REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Reacţie la campania "Replica" împotriva mafiei din crewing: MAE cere marinarilor să caute agenţii cu o bună reputaţie

Reacţie la campania "Replica" împotriva mafiei din crewing: MAE cere marinarilor să caute agenţii cu o bună reputaţie

Replica API 28 decembrie 2013 | 00:00 817

Încă trei navigatori de pe RM Pioneer, repatriaţi

Încă trei navigatori de pe RM Pioneer, repatriaţi

Trei marinari din cei cinci aflaţi la bordul navei RM Pioneer, arestată din luna august în Malaezia, au fost repatriaţi vineri, 27 decembrie, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). "Ambasada României la Kuala Lumpur a păstrat permanent contactul cu marinarii aflaţi pe navă şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile malaieziene (maritime, portuare, judiciare, Departamentul de Transporturi, reprezentantul local al Sindicatului Internaţional al Marinarilor), managerul navei, WEM Lines Grecia, cât şi pe lângă firmele de avocatură ale companiilor creditoare. Pentru soluţionarea cazului marinarilor români de pe nava RM Pioneer, Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a colaborat susţinut cu Autoritatea Navală Română şi cu Sindicatul Liber al Marinarilor - filiala România, parteneri constanţi de dialog în astfel de situaţii", se arată într-un comunicat MAE. Cel mai interesant detaliu din informarea ministerului stă recomandarea finală, prin care autorităţile cer în mod explicit marinarilor români se evite, pe viitor, agenţiile de crewing care au trimis navigatori pe nave reţinute. Agenţii care nu sunt însă cunoscute decât în urma articolelor de presă, "Replica" prezentând, la începutul acestei luni, o listă a companiilor din Constanţa cu zeci de marinari sechestraţi în porturile lumii.

Potrivit MAE, "Ambasada României la Kuala Lumpur a realizat demersurile necesare în vederea repatrierii în cele mai bune condiţii a marinarilor români precum şi pentru plata salariilor restante. Aceştia au fost plasaţi de o companie de crewing din Constanţa. Cu ocazia "Grupului de Lucru pe tema marinarilor români aflaţi în situaţii dificile la bordul unor nave străine" organizat la sediul Departamentului Consular în august 2013, s-a convenit că Autoritatea Navală Română să solicite printr-o circulară tuturor agenţiilor româneşti de intermediere să informeze marinarii asupra situaţiei reale la bordul navei, înainte de îmbarcare, iar aceştia, în baza unei declaraţii tip, pe proprie răspundere, să accepte îmbarcarea în condiţiile date. Ministerul Afacerilor Externe recomandă marinarilor români care doresc să lucreze pe nave ale unor proprietari şi/sau armatori străini, să se informeze în prealabil asupra situaţiei în care se află navele, asupra litigiilor comerciale în care acestea sunt implicate şi să se angajeze prin intermediul unor agenţii de crewing cu o bună reputaţie (care nu au trimis marinari pe nave reţinute, sechestrate sau arestate), acreditate de Autoritatea Navală Română". Recomandare de bun simţ, dar incompletă, în condiţiile în care ANR sau alte autorităţi ale statului nu fac publice numele agenţiilor care trimit marinari pe nave arestate. Este chiar ironic faptul că MAE recomandă angajarea doar prin agenţii de crewing cu o bună reputaţie, "care nu au trimis marinari pe nave reţinute, sechestrate sau arestate", dar nu dă numele agenţiei din Constanţa care i-a trimis pe cei trei români în Malaezia. După cum arătam pe 2 decembrie a.c., la bordul navei RM Pioneer se aflau, la acea dată, românii Bogdan Tonu, Constantin Neicu şi Sorin Dorin Dănileţ, ambarcaţi pe 20.10.2013 prin intermediul agenţiilor Bright Balkan Shipping Services (în cazul primului), respectiv Royal Intel Ltd, ambele firme din Constanţa. Pe navă se aflau deja, din iulie, respectiv iunie Claudiu Dan şi comandantul George Pârvu, ambarcaţi de Royal Intel Ltd, respectiv Primera Maritime. Românii trimişi pe nava arestată i-au înlocuit pe Claudiu Lucian Manole, Remus Doroş şi Gheorghe Cojocaru, fostul primar al oraşului Murfatlar, repatriaţi încă din luna octombrie, după cum arăta, în exclusivitate, "Replica".

Cine comentează intră pe "lista neagră"!

Reamintim că toate firmele enumerate mai sus au fost reautorizate fără nici un fel de obiecţie de către ANR, potrivit informaţiilor oferite de autoritate şi valabile la data de 15.11.2103, chiar dacă se ştia deja de situaţia marinarilor abandonaţi în Malaezia. Pentru informarea marinarilor români, după cum recomandă şi MAE, precizăm că Primera Maritime SRL este deţinută de Lucian Răzvan Albu, persoana de contact fiind Ştefan Neagu, Royal Intel este patronată de grecul Christos Gemenetzidis, cu persoană de contact Cosmin Ciucă, iar Bright Balkan Services, aparţine, aparent, grecilor Georgios Stefanou şi Dimitrios Stefanou, dar firma se află, în realitate, în grija avocatei constănţene Mihaela Antoanela Scrieciu, care deţine şi agenţia Shipcare Services SRL, cu acelaşi sediu ca Bright Balkan. Una din agenţiile care trebuie evitată cu orice preţ este Standard Shipping SRL, controlată de Nicolae Szaiff, care a abandonat peste 30 de marinari români pe nava Olympus, din Egipt şi pe nava Aqua Hercules, din Turcia, încă din primăvara acestui an. Pe lângă demersul lăudabil al MAE de a repatria marinari cu probleme şi recomandarea de a se evita agenţiile care au trimis navigatori pe nave sechestrate, autorităţile trebuie să facă ceva şi împotriva omertei instalată de agenţiile de crewing implicate în această mafie. După cum arătam anterior, marinarii ne-au dezvăluit că anumite agenţii de crewing din Constanţa întocmesc o listă neagră a navigatorilor care au tupeul de a-şi cere public drepturile după ce se trezesc pe nave arestate, aceştia fiind ulterior evitaţi de companiile de profil.

Cristian ANTON

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614