REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

RCS&RDS a dat în judecată Guvernul, ANRE, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Enel și Electrica

RCS&RDS a dat în judecată Guvernul, ANRE, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Enel și Electrica

Replica API 12 aprilie 2016 | 15:22 277

Grupul RCS & RDS a acționat în instanță Guvernul, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distribuție ale Enel (Muntenia, Banat și Dobrogea), precum și filiala de distribuție Electrica Distribuție Nord, potrivit portalului Curții de Apel București.

Două firme din grupul RCS & RDS, Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, cer anularea ordinului ANRE 73/2014, care prevede condițiile generale asociate licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe data de 7 aprilie 2016.

Grupul RCS & RDS a depus solicitări la ANRE pentru a obține licența de distribuție a energiei electrice, însă Autoritatea a respins această cerere la mijlocul lunii martie, argumentând că firmele respective nu au îndeplinit condițiile legale.

"În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăților Delalina SRL și Foto Distribuție SRL de acordare a licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) și art. 29 alin. (1) lit. b) și c) din Regulament și, respectiv, de către societatea Foto Distribuție SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) și la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", se arată în comunicatul ANRE.

Reprezentanții ANRE subliniază că, în aceste condiții, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege.

Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arată că agentul comercial care solicită licență de distribuție trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuție concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenționează să presteze serviciul de distribuție a energiei electrice utilizând rețelele electrice de distribuție proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuție.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfășurare proiecte de dezvoltare a unor rețele de distribuție a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timișoara.

Conform companiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuție care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, "contravin legii și Constituției".

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preț pentru consumatori vor fi substanțiale, întrucât va oferi un tarif de distribuție prin intermediul rețelelor sale de 120 lei/MWh față de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este un operator de telecomunicații, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania și Italia. Compania deține mai multe canale de televiziune, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218