de lege potrivit căruia executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar în cazul condamnărilor de maxim un an, cu excepția faptelor comise cu violență, iar condamnații primesc dreptul să participe la înmormântarea rudelor.

Orban a mai anunțat și că liberalii vor ataca la CCR legea de aprobare a OUG 92, care instituie „în plus față de legile justiției, posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară”.

„Vom ataca săptămâna viitoare la CCR și legea de aprobare a OUG 92. OUG 92, dacă țineți minte, este ordonanța care a fost dată de Guvern la propunerea lui Toader, vezi Doamne, cu acordul Comisiei de la Veneția. Așa a mințit toată opinia publică. Prin OUG 92 se instituie, practic, în plus față de legile justiției posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară.

Adică ce se instituie? Un control politic suplimentar din partea Guvernului, prin ministrul justiţiei, asupra magistraţilor, asupra procurorilor. Dacă cumva vreu procuror se apucă să ancheteze vreun ministru din cabinet sau vreun potentat al zilei, oricând ministrul justiției poate să-l trimită la Inspecția Judiciară astfel încât să-i închidă gura sau să-l împiedice să deruleze dosarul.” a afirmat Ludovic Orban.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii „condiţiei privind buna reputație”. Astfel, proiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cine mortii ma - tii te plateste ? Ai uitat de sluga zegrean,jegosul care si-a batut joc de opt mil de romani ca sa tina canalia basescu pe scaun ?
0
0
nici un razboi, sluga dorneanu, ca de fiecare data cand in joc se afla viata puscariasului draknea- caci, sa fim seriosi, jocul acesta este ptr acest vesnic puscarias- va da crezare puscariasului cum de altmitei se pregatesc si ptr fondul acela suveran , adica pusculita lui draknea. Vom trai si vom vedea. Pana ce acesti nemernici nu vor ajunge la puscarie- tara nu va putea porni pe drumul real al democratiei
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102