REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

REABILITAREA MUZEULUI de ISTORIE costă 3 MILIOANE de EURO

REABILITAREA MUZEULUI de ISTORIE costă 3 MILIOANE de EURO

Replica API 13 august 2020 | 00:00 1296

Pe platoul din faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, miercuri, 12 august, a avut loc o conferinţă de presă la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, directorul general al Muzeului Național de Istorie şi Arheologie Constanța, Sorin Marcel Colesniuc, administratorul societății Actaeon Invest, Cezar Iulian Vlădoianu şi directorul general al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliul Judeţean Constanța, Elena Georgescu.

Conferinţa de presă a fost organizată la sediul instituţiei de cultură, cu ocazia semnării contractului privind servicii de proiectare (PT+DDE), servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări aferent Proiectului "Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa".

Contractul are o valoare de 3 milioane de euro

Prin semnarea contractului de către peşedintele CJC, Muzeul de Istorie din Constanţa a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte reabilitarea, dotarea şi modernizarea obiectivului cultural. “Vom lucra în etape pentru a nu afecta exponatele care se află în muzeu. Lucrările vor începe cu subsolul, iar muzeul nu va fi închis în totalitate. Contractul este în valoare de 14.3 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro, iar lucrările de execuţie au termen de finalizare 24 de luni”, a declarat Ţuţuianu în cadrul conferinţei.

Ce lucrări vor fi realizate?

Directorul general al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliul Judeţean Constanța, Elena Georgescu, a precizat în cadrul aceleiaşi conferinţe faptul că proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2010. Printre lucrările ce se vor realiza se numără “lucrări de reabilitare a acoperişului, reabilitarea arhitecturii din interior, dotări interioare precum instalaţii, sistem de refracţie, de ventilaţie, sistem de prevenire şi stingere incedii, dotări pentru expunerea întregului patrimoniu naţional pe care muzeul îl deţine în prezent”, a mai adăugat Elena Georgescu.

Marius Horia Țuțuianu

CJC are şi alte proiecte de reabilitare în derulare

Pe lângă proiectul de renovare a muzeului, Horia Ţuţuianu a vorbit şi despre celelalte proiecte pe care Consiliul Judeţean le are în desfăşurare sau intenţionează să le demareze. “Am fost în vizită la cetatea Histria. Am avut o întâlnire cu echipa de proiectanţi, de arheologi şi suntm în linie dreaptă şi cu acea investiţie. În ceea ce priveşte reabilitarea muzeului şi a cetăţii Histria, proiectul ajunge la 10 milioane de euro”, a menţionat preşedintele CJC. Legat de cetatea Carsium, încă se lucrează la proiectul tehnic ce va fi gata în aproximativ o lună. Perioada de execuţie a lucrărilor va fi de 30 de zile. De asemenea, şi cetatea Capidava va fi inaugurată în luna septembrie.

În următoarea lună va fi semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic. Proiectul are o valoare de peste 3 milioane de euro. Şi proiectul mormântului pictat hipogeu se află în proceduri de licitaţie. “În august se va încheia procedura, ne aflăm în ultima etapă”, a declarat Ţuţuianu. În plus, preşedintele CJC a menţionat că doreşte ca în următoarea programare pentru obţinerea de fonduri europene să includă şi proiectul de reabilitare a bisericuţelor de cretă de la Murfatlar.

“În următorii 4 ani, Constanţa va avea spital de pediatrie”

O altă promisiune făcută de Horia Ţuţuianu este legată de construirea unui spital de pediatrie. “Proiectul cel mai important pentru următorii patru ani este construirea spitalului de pediatrie. Această secţie exterioară va fi în curtea Spitalului Judeţean. În următorii 4 ani, Constanţa va avea spital sau o secţie de pediatrie exterioară”, a declarat preşedintele CJC.

Video:

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Niste hoti!
0
0
Cand aflam cat a costat borduriada Constantei ?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218