REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Războiul din USR: Culisele unei excluderi care a ridicat tensiunea în partid. Barna: E nevoie de disciplină

Războiul din USR: Culisele unei excluderi care a ridicat tensiunea în partid. Barna: E nevoie de disciplină

Replica API 14 decembrie 2019 | 00:00 117

Dan Barna

Excluderea din partid al unui vicepreședinte de organizație județeană a provocat o furtună în bula useristă. Miercuri, spre miezul nopții, conducerea partidului a decis cu 13 voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere, să o dea afară pe Olimpia Ardelean, vicepreședinte la Ilfov. Motivul: a adus prejudicii de imagine USR. În doar două zile 500 de useriști în frunte cu mai mulți parlamentari au semnat o scrisoare de protest cerând revenirea asupra deciziei. Deocamdată, nu au primit răspunsul pe care îl așteptau.

Istoria conflictului de la Ilfov

Conflictul este unul mai vechi, alimentat de orgolii, dar a culminat cu o postare a Olimpiei Ardelean de pe 8 noiembrie, cu două zile înainte de turul I al prezidențialelor, în care aceasta sugera că Dan Barna nu ar trebui votat. Postarea făcea referire la un alt conflict în care Ardelean fusese implicată cu mai bine de un an în urmă, când reclamase că Ciprian Necula, managerul de proiect al inițiativei „Fără penali” voia să folosească semnături care ar fi fost de fapt false. Pentru că pentru strângerea de semnături fuseseră angajați promoteri, s-au constatat anumite similitudini și s-a decis scoaterea acestora din dosarul inițiativei care trebuia depusă la Curtea Constituțională. Ardelean, susțin surse din partid, a sesizat comisia de arbitraj în cazul lui Necula, rămânând, în lipsa unui răspuns, în conflict deschis cu acesta cu care de altfel și-a disputat și influența în filiala Ilfov. „E războiul ei personal, nu are legătură cu partidul”, spun aceleași surse.

Postarea din 8 noiembrie, susțin adepții măsurii împotriva lui Ardelean, a stârnit nemulțumire și nervozitate în partid care nu avea nevoie și de un atac din interior, mai ales că era vorba de o miză personală.

Potrivit unor surse din partid, înainte de ședința de miercuri, cu 48 de ore înainte, pentru că pe ordinea de zi se aflau cinci sesizări, cei vizați au fost întrebați dacă au nevoie de o amânare pentru a-și pregăti apărarea. Dintre acestia, Olimpia Ardelean ar fi spus că nu are nevoie, potrivit acelorași surse.

Goțiu: Trebuia să stabilim exact prejudiciul

Cazul său a fost fost discutat. Singurul, de altfel, susține și Mihai Goțiu unul dintre cei 10 din conducerea partidului care s-au opus deciziei de excludere.

De ce nu e de acord cu decizia? „A adus prejudicii partidului? Asta trebuia să stabilim exact. Argumentele au fost despre potențialul de a afecta partidul. Postarea respectivă nu fusese preluată de presă și nu avea nici multe like-uri sau distribuiri? Unde-i prejudiciul?”, spune Goțiu pentru HotNews.ro.

Dacă el ar fi fost candidatul la prezidențiale și un vicepreședinte de organizație ar fi făcut o postare în care spunea să nu fie votat? „M-aș fi supărat. Dar dacă avea dreptate și era greșeala mea, mi-aș fi asumat”, afirmă Goțiu.

Cât despre faptul că Olimpia Ardelean l-a făcut pe Dan Barna escroc, senatorul USR spune că sancțiunea nu are legătură cu „partea de injurii”.

Dacă faptul să îndemni să nu fie votat candidatul propriului partid pe care îl faci și escroc nu este suficient, ce ar trebui să facă un șef al USR ca să însemne prejudiciu? Goțiu spune că mult mai grav ar fi că în fața unei nereguli semnalate conducerea „să acopere acest fapt”. „Asta ar fi mai grav”, spune el, precizând că „se așteptau să nu zică nimeni nimic”.

Barna: Partidul are nevoie de disciplină în perspectiva participării la guvernare

Cu peste 500 de membri cerându-i să revină asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean, Dan Barna susține că decizia a fost statutară, iar sancțiunea poate fi contestată. Liderul USR spune că în perspectiva anului electoral viitor partidul are nevoie de disciplină.

„E o decizie disciplinară firească. Oricine este nemulțumit are cale de atac. Partidul are nevoie de disciplină în perspectiva participării la guvernare. Este nevoie ca regulile să fie respectate de toți, nu doar de unii, iar alții să aibă regim preferențial”, a declarat Dan Barna pentru HotNews.ro.

La rândul său, vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu a declarat pentru HotNews.ro că decizia de excludere a fost luată statutar, motivul fiind că Olimpia Ardelean „a ieșit public și a cerut să nu se voteze USR”.

„În mod incorect e adusă în discuție povestea „Fără penali”. A fost o decizie statutară luată față de un membru care a sabotat interesul legitim al partidului”, a spus Moșteanu.

HotNews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un partid format din toti incompetentii serviciilor si sifoanele lor la fel de stricate. Toate partidele sunt de fapt grupari infractionale organizate care au un singur scop. Sa fure din resursele statului pentru a se imbogatii membrii gruparii. Si o fac in mod legal si organizat. Culmea sunt votati chiar de victime. Girati. Si victimile votante ale diferitelor partide se lupta intre ele pentru a si lasa hotii sustinuti sa i jefuaiasca. Ca si cum ar conta ca te fura un fals prieten sau un dovedit dusman sau necunoscut. Doar pradatorii traiesc bine. Victimele se chinuie in postura de prada.
1
0
Uniunea Scufundati Romania va dispare ca toate celelalte partidulete de dipa revolutie
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367