REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Reacţia unui primar acuzat că nu asigură transportul şcolarilor: "Mi-am dat şi cămaşa de pe mine. Am făcut şi pomeni..."

Reacţia unui primar acuzat că nu asigură transportul şcolarilor: "Mi-am dat şi cămaşa de pe mine. Am făcut şi pomeni..."

Replica API 25 octombrie 2013 | 00:00 300

9 copii, lăsaţi de izbelişte: ori stau acasă, ori merg pe jos 9 kilometri, să ajungă la şcoală

9 copii, lăsaţi de izbelişte: ori stau acasă, ori merg pe jos 9 kilometri, să ajungă la şcoală

Transportul şcolar derapează în judeţul Constanţa. În cursul acestei săptămâni, redacţia "Replica" a primit mai multe sesizări în privinţa comunei constănţene Dumbrăveni. Mai exact, locuitorii satului Furnica, localitate care aparţine de comuna Dumbrăveni, se plâng că transportul nu este asigurat pentru şcolari şi preşcolari. Inexistenţa unei şcoli în Furnica îi obligă pe aceştia să facă naveta la Dumbrăveni (distanţa este de circa 9 kilometri), iar microbuzul este sublim, am putea spune, doar că lipseşte cu desăvârşire.

De acest lucru se plâng părinţii din Furnica şi dau vina exclusiv pe primarul localităţii Dumbrăveni, Gheorghe Cenuşă. Contactată de "Replica", o mămică susţine, sub protecţia anonimatului, că Cenuşă este singurul responsabil de situaţia creată. Mai exact, 9 copii, dintre care 7 şcolari şi 2 preşcolari, nu frecventează în prezent cursurile, deşi şcoala a început de mai bine de o lună. Mai mult, la cum se prezintă situaţia, aceştia vor lipsi pe întreg parcursul anului, riscând repetarea anului, deşi unii dintre ei sunt şi premianţi. Ea a declarat pentru Replica: "De 23 de zile aceşti copii nu merg la şcoală. Am înţeles că nu se poate la Dumbrăveni, că nu vrea primarul. Am depus cereri şi la Independenţa. Noi nu am plătit transportul, dar nu avem şcoală aici (Furnica - n.r.) şi, prin urmare, ei trebuie să îl asigure. Asta spune şi în Monitorul Oficial. Vă rog să mă credeţi că fetiţa mea este premiantă. Ea acum stă la Dumbrăveni, a scăpat de problema transportului. Dar, stau 5 inşi pe trei metri pătraţi. Ceilalţi nu stau în Dumbrăveni şi, prin urmare, nu merg la şcoală. Stau acasă. Nu vreau să dau numele, pentru că, sincer, mi-e frică de domnul primar. El este răzbunător", a spus femeia.

Cenuşă: "Statul se lăfăie. Foarte bine. Îmi văd de drum şi am terminat bâlciul"

Primarul localităţii Dumbrăveni nu neagă acuzaţiile. Pe un ton decent, Cenuşă susţine că nu este responsabilul direct al problemei, ci instituţiile statului, care trâmbiţează de mai mulţi ani circoteca investiţiilor şi a asistenţei sociale, existentă doar pe hârtie. El a declarat pentru "Replica": "Da, dom'le, eu sunt responsabil. Pentru că nu am cu ce! Mi-am vândut şi cămaşa de pe mine, fac şi pomeni. Nu există, pentru transportul şcolarilor, posibilitatea, pur şi simplu. Am vorbit cu unul de la învăţământ, inspector sau ce era şi mi-a zis cică să pun şi eu un om pe microbuz. Mi-a venit şi greaţă. Toată lumea vrea. Mă rog, nu e rău să vrei, dar dacă nu ai cu ce? Aşa e situaţia. Să facă cineva ce-o vrea. Statul, Consiliul Judeţean, Învăţământul, cine-o vrea. Statul e bine, statul se lăfăie. Foarte bine. Cred că încă am un ton decent, dar nu mai pot, dom'le! Statul dă? Hai, bine, dă. Banii ajung la inspectorat şi atât, mai departe nu ajung. Până la urmă, cred că o să mă duc unde văd cu ochii şi am terminat tot bâlciul", s-a lamentat Cenuşă. La începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că a fost stabilit un plafon maxim pe kilometru pentru transportul şcolar, pentru a fi evitate variaţiile colosale ale preţurilor. Situaţia era strigătoare la cer: într-o localitate, abonamentul de transport pentru elevi pentru o distanţă de 30 de kilometri putea costa 15 lei, iar în alta, pentru acelaşi număr de kilometri, tariful ajungea şi la 500 de lei! Pricopie anunţa atunci un plafon maxim pe fiecare kilometru, decontare la zi la transport, urmând ca restanţele să fie acoperite gradual. La rândul său, premierul Victor Ponta afirma că, în privinţa transportului şcolar, s-au furat bani, iar Guvernul a decis să oprească acest lucru. Până în prezent, la Furnica, autorităţile au reuşit să oprească doar transportul şcolarilor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218