Război între Primăria Constanța și firma care a pus monopol pe cimitirul de pe Baba Novac. Care e miza?!
Război între Primăria Constanța și firma care a pus monopol pe cimitirul de pe Baba Novac. Care e miza?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn urmă cu mulți ani, băieții deștepți din Constanța au pus mâna pe administrarea cimitirelor din Constanța. Mai au la dispoziție puțin timp pentru a-și umfla conturile, pentru că municipalitatea pregătește „înhumarea” afaceriștilor. Un proiect de hotărâre interesant a fost adus în atenția opiniei publice de către Primăria Constanța și vizează delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public privind prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor publice ce aparțin domeniului public al municipiului Constanta. Cu alte cuvinte, cimitirele ar putea să nu mai fie în administrarea primăriei, ci vor fi căpușate de către terți operatori privați. Adică serviciul va fi concesionat. Una dintre firmele care au căpușat cimitirele este și Progres Consulting, controlată de Nicolae Crăciun și soția acestuia, și administrată de fostul șef al IPJ Constanța, Adrian Rapotan.... care a reușit să dea țeapă Primăriei Constanța, după ce nu i-a plătit la timp profitul încasat din administrarea cimitirului. Potrivit contractului, dacă plățile nu sunt efectuate la timp, firma e obligată să plătească penalități... așa a ajuns să fie datoare primăriei cu aproape 60.000 de lei. Bani pe care municipalitatea se chinuie să-i recupereze, dar mogulul morților din Constanța se face că plouă și uzează de... prescripție.
În momentul de față, serviciul Cimitire este gestionat de un departament specializat din cadrul primăriei, în cadrul cimitirelor operând 2 tipuri de contracte: Contracte de prestări servicii pe o perioadă nedeminată pentru cimitirele: Constantin Predescu, Viile Noi, Palazu Mare, Anadalchioi și Central și un contract de asociere pentru cimitirul Municipal, adică cel de pe Baba Novac. Acesta din urmă este administrat de firma Progres Consulting, deținută de Nicolae Crăciun și soția acestuia, dar administrată de fostul șef al IPJ Constanța, Adrian Rapotan.
Adrian Rapotan
Potrivit contractului de asociere nr. 28916 din 25 iunie 1998, având ca obiect administrarea şi exploatarea „Cimitirului uman Baba Novac”, potrivit art. 6.2 din contract, asociatul plăteşte Municipiului Constanţa 15% din profitul lunar net realizat din activităţi, altele decât concesionarea. De asemenea, contractul mai prevede că „dacă asociatul nu plăteşte suma datorată la termenul stabilit, va plăti penalităţi de 2%/zi de întârziere din suma neachitată, de la data de la care suma datorată trebuia plătită şi până la efectuarea plăţii”.
Curtea de Conturi a constat că Primăria nu a încasat banii la timp de la Progres Consulting
Un raport al Curții de Conturi, din 2022, ce vizează derularea contractului de asociere încheiat de municipalitate cu firma mogulului Crăciun, arată un debit principal suplimentar de 4.418, 32 lei, pe care societatea nu l-a plătit municipiului Constanța, precum și penalităţi de întârziere în cuantum de 59.777, 48 lei.
Societatea a efectuat plata de 4.418 lei, însă peste termenul stabilit în contract și la interval de șase luni, motiv pentru care s-au scurs penalitățile de mai sus. Din 2019, Primăria Constanța se chinuie să recupereze penalitățile de aproape 60.000 de lei, însă nici până astăzi societatea nu le-a achitat. Litigiul dintre părți a ajuns în instanță, în 2022, iar societatea a invocat prescripția dreptului municipalității de a cere penalitățile. Și, culmea, a câștigat. Faţă de data introducerii acţiunii, respectiv iunie 2022, judecătorii au reținut că speța prin care au fost solicitate penalităţile în cuantum de 58.897 lei s-a realizat cu depăşirea termenului de prescripţie de 3 ani. Așa că Progres Consulting rămâne cu banii în conturi. Deocamdată, pentru că pe 1 octombrie municipalitatea a formulat apel.
Nicolae Crăciun, un mogul al morților, cu profitul în scădere
Nicolae Crăciun, care deține firma Progres Consulting, este un mogul al morților din Constanța. A avut, anul trecut, peste 20 de milioane de lei cifra de afaceri, față de 24 de milioane de lei, cât a bifat în 2022, profit de 6,6 milioane de lei, față de 11 milioane de lei, cât a avut anul anterior, dar și datorii de peste 60 de milioane.
Crăciun mai este implicat, printre altele, în Easy Credit 4 All, instituție nebancară care oferă împrumuturi, ipoteci, cărți de credit etc., care a avut, până nu demult, ca acționar și pe Dorinel Turcu. Acesta i-a vândut acțiunile lui Crăciun, în ianuarie, cu peste 650.000 de lei, ajungând să aibă, în prezent, de la 20 % din acțiuni, doar 15 %.
Administratorul Cimitirului Municipal și-a ipotecat averea pentru 10 milioane de lei
În 2022, asociații Easy Credit au decis aprobarea contractării unui credit de la OTP Bank, în valoare de 10.000.000 lei, cu o maturitate de 60 de luni, cu destinația de finanțare a capitalului de lucru. Și, cum o astfel de sumă nu se dă oricum și oricui, familia Crăciun și-a pus la bătaie toată averea. Și nu e puțină!
S-a instituit ipoteca imobiliară de rang subsecvent asupra: imobilului teren intravilan, în suprafață de 822 mp, având categoria de folosință "curți-construcții", situat în Constanța, str. Nicolae Iorga nr. 24B, aflat în proprietatea societății Progress Consulting - S.A., teren intravilan de 3.750 mp, categoria de folosință "arabil", situat în Constanta, str. Anton Cehov, proprietatea societății Progress Consulting - S.A.; teren intravilan, de 3.750 mp, având categoria de folosință "arabil", situat în Constanta, str. Anton Cehov-proprietatea soților Crăciun Nicolae și Crăciun Cristina; teren intravilan de 645 mp, categoria de folosință "curți-construcții", situat pe strada Lacului - proprietatea soților Crăciun Nicolae și Crăciun Cristina; teren intravilan de 1.151 mp, categoria de folosință "curți-construcții", situat în Constanta, str. Maior Sofran - proprietatea Progress Consulting - S.A ; teren intravilan de 585 mp, categoria de folosință "curți-construcții, situat pe strada Str. Lacului, împreună cu construcția existenta pe acesta, regim de înălțime D+P+2E+M, în suprafață construită la sol de 318 mp, proprietatea soților Crăciun Nicolae si Crăciun Cristina; teren intravilan, în suprafață măsurată de 333 mp, având categoria de folosință "curți-construcții",- proprietatea soților Crăciun Nicolae și Crăciun Cristina; teren intravilan de 343 mp, situat pe Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 189A, proprietatea societății Progress Consulting - S.A, teren intravilan de 460 mp, situat pe Bd. Aurel Vlaicu nr. 295-proprietatea Progress Consulting - S.A. De asemenea, a fost ipotecat și un teren intravilan de 634 m.p., din București, Sectorul 2 - proprietatea soților Crăciun.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News