REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic a intrat în linie dreaptă

Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic a intrat în linie dreaptă

Replica API 28 mai 2015 | 18:14 186

Proiect de 15 milioane de lei

Proiect de 15 milioane de lei

Proiectul de reabilitare şi amenajare a Parcului Arheologic, cunoscut printre constănţeni ca parcul de la Primărie, a intrat în linie dreaptă. Miercuri, la un hotel din staţiunea Mamaia, responsabilii au prezentat detaliile proiectului, cu bune şi cu rele pentru societatea civilă. Peste 15 milioane de lei vor fi „pompate” în ceea ce se doreşte a fi reabilitarea parcului, pe stilul centrului vechi, cu mobilier urban în stil art-nouveau. Totodată, vor fi aduse din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa piese din anticul Tomis. „Prin hotărâre de Consiliu Local, vom propune denumirea acestui parc ca şi parc arheologic. După cum ştim, în acest parc, sunt poziţionate la acest moment câteva vestigii din perioada vechiului Tomis. Printr-un acord pe care-l avem cu MINAC şi cu Direcţia de Cultură Judeţeană Constanţa, la iniţiativa municipalităţii, pe aleile care vor fi în acest parc vor fi poziţionate arteface şi alte obiecte de patrimoniu local şi naţional, care se află în acest moment în depozitele muzeului, astfel încât să poată fi admirate, vizionate”, a spus directorul Direcţiei de Programe şi Dezvoltare (DPD), Ani Merlă, care a mai precizat că vor fi amenajate şi zece fântâni, dar, de fapt, nu sunt fântâni, sunt bazine, iar copacii vor fi tăiaţi, pentru a face loc celor noi. „Suprafaţa este de 40.000 mp, din care aproape 20.000 reprezintă spaţiile verzi. De asemenea, mai există o suprafaţă de 380 mp, care va fi reabilitată concomitent cu lucrările din acest proiect. Suprafaţa nu a fost prinsă la momentul etapei de proiectare, însă va fi abilitată şi această porţiune

Este vorba de una dintre fântâni, care este într-o stare de degradare avansată şi de fântânile existente în dreptul statuii Victoria. Nu sunt zece fântâni, sunt zece bazine, practic. (...) În afară de plopi, sunt doi-trei duzi, foarte bătrâni, care prin fructele produse permanent au pătat trotuarele, aleile şi au creat tot felul de disconforturi. (...) Să nu fie surprinţi constănţenii, deoarece o parte din arborii din viitorul parc vor fi tăiaţi”, a mai spus Merlă. Şef serviciu administrare spaţii verzi din primărie, cooptat ca asistent tehnic al managerului de proiect, George Coman, a completat povestea tăierii arborilor prin faptul că vor fi tăiaţi şi cei „din specii mai protejate”, aspect care, cel mai probabil, va stârni proteste. „În acest moment, vegetaţia este foarte îmbătrânită, atât în parcul Primăriei, cât şi în celelalte parcuri. Până la acest moment, am adunat copacii uscaţi care reprezentau un pericol, ca să păstrăm un echilibru între celelalte plante care mai există. În speţă, se vor tăia din copaci, cu toate că sunt şi din specii mai protejate, dar în majoritate sunt plopi. Va trebui să îndepărtăm vegetaţia curiculă, pentru copacii noi, aşa cum i-a gândit proiectantul. Percepţia privind tăierea copacilor la nivelul Constanţei şi al României, la acest moment, este una pe o ştim. Asta este, ca să venim cu ceva nou, trebuie să îndepărtăm ce-a fost bătrân. Ne dorim şi pentru parcările de locuit vom face acelaşi lucru. În toamnă, vom veni cu un program de plantare foarte bogat. Dar, asta implică să tăiem din copaci. Vine vara, vin furtuni şi vom avea probleme. În parcul Primăriei se vor tăia copaci, sunt însemnaţi deja”, a spus Coman. Valoarea proiectului de reabilitare şi amenajare a parcului arheologic este de 15,5 milioane lei, contribuţia UE fiind de aproximativ 12 milioane lei. Guvernul României va contribui cu 2,5 milioane lei, iar municipalitatea cu aproximativ 1,15 milioane lei. Data finalizării este 31 decembrie a.c., iar autoritatea de management este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Potrivit proiectului, vor fi reabilitate alei şi trotuare, un nou sistem de iluminat, trei camere de supraveghere video, dar şi un sistem automat de irigat spaţii verzi.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218