REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Război pe mare: marinari români, sechestraţi în Canada; marinari bulgari, reţinuţi la Constanţa

Război pe mare: marinari români, sechestraţi în Canada; marinari bulgari, reţinuţi la Constanţa

Replica API 15 iulie 2014 | 00:00 155

De două săptămâni, 18 marinari români şi căpitanul lor, rus, sunt sechestraţi în portul canadian Oshawa, în provincia canadiană Ontario. Aceştia sunt în grevă din cauza salariilor neplătite încă din luna aprilie şi, mai grav, au rămas şi fără alimente. Mai mult, echipajul şi căpitanul sunt în grevă şi refuză să descarce nava, încă de vineri.

Între timp, situaţia s-a mai calmat. Liderul sindicatului navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a precizat că situaţia se datorează intrării în insolvenţă a societăţii care deţinea nava Fritz, la bordul căreia se află marinarii români. "Nava Fritz aparţine unei societăţi din Germania, Intersea. Mai sunt şi alte nave, care sunt în aceeaşi situaţie. Societatea Intersea a intrat în insolvenţă. A avut vreo 53 de nave, cu 15 români la bord. A fost afiliată la ITF, până în ianuarie 2012, însă, pe rând, 15 nave au intrat, pe rând, în insolvenţă. O bancă germană, a dat credite şi are creanţe pe nava aceasta. Va prelua nava şi o va livra la alt proprietar şi va plăti şi salarii, tot ceea ce înseamnă condiţiile de drept", a menţionat Mihălcioiu, pentru Replica. Pe de altă parte, potrivit liderului sindicatului navigatorilor, marinarii români şi-au primit chiar astăzi salariile şi urmează să fie repatriaţi.

"La ora asta, mai sunt şase nave, cu aproximativ 90 de navigatori români. Victoria şi Winona, de exemplu, sunt în Polonia, cu plata la zi a salariilor. Şi la Fritz au intrat salariile la zi, chiar astăzi, de bancă, iar alimente au pentru 20 de zile. Echipajul urmează să fie repatriat, în condiţiile pe care le stabileşte banca. Ei nu sunt abandonaţi acum. Au avut ceva probleme cu alimentele, dar am înţeles că la intrare în port au primit asistenţă de la o societate ca a noastră, Seamens Club, care le-a adus alimente la bord, iar facturile au fost achitate de charter-ul navei. La ora asta, au alimente, apă, pentru 20 de zile şi salariile la zi, banii au intrat în conturi astăzi", a precizat Mihălcioiu, pentru Replica.

Bulgari reţinuţi în Portul Constanţa

Situaţia marinarilor români se repetă, culmea, chiar la Constanţa. Nava Pearl K, deţinută de o societate din Bulgaria, este reţinută în dana 54 a Portului Constanţa, pentru neplata salariilor. Potrivit lui Mihălcioiu, marinarii au declanşat deja o "răzmeriţă" şi nava nu va pleca din port, până când nu vor fi achitate salariile. "Avem şi noi o navă în Port, Pearl K se numeşte, în dana 54, a unei societăţi din Bulgaria, tot aşa cu salarii neplătite de vreo trei luni şi ceva. Marinarii au intrat într-o acţiune revendicată de neplată a salariilor. Să vedem, sperăm ca mâine armatorul să procedeze la plata salariilor. Dacă nu, nu pleacă cu nava de aici, până nu se achită salariile", a concluzionat Mihălcioiu, pentru Replica.

Vom reveni cu amănunte!

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614