REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Răzmeriţă la PC: Se cere colaborarea cu ACL. Cum reacţionează Banias

Răzmeriţă la PC: Se cere colaborarea cu ACL. Cum reacţionează Banias

Replica API 4 august 2014 | 00:00 214

Probleme în Paradis, în cadrul alianţei de guvernare PSD - PC - UNPR - UDMR, unde aliaţii de nădejde ai social-democraţilor, "conservatorii", solicită demararea negocierilor cu Alianţa Creştin - Liberală (ACL). Şase filiale judeţene ale PC au ajuns la limita răbdării în ceea ce priveşte modul în care sunt tratate de PSD şi vor vota cu PNL şi PDL în administraţia publică locală. Formaţiunile din Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Bihor pulverizează angajamentele preşedintelui partidului, Daniel Constantin şi au trecut, la modul serios, la fapte. Potrivit vicepreşedintelui PC, Şerban Rădulescu, toată regiunea de nord-vest a partidului este ignorată de PSD şi nu va semna nici un protocol de colaborare. În altă ordine de idei, deputaţii PC, Aurelian Ionescu şi Ovidiu Raeţchi, ultimul fiind gălăgiosul şi protestatarul de serviciu al partidului în ultima perioadă, au semnat sâmbătă un manifest, în care afirmă că PC este, în mod natural, un partid de dreapta, care "ar trebui să renunţe la caracterul de partener politic de rang secund al stângii" şi "să se regăsească în formulele de reinventare a dreptei româneşti. "Mutarea peste noapte a PC din Alianţa de Centru Dreapta într-un conglomerat de stânga a fost o soluţie ideologică imorală", susţine Raeţchi. Potrivit preşedintelui PC Constanţa, senatorul Mircea Banias, divergenţele ar putea porni de la identitatea ideologică a partidului, în prezent neclarificată.

"Domnul Raeţchi a tot avut poziţii de genul acesta în ultima perioadă. Am observat că s-a raliat şi deputatul Ionescu, dar nu e o chestiune generală. E, mai degrabă, o poziţie izolată. (...) E firesc ca şi colegii noştri să dorească să se clarifice identitatea ideologică a partidului, pentru că, într-adevăr, PC îl susţine pe Victor Ponta pentru alegerile prezidenţiale, asta nu înseamnă că facem parte dintr-o alianţă ideologică de stânga. Întotdeauna am spus că PC e un partid de centru-dreapta şi, în general, conservatorii în Europa sunt de centru-dreapta şi nu de stânga. Cei care îl susţin pe Ponta nu sunt numai stânga, Ponta nu e numai candidatul stângii şi, în afară de PC, am înţeles că şi partidul nou înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu (Partidul Liberal Reformator - n.r.) şi-a dat declarat sprijin pentru Victor Ponta, în turul doi al alegerilor. Deci, Ponta se bucură de un sprijin mai larg decât stânga propriu-zisă.În ceea ce priveşte ce au declarat colegii mei, sunt chestiuni pe care, cu siguranţă, în septembrie, când începe noua sesiune parlamentară, le vom discuta şi vom avea o poziţie. Până atunci, mi-e greu să cred că am putea colabora cu formaţiunile de dreapta, cu noua alianţă creştin-liberală", a declarat Banias, pentru "Replica".

Senatorul susţine că PC este un partid de dreapta, însă planurile de acum ale PDL şi PNL nu vor avea sorţi de izbândă, aspect care se va contura chiar la alegerile prezidenţiale. "Eu cred că identitatea de dreapta se poate afirma şi fără să facem alianţe cu Alianţa Creştin-Liberală, care, după părerea mea, e o chestiune forţată şi pe care românii nu cred că o înţeleg foarte bine. Să fii adversar politic atâţia ani de zile şi, dintr-o dată, să îţi dai mâna, e o chestiune cel puţin surprinzătoare, din punctul meu de vedere şi nu sunt de acord că PC ar trebui să intre într-o colaborare cu alianţa aceasta. (...) Eu cred că, în acest moment, dreapta în România este o chestiune mai mult ipotetică, pentru că nu sunt foarte încrezător că fuziunea dintre PDL şi PNL se va consuma până la urmă. E foarte important rezultatul de la prezidenţiale, or, după părerea mea, cele două partide nu vor reuşi să dea preşedintele României, indiferent că el se va numi candidatul Iohannis sau Predoiu. Eu cred că, noi, PC, trebuie să ne plasăm foarte clar pe culoarul nostru ideologic, fără să încercăm să inventăm alianţe, care, în acest context politic, nu sunt oportune", a precizat Banias, pentru "Replica".

De partea cealaltă, unul dintre fuzioniştii de serviciu ai Constanţei, preşedintele PDL, Christian Gigi Chiru, speră ca mutarea "conservatorilor" să nu fie o diversiune. De asemenea, gestul disidenţilor din cadrul PC, în opinia lui Gigi Chiru, merită urmărit cu atenţie, în ciuda faptului că vorbim de un partid remarcat printr-o ideologie neclară de-a lungul timpului. "Dacă lucrurile stau aşa, nu pot să mă gândesc decât la faptul că sunt nemulţumit, ca toată lumea de altfel, de guvernarea Ponta. Probabil că, în opinia lor şi nu numai a lor, vorbim de cea mai serioasă construcţie pe partea dreaptă, cel mai serios proiect din ultimii 24 de ani de consolidare a dreptei şi semnalul lor este foarte interesant şi voi urmări cu interes poziţiile viitoare ale PC. (...) Nu cred că PC a avut o doctrină definită, bine profilată, dar, dacă nu asistăm la un exerciţiu de diversiune şi asistăm la o voinţă calculată, generată de nemulţumirea celor din PC, repet: este foarte interesant de urmărit de acum încolo", a explicat Chiru, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367