REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Reacţii la decizia Tribunalului Bucureşti, privind Klaus Iohannis

Reacţii la decizia Tribunalului Bucureşti, privind Klaus Iohannis

Replica API 10 septembrie 2014 | 00:00 139

Ziua de marţi a debutat cu o bombă pe scena politică. Vestea care a cutremurat opoziţia, încă de la primele ore ale dimineţii, i-a băgat în sperieţi până şi pe cei mai vajnici liberali. Tribunalul Bucureşti a respins cererea PNL de încuviinţare a modificărilor aduse Statutului Partidului după Congresul din iunie la care Klaus Iohannis a fost ales preşedinte. Decizia nu este definitivă, însă reacţiile au "trădat" stupefacţia liberalilor. "Admite în parte cererea de intervenţie voluntară principală formulată de intervenientul Dănuţ Bădău. Respinge cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal de încuviinţare a modificărilor aduse Statutului Partidului Naţional Liberal. Obligă petentul la plata către intervenient a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare, cerere ce se depune la Tribunalul Bucureşti", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti. Practic, instanţa nu are o problemă toate documentele depuse de PNL, în luna iunie, ci cu modificările aduse în statutul partidului, aşa cum ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu. "Decizia este una care nu ridică deloc probleme PNL. În primul rând, vorbim despre un congres, care a îndeplinit toate criteriile pe care legea le prevede, cu condiţiile democratice, nu există nici un fel de dubii asupra acestei realităţi politice, lucru pe care îl confirmă inclusiv faptul că Tribunalul, în soluţia de astăzi, a admis în parte cererea formulată de PNL. (...) Singurul lucru pe care instanţa l-a respins este capătul de cerere privitor la anumite modificări aduse statutului PNL. În acest moment, nu ştiu care anume dintre prevederile statutului nu au fost agreate de instanţa de judecată, n-au fost foarte multe dintre prevederi modificate la statut, în jur de maxim 30 de prevederi, nu ştiu care dintre ele au fost admise sau nu de către instanţa de judecată. (...) Cert este că vom ataca această soluţie a Tribunalului Bucureşti, pentru a putea înregistra în registrul partidelor politice toate modificările la statut, pentru că aceasta este voinţa membrilor PNL care au votat în congres modificările la statut. Nu implică cu nimic, nici candidatura, conducerea este legitimă, înregistrată conform admiterii de către Tribunal în registrul partidelor politice. Din punctul acesta de vedere, nu intră nici un fel de discuţie, sunt doar prevederi care ţin de statut, de "bucătăria" partidului", a declarat Gorghiu, pentru Replica.

Manea a luat foc!

Dacă Gorghiu a invocat termenii juridici ai problemei, încercând se explice exact ceea ce Tribunalul Bucureşti a dispus, prim-vicepreşedintele PNL Constanţa, deputatul Victor Manea, n-a fost la fel de maleabil. Manea denunţă implicarea instanţei de judecată în treburile interne ale oricărui partid. "Tribunalul să zică ce vrea! Să desfacă statutul. Tribunalul nu poate să intre în regula unui partid. E culmea! N-o să ne spună şi în familie ce să facem? Când să mâncăm? La prânz? Dimineaţa? Seara? Oricum, nu e finală (decizia - n.r.) şi e o mizerie făcută. Oricum, Iohannis va candida, PNL va avea candidat, poate şi ales la alegeri, aşa că îşi fac tot felul de probleme pentru că nu mai ştiu ce să facă. (...) Şi dacă nu era membru, îl făceam! Hai să înţelegem ce sunt partidele: sunt nişte asocieri de persoane, care acceptă anumite lucruri. Atâta timp cât noi le acceptăm, ne spun ei că de ce n-a fost statutară derogarea. Aşa a vrut delegaţia permanentă să dea derogarea, mai mult? Congresul l-a ales preşedinte. Asta e", a declarat Manea, pentru Replica. De asemenea, întrebat dacă putem discuta de o implicare politică în ceea ce priveşte decizia Tribunalului Bucureşti, Manea n-a oferit un punct de vedere clar. "Nu, nu pot să spun eu treaba asta, pot să fie şi stupizi, nu neapărat... sau care încearcă să aplice anumite articole de lege dintr-o voinţă politică. Până la urmă, un partid e un act de voinţă politică şi atât timp cât nu deranjează societatea în general şi celelalte partide nu ştiu ce probleme a avut judecătorul respectiv. În sfârşit, asta e", a concluzionat Manea, pentru Replica.

Războiul continuă

Primarul localităţii Pucioasa, Dănuţ Bădău, este cel care le-o "coace" liberalilor. La rândul său membru PNL, Bădău are divergenţe mai vechi cu conducerea centrală a partidului, inclusiv cu "epoca" Antonescu. De altfel, Bădău susţine că nu se lasă şi ameninţă că "PNL ar putea fi radiat". "În legea partidelor, în cazul în care instanţa respinge prevederi ale statutului şi statutul a fost aplicat, poate duce la radierea partidului. (...) Nu au fost respectate procedurile de organizare a Congresului. Mai multe modificări statutare le-am considerat ilegale pentru că au permis conducerii să ia decizii în mod arbitrar. (...) Mai am două plângeri în instanţă!", a precizat Bădău.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614