rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Răzvan Lucescu e categoric: „Poate-n România mă întorc, dar niciodată la națională!”

Răzvan Lucescu, 50 de ani, a povestit ce impact are succesul uriaș de la PAOK Salonic asupra lui ca om, ca antrenor și cum vede țara natală și viitorul personal.

Răzvan este Lucescu care acum e pe culmile gloriei în familie! Mircea Lucescu, alături de soția sa Neli, își joacă rolul de străbunic și-l plimbă pe Lucio, un an și 5 luni, cu căruciorul sau îl dezmiardă. Cu toate că se vede, clar!, Il Luce resimte lipsa fotbalului. Nu vrea să fie fotografiat la Salonic, doar dacă vrei o poză de colecție personală, dar și atunci e atent la cum pică lumina, cum se vede cadrul. Asta înainte de a aranja niște scaune la o masă, perfecționist, cu toată că terasa era aproape goală.

Răzvan speră să se mai bucure câteva ore, poate zile, de ceva timp de calitate alături de soția sa, Ana, pe care o vede din an în Paști și care, oricum, în ciuda vârstei și a look-ului, este bunică și are un rol important în educația nepoțelului venit într-o scurtă vacanță. Ana este esențială pentru "General", așa cum îl alintă grecii pe Răzvan - evită să iasă în lumina reflectoarelor, Lucescu este foarte, foarte atent la viața privată -, dar a jucat un rol uriaș în susținerea bărbatului ei, proaspăt campion cu PAOK Salonic în Grecia.

- Domnule Lucescu, titlul cu PAOK...

- Au fost și "sfertul", și Cupele României... Voi aveți job-ul vostru, le vedeți într-un fel. La mine contează secvențele, experiențele. Poate tata ți-ar răspunde altfel. Adică: iau o decizie, am plecat pe ea, nu mă mai gândesc să mai stau s-o disec. Nu pot să-ți compar, te rog! Eu am plecat de la Rapid atunci după o superperformanță europeană și după două Cupe ale României luate consecutiv și m-am dus la o echipă ce terminase pe locul 11 în liga a doua. De la posibilitatea de a merge undeva foarte bine m-am dus la Xanthi, care era atunci pe loc retrogradabil și tocmai jucase în play-out pentru a rămâne în prima ligă. Și le-am ridicat pe toate, da?

- Vă considerați extravagant sau cum ar trebui să vă interpreteze lumea fotbalului?

- Nu, nu, sunt eu și atât. De ce trebuie să fiu interpretat? Toate situațiile astea m-au ajutat. Eu nu sunt disperat să fiu sclavul fotbalului! Și acum dacă e, pot spune "gata" fotbalului și plec cu soția mea să ne trăim viața, că și așa am fost puțin împreună și ne-am bucurat prea puțin unul de altul. Hai că sar de la una la alta, dar poate peste 10-15 ani nu voi mai fi antrenor.

"Eu nu caut aprecierea oamenilor, sunt natural și atât"

- Credeți că acum sunteți mai apreciat de către români, după titlul luat în Grecia?

- Nici asta nu are nicio importanță pentru mine. Am simțit o susținere imensă în această perioadă că așa e la succes, lumea ține aproape de tine! Eu nu sunt genul care să caute aprecierea oamenilor. Vezi, ți-am mai povestit, de aceea și iubesc animăluțele mele din București și din Grecia. A devenit pasiunea mea. Înțeleg spiritul oamenilor, că fiecare e într-un fel, le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, dar știu că asta se întâmplă când ești sus, învingător. Și atunci... Serios, nu e extravaganță, să-mi termin treaba bine și-am plecat, nu stau în petreceri, balamuc. Adică am plăcere după o experiență, apoi trec la alta.

- Nu vă vedeți antrenând, precum Mircea Lucescu, și după 70 de ani?

- Pfff, nu poți să știi. Văd eu viitorul sau tu? Am trăiri de moment, așa sunt eu conceput. Așa, și la echipă, unii spun că sunt prea bun, alții că sunt prea rău. Așa sunt eu, natural, cu absolut toată lumea, cu femeia de la bucătărie, cu cel care îngrijește terenul, mă cobor la nivelul lor sau îi ridic pe ei. Și toți se simt respectați. Eu acord respect muncii și tuturor. Îmi place să știu tot ce se întâmplă, dar știu să ascult sfatul oricui în domeniul în care el este. De aceea atmosfera e plăcută cu Răzvan Lucescu antrenor. Ăsta e felul meu.

"Poate că aș fugi pe o insulă pustie, dar mi-ar lipsi adrenalina fotbalului"

- V-ar prinde o viață mai liniștită?

- Vorbeam cu team managerul meu de la PAOK, Pantelis, care a fost jucător și la PAOK, și la Panathinaikos, internațional grec, un băiat senzațional și de o loialitate extraordinară. Ai văzut că stăteam împreună în bus-ul deschis, la sărbătoare, și lumea trepida lângă noi. Mi-a zis: "Și eu gândesc ca tine, Răzvan, și eu aș pleca pe o insulă pustie, dar dintre noi doi, tu nu ai putea s-o faci în final! Tu ai nevoie de adrenalina asta". Asta-mi spunea. N-am știut ce să-i răspund. Poate că așa zic și gândesc, că aș vrea o viață ușurată, relaxată, dar mi-ar lipsi adrenalina fotbalului, care este incredibilă și te împinge către situații pe care un om normal nu le poate înțelege.

- Când luați în calcul să reveniți în fotbalul românesc?

- Nu știu ce-mi oferă viața. Acum nu poate fi vorba, cel puțin un an cât mai am cu PAOK. Nu știu dacă mă întorc peste un an, doi, zece.

- Dar ca selecționer, poate o revanșă?

- Pentru echipa națională, subiectul este închis total. Niciodată! Și știi că eu de obicei nu sunt categoric, dar îți zic "niciodată". Nu vorbesc doar de echipa națională a României, ci în general orice selecționată (pe fundal se aude vocea lui Mircea Lucescu, culmea!, povestind prietenilor că Răzvan a început să aibă părul grizonant de la ultimii ani din fotbal). Nu e plăcerea mea să fiu selecționer, nu pot transmite eu tot ce am. Depinzi de prea multe conjuncturi. Mai ales în România! N-ai multe variante. Ori nu joacă unde sunt la cluburile lor, ori se accidentează. Mă uitam și la taică-meu, în Turcia, a suferit enorm. El, care e obișnuit să-i educe pe teren! Așa sunt și eu, lucrez la detalii, în profunzime, la mentalitatea și seriozitatea puternică a grupului. Nu pe stilul dictatorial, ci pe mentalitate.

Antrenor sau bunic?

- Dar visați să vă întoarceți la Rapid București să luați campionatul în România? Prietenul dumneavoastră, Dani Coman, așa spera sau spunea că ar vrea.

- Dani e un sufletist, un om fantastic, are un echilibru incredibil. Mi-ar plăcea să lucrez cu el! Acum, unde, cum, vedem. Rapid face parte din viața mea, cu trăiri incredibile, dar la momentul acesta... M-aș putea întoarce oriunde în țară când va sosi clipa. Sau poate nu va veni niciodată clipa să mă întorc în România.

- Copil fiind, țineați cu Dinamo, mai ales că Mircea Lucescu a făcut istorie acolo. Își va reveni acest club, se va bate la anul la titlu, așa cum se promite?

- Mircea Rednic are o experiență uriașă, are mentalitatea victoriilor, are atuuri să reușească la Dinamo. Totul e să fie susținut de un management puternic. Fără așa ceva, oricât de bun ar fi tehnicianul, nu poate reuși! Sunt mulți antrenori foarte buni care nu au șansa să aibă succes din cauza lipsei unui management puternic.

- Ce e mai greu: să fii un antrenor foarte bun sau un bunic exemplar?

- Hai că m-ai făcut să râd! Asta cu bunicul e incredibil de greu. (către Lucio, care stă cu restul familiei) Da, iubitule, de tine vorbesc. Și mai e și Zoe, nepoțica, născută Crăciunul trecut. Cel puțin perioada asta, până la 2 ani, este cumplită. Fac kilometri întregi prin casă, cu cei mici, cu toate că-i văd foarte rar. Eu sunt la Salonic, nepotul e în Africa de Sud, îl văd doar în scurte vacanțe, cea mică e la București. Poate că în vreo doi ani să-mi intru cu adevărat în rolul de bunic. Te "distruge" dacă vrei să fii perfect. Am simțul datoriei și de aceea intru profund în orice. Dacă trebuie să stau cu fiecare dintre nepoți o oră, atunci chiar stau, sunt dedicat! Sunt focusat doar pe ei. Nu vin și mă ocup superficial.

"Să alerg în Cișmigiu, să ies cu Ana la o cină romantică"

- Cum visați să vă relaxați după un sezon încărcat și în care puteți face eventul în Grecia?

- Simplu, la casa mea, cu soția mea, să alerg dimineața în Cișmigiu, să merg cu Ana la o cină romantică... Vreau o viață liniștită, tihnită.

- La Salonic nu vă puteți relaxa?

- Nu, nu te lasă meseria. N-am timp să ies pe stradă. E un flux continuu de meciuri. Știi că-mi place să alerg pe faleză aici, nu cred că am reușit de două sau de trei ori în 2019. Ce reușesc să respect e o chestie a noastră, cu Iorgos, Dimitris și Pantelis, ai mei, să ieșim la masă cu două zile înainte de meci. Avem un loc anume, de un an și jumătate, ieșim la acel restaurant mereu, cu strictețe.

34 de ani au trecut de la precedentul titlu câștigat de PAOK Salonic, clubul având alte două titluri de campioană în palmares. Plus alte 6 Cupe ale Greciei, una fiind câștigată de Răzvan în 2018

"La PAOK s-a câștigat prin faptul că avem mare încredere unii în alții, de aceea s-a ajuns la situația ca din noiembrie 2017 în prezent să avem o singură înfrângere în campionat. Nu poți să le pui pe cele de la "masa verde" în calcul! Nu va trece niciodată frustrarea de anul trecut"

"Salonicul trăiește aceste clipe fantastice datorită lui Ivan Savvidis, este artizanul acestei creșteri și al faptului că PAOK e puternică. Nicăieri în Grecia nu se găsește o pasiune, o obsesie pentru un club precum la PAOK"

"Am doi prieteni aici, Iorgos și Dimitris, care m-au adus în Grecia și s-au ocupat de mine, au suferit și au trăit lângă mine, mai intens decât am trăit eu lângă mine, dar tot eu stau cu stresul ca totul să fie la linie, perfect"

"Mi-e dor de animăluțele mele, răspândite în România și în Grecia, pentru ele mi-aș dori să am meseria de doctor veterinar!"

Lucescu JR. la naționala României

Selecționer în perioada 29 aprilie 2009 - 4 iunie 2011

21 de meciuri, 7 victorii, 7 remize, 7 eșecuri

Răzvan Lucescu și performanțele lui:

Campion cu PAOK (2019) și-n cursa pentru finala Cupei, Cupa Greciei în 2018 cu alb-negrii

Finala Cupei Greciei cu Xanthi (2015)

Qatar Stars Cup cu El Jaish (2013)

Sfert de finală a Cupei UEFA cu Rapid (2006) și două Cupe ale României (2006, 2007) cu giuleștenii

Campion al României cu Rapid (2003), el din postura de vicepreședinte, cu Mircea Rednic antrenor.

sursa: gsp.ro

miercuri, 24 aprilie 2019640
Comentarii

01Nu te vrem(25 apr 01:53)
Razvanele, cand nationala de fotbal avea un meci amical in Chile, tu ai plecat, nevrand sa parcurgi atata distanta cu avionul. Acel meci amical din Chile, conta totusi pentru ramanarea in grupa a 2-a valorica mondiala. AM pierdut meciul cu Chile, si am cazut in grupa a 3-a valorica, de unde ne este mult mai greu sa ne calificam. Asadar, iti multumim si tie ca acum ne este mult mai greu sa ne calificam. Razvanele, nas stramb, stai departe, nu vrem prefacuti ca tine. Nu am uitat ca ai luat si apararea sefului tau cand a intrat inarmat pe teren.
02Mircea(24 apr 20:28)
stai acolo , nimeni nu te cheama ,eventual pleci in India
mai mult...SPSportRT
5 aug 00:00SportCristiano Ronaldo se bucură de vacanţă pe noul său yacht de 6 milioane de euro

Starul portughez Cristiano Ronaldo, atacantul echipei Juventus Torino, a profitat de cele câteva zile de vacanţă pe...556

5 aug 00:00SportAdrian Mutu a condus primul antrenament ca selecţioner U21417
5 aug 00:00SportPreşedintele Federaţiei Române de Şah s-a suspendat din funcţie până la 1 octombrie. Care este motivul380
5 aug 00:21SportTraseul către grupele UEFA Champions League ale campioanei CFR Cluj

CFR Cluj va fi cap de serie la tragerile la sorți care vor avea loc în 9 august, pentru turul 1 al UEFA Champions...546

5 aug 00:00SportAlexis Sanchez pleacă gratis de la Manchester United şi va câştiga 7 milioane de euro pe an la Inter333
5 aug 00:00SportFlorin Gardoş pleacă de la Universitatea Craiova363
5 aug 23:32SportWTA Palermo: Irina Begu, eliminată în runda inaugurală

Irina Begu, locul 81 WTA, a fost eliminată, luni, în turul I al Palermo Ladies Open, de germana Laura Siegemund, locul...589

5 aug 23:32SportTitlul rămâne în Ardeal - CFR Cluj întoarce rezultatul contra Craiovei (3-1) și este campioana României pentru al treilea sezon consecutiv715
5 aug 23:32SportSorana Cîrstea, locul 75 WTA, a fost eliminată de italianca Sara Errani, în primul tur la Palermo597
5 aug 23:33SportJucătoarea de tenis Laura Ioana Paar a ratat calificarea pe tabloul principal la Palermo Ladies Open

Jucătoarea de tenis Laura Ioana Paar, locul 204 WTA, a ratat, calificarea pe tabloul principal la Palermo Ladies Open,...555

5 aug 23:33SportFotbal: Comitetul Executiv al FRF a respins propunerea de prelungire a play-out-ului Ligii I716
5 aug 23:34SportFC Voluntari vs Dinamo 1-2 / Gură de aer pentru câini736
Vremea
23.5°23° - 23.5° miercuri, 5 august 2020
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 4.29 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...Replica
5 aug 16:59ReplicaCum arată și cine este Ciprian Napy, ucigașul lui Emi Pian

Șeful Clanului Duduienilor a fost ucis, zilele trecute, de fiul unui alt interlop cunoscut în România, Ciprian Napi,...2823

5 aug 15:11ReplicaATENȚIE! A început VÂNĂTOAREA pentru NEPLATA LOCURILOR de PARCARE

În urma unei hotărâri de Consiliu Local din 31 iulie, a fost reintrodusă plata parcărilor în Constanţa. Acest...2618

5 aug 13:12ReplicaDESCINDERI la Târgul de Legume-Fructe, de pe varianta OVIDIU! VIDEO

În cadrul unei acțiuni organizate de Poliția municipiului Constanța, în cursul zilei de miercuri, 5 august,...2649

5 aug 13:44Replica40 de tineri au făcut TESTUL pentru Covid-19 și apoi au plecat la MARE: cel puțin 4 au CORONAVIRUS

Autorităţile sanitare sunt în alertă după ce două tinere au fost confirmate cu COVID-19 în urma unui majorat....2203

Local
5 aug 19:51LocalControlorul care instiga la nepurtarea măștii, amendat de polițiștii constănțeni

Controlorul de bilete și unii dintre călători dintr-un tren CFR au fost filmați luni dimineață fără mască,...1044

5 aug 00:00LocalȘoferul SUV-ului care a PROVOCAT accidentul de pe Alexandru Lăpușneanu este fondatorul Dabo Doner, Dan PAȘTIU

Neatenția la volan sau graba în trafic continuă să producă accidente în Constanța. Marți, 4 august a.c., s-a...13602

5 aug 19:49LocalBărbat din Eforie, SĂLTAT de poliţişti în timp păcălea oamenii cu ALBA-NEAGRA

894

5 aug 00:05LocalVIDEO! Bărbat DISPĂRUT în MARE, la VAMA VECHE!

Militarii din cadrul ISU "Dobrogea" au fost solicitați să intervină după ce o persoană a fost dată dispărută în...1278

5 aug 19:50LocalCĂRUŢĂ percheziţionată de POLIŢIŞTI

Polițiștii Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu împreună cu polițiștii din cadrul Postului de Poliție...1130

5 aug 19:49LocalRAZII pe ȘOSELE pentru prevenirea ACCIDENTELOR

În perioada 31.07- 02.08.2020, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au...666

5 aug 19:48LocalTÂNĂR BĂGAT în PUȘCĂRIE pentru FURT

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat la data de 3 august a.c., un bărbat, de 23...687

5 aug 19:47LocalLa volan, BEȚI și fără PERMIS

Șoferii continuă să sfideze legile rutiere! La data de 3 august a.c., în jurul orei 14.15, polițiști din cadrul...748

5 aug 19:47LocalATENȚIE! ISU Dobrogea: peste 700 de PERSOANE au AVUT NEVOIE de îngrijiri medicale PE PLAJĂ

667

Politică
5 aug 00:00PoliticăȘefa DIICOT redeschide dosarul 10 august, în care sunt vizați șefii din Jandarmerie

DIICOT a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că, prin ordonanţa din data de 04.08.2020, procurorul şef...358

5 aug 21:04PoliticăPremierului i s-a solicitat să amâne începerea anului școlar pentru 1 octombrie

Vicepreşedintele la nivel naţional al Pro România, deputatul de Suceava Ioan Cătălin Nechifor, i-a solicitat,...400

5 aug 00:00PoliticăAmbasadorul Israelului: Suntem dispuşi să împărtăşim toată experienţa şi tehnologiile noastre cu România

343

5 aug 00:00PoliticăLegi privind campaniile de informare în contextul COVID-19, promulgate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, două legi privind organizarea şi desfăşurarea unor campanii de...298

5 aug 00:00PoliticăBuzatu: Partidul traversează o perioadă extrem de complicată din punct de vedere al structurilor de conducere

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marţi, că a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte...360

5 aug 00:00PoliticăTăriceanu: Cîţu refuză să facă norme de aplicare legii privind amânarea plăţii chiriilor în perioada de urgenţă

318

Interviuri
23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3429

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre...3620

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

2094

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...8832

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....4375

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

12284

Monden
5 aug 20:15MondenEi sunt actorii de la Hollywood care au iubite de vârsta fiicelor!

Se spune că vârsta nu este decât un număr. Sean Penn, 59 de ani, s-a însurat recent cu iubita lui de 28 de ani...562

5 aug 00:00MondenRegina Elisabeta le-a transmis lui Harry şi lui Meghan că se pot întoarce oricând în familia regală

Ceea ce este considerat de mulţi un act de răzvrătire, de frondă, pentru Regină poate părea un moment de...413

5 aug 00:00MondenKatie Holmes, dezvăluiri în premieră despre fiica sa! Ce mare a crescut Suri!

374

5 aug 00:00MondenMarilyn Monroe, „unica“ blondă. „Filmul“ nopţii în care a murit

Se împlinesc 58 de ani de când Marilyn Monroe a fost găsită moartă în camera sa, decesul fiind oficial...406

5 aug 00:00MondenVal Kilmer joacă într-un film cu fiica sa. Actorul care se luptă de cinci ani cu cancerul abia mai poate vorbi

Din 2015, Val Kilmer duce o luptă grea cu cancerul de gât. A avut nevoie de tratamente susținute, printre care...457

5 aug 00:00Monden„The Human Voice“, un scurtmetraj de Pedro Almodóvar, va fi prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia

297

Mapamond
5 aug 00:00MapamondCoronavirus: 159 de noi cazuri în Italia; 3 cazuri importate din România confirmate în regiunea Lazio

Italia a înregistrat în ultimele 24 de ore 12 noi decese provocate de COVID-19, ridicând astfel bilanţul victimelor...302

5 aug 00:00MapamondCei mai mulţi germani, în favoarea retragerii trupelor americane

Cei mai mulţi germani sunt în favoarea retragerii din ţara lor a aproape 12.000 de soldaţi americani, potrivit unui...362

5 aug 00:00MapamondMarea Britanie: Familia regală aduce un omagiu Crucii Roşii Britanice la împlinirea a 150 de ani de existenţă

294

Sănătate
5 aug 00:00SănătateStarea „online” pe rețelele de socializare: cum ne influențează comportamentul

După ce au studiat o serie de utilizatori de smartphone-uri, cercetătorii de la Universitatea din Washington au...310

5 aug 00:00SănătateCâte calorii are ananasul și cum îl poți integra în dieta ta

Ananasul este un fruct pe care ar trebui să îl integrezi în dietă ta nu numai pentru că este gustos, ci și pentru...317

5 aug 00:00SănătateCe să mănânci în post dacă ai probleme cu greutatea

361

5 aug 00:00SănătateCum grăbești vindecarea leziunilor vaginale după nașterea naturală

După nașterea naturală apar dureri la nivelul vaginului, scurgeri vaginale, probleme urinare, modificări la nivelul...330

5 aug 00:00SănătateCum interacționezi cu un perfecționist

Vestea bună este că un perfecționist are standarde înalte și o atenție deosebită pentru detalii. Partea proastă...305

5 aug 00:00SănătateStudiu: Care este legătura dintre depresie și furie?

Furia este o emoție pe care oricine o poate resimți din când în când. Dar dacă o persoană este furioasă tot...323

5 aug 00:00SănătateDe ce este uleiul din tărâțe de orez mai sănătos decât cel de măsline

Uleiul de măsline este renumit pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, însă acum uleiul din tărâțe de...308

5 aug 00:00SănătateÎndesirea părului: soluții care funcționează

Deși nu există nicio modalitate sigură de a schimba textura foliculilor de păr, există multe lucruri pe care le...405

5 aug 00:00SănătatePiperul-călugărului, o plantă utilă în restabilirea echilibrului hormonal

332

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT