REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Reacție DURĂ din CSM după ce Inspecția Judiciară a anunțat că mii de magistrați au avut dosare la DNA

Reacție DURĂ din CSM după ce Inspecția Judiciară a anunțat că mii de magistrați au avut dosare la DNA

Replica API 27 august 2018 | 00:34 378

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a reacționat sâmbătă după ce Inspecția Judiciară a anunțat, vineri, rezultatele intermediare ale controlului la DNA. În urma verificărilor, s-a ajuns la concluzia că aproximativ 63% dintre judecători au avut dosare la DNA, în timp ce la procurori procentul e undeva la 60%. Într-o amplă postare pe Facebook, Mateescu arată că explicația este una simplă și acuză Inspecția Judiciară că, publicând astfel de date, alimentează speculatiile la adresa magistraților.

„Mi-am adus aminte de doamna P. Cunoscuta la instanta in care am functionat de toata lumea. Doamna P. venea aproape in fiecare zi cu cateva cereri de chemare in judecata, revizuiri, contestatii in anulare, recuzari. Aproape intotdeauna insotite de copii "spre stiinta" ale unor sesizari la DNA, PCA sau altor unitati de parchet impotriva unui judecator sau altul din instanta. Impotriva unui grefier, unui arhivar sau impotriva vreunui politist de la posturile de politie, din comuna doamnei P sau de la "judet". Nu vreau sa gresesc, dar nu stiu sa fi "scapat" multi colegi de exercitarea dreptului de petitionare si de acces la proceduri judiciare din partea doamnei P. Primeam ordonante de clasare sau rezolutii de NUP anterior, fara sa stim ca a existat vreo procedura in ceea ce ne priveste. Doamna P. nu era singura. Mai erau cetateni nemultumiti care procedau astfel, de o intensitate mai mica, dar semnificativa. Toate acele plangeri la DNA, la PCA, toate actele de sesizare a instantei s-au inregistrat, potrivit legii, pentru ca in Romania nu se poate ignora o sesizare, o petitie formulata de un cetatean. Daca eu fac o sesizare formala penala unui cititor al acestui mesaj, aceasta se va inregistra ca dosar penal, indiferent daca fapta e reala sau imaginara. Colegii imi spun ca aproape fiecare instanta sau parchet are o doamna P sau un domn, sau mai multi, ale caror cereri sunt neobisnuit de numeroase. Astfel de practici sunt cunoscute in sistemul judiciar de judecatori, grefieri, avocati.

Ei bine, am vazut aseara, in urma unui comunicat al Inspectiei Judiciare, aflata inteleg in toiul unui control tematic si nu la finalul lui, speculatii in presa pornind de la un numar foarte mare de magistrati "anchetati", speculatii vizand temeri mai mult sau mai putin justificate. Sigur, pornind de la cifrele comunicate, neobisnuit, de catre de Inspectie in timpul controlului tematic, fara alte explicatii, existenta acestor speculatii poate fi de inteles.

Insa la acest moment nu stim multe lucruri. Cate dintre aceste sesizari au fost clasate fara ca magistratul sa stie despre procedura. Dimpotriva, cate nu, durata eventualelor cercetari, existenta sau nu a unor cauze obiective, si multe aspecte importante care vor face obiectul verificarilor, iar raportul final urmeaza a fi supus analizei Consiliului.

Doar concluziile Consiliului Superior al Magistraturii sunt cele care vor conta de iure, potrivit competentelor sale constitutionale. Daca va fi identificata vreo problema, am toata increderea ca va fi remediata, daca nu, doar CSM poate hotari.

Eu mi-as fi dorit nu speculatii publice alimentate de date intermediare, ci concluzii bazate pe explicatii si analize temeinice, iar datele sa fie parte a analizei globale si publice a Consiliului Superior al Magistraturii dupa finalizarea controlului, iar nu in timpul sau.”, scrie Mateescu pe Facebook.

Sursă: Știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tontonel toader de cand este MJ spala pe banda rulanta la penali ca dracnea si taricean!
0
0
doamna P si doamna C... sentinte la ordin
1
1
klaus a inchiriat ilegal , daca nu era lucrul lui . Sa dea banii statului , daca eram eu sau erai tu in cauza eram de mult executati silit .
1
2
MARE dreptate are Vasile. Intregul sistem judiciar trebuie reformat.
3
1
Ba prostule, se vede ca nu ai habar de nimic, dar iti dai cu parerea. Iohanis nu datoreaza nici un ban statului, ca nu de la stat a cumparat casa pe care a pierdut-o in instanta, ci de la o persoana privata, asa ca daca datoreaza ceva, datoreaza pe civil, nu pe penal. Mai informeaza-te nu mai crede tot ce spune cluber-ul de Teodorovici.
2
2
avem o justitie originala
0
0
Ba galma , ba Vasilca -Viorica -DraCnea - Dancila , ba Boule , cersetoeule , nu vedeti unde duceti tara cretinilor ? Nu cumva traiesti din ajutotoare sociale si astepti lunar pomana de la PSD ? La munca talharilor !
4
1
Da sa aiba dosare este normal in orice stat, nu asta este problema. Intr-o democratie normala 10,15% din personal anchetat pare chiar foarte mult dar 60-63% din magistrati este caz de desfiintare a intregului sistem. Daca ar fi sa-l citam pe un clasic in viata presedintele Iohanis si conducerea PNL si USL toti acesti PENALI ar trebui sa se retraga din functiile publice ba chiar si presedintele si Orban seful PNL ar trebui sa plece la cererea lor. Ce mai ramane din stat???!!!
1
3
si de ce sa nu aiba daca majoritatea sint mina in mina cu penalii.cit de orbi puteti fi, sau nestiutori?; tata judecator ,mama procuror , copilul avocat ,nevasta notar ,si aqsa mai departe . cum se numesc ; familii sau ?
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367