REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Reabilitarea Vilei Elena se mişcă în ritmul melcului: nu sunt bani!

Reabilitarea Vilei Elena se mişcă în ritmul melcului: nu sunt bani!

Replica API 14 ianuarie 2016 | 22:39 274

Bălan: Şi Primăria „pune beţe-n roate”

Bălan: Şi Primăria „pune beţe-n roate”

Reabilitarea Vilei Elena, la stadiul de vis! Aceasta, situată în centrul Constanţei, a fost construită în anul 1923 şi a găzduit mai multe instituţii, printre care şi ICRAL. Din păcate, imobilul a ajuns o ruină şi, în plus, un adevărat focar de infecţie. Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea a preluat clădirea, însă reabilitarea acesteia se mişcă greoi. În plus, se pare că şi Primăria Constanţa pune piedici, după cum ne-a declarat Alexandru Bălan, preşedintele OAR – filiala Dobrogea.

În 2013, după ce, cu un an înainte, clădirea a fost preluată de către Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Teritorială Dobrogea, singurul lucru realizat a fost strângerea grămezilor imense de gunoaie. Atunci, preşedintele OAR-filiala Dobrogea, Alexandru Bălan, declara: „Am făcut curăţenie în proporţie de 90%, am luat legătura cu constructorul, mergem pe calea cea bună“. Din păcate, nici la ora actuală acest lucru nu s-a întâmplat, vila rămânând neconsolidată.

Însă, până în primăvara anului 2014, monumentul istoric ar fi trebuit restaurat, cel puţin, parţial. Bineînţeles că speranţele arhitecţilor au fost deşarte, acest lucru fiind imposibil, în primul rând, din cauza lipsei de fonduri. Actualmente, situaţia a rămas neschimbată. „Lucrările nu au început pentru că necesită bani şi banii îi obţinem foarte greu. Suma necesară este de 150.000 de euro şi aceştia vor proveni din donaţii, din sponsorizări, din împrumuturi bancare”, a declarat Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea.

Din nefericire, arhitecţii nu primesc sprijin nici din partea Primăriei Constanţa, ci din contră, se pare că instituţia pune „beţe-n roate”. „Prea multă lume parchează pe terenul nostrum şi mai ales Primăria închiriază terenul pentru parcare. Deocamdată, nu avem decât să facem împrejmuire, să punem în siguranţă clădirea. O să ne apucăm vara asta. S-au scos multe gunoaie, majoritatea fiind aruncate de la vecinii blocurilor, dar şi de la oamenii străzii care au stat acolo, în trecut”, a mai spus preşedintele OAR- Dobrogea.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218