REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Reacţii la vestea disponibilizărilor: "Poliţiştii sunt la muncă, dar nu munceşte nimeni"

Reacţii la vestea disponibilizărilor: "Poliţiştii sunt la muncă, dar nu munceşte nimeni"

Replica API 3 iunie 2011 | 00:00 165

Sindicaliştii ameninţă cu proteste, Moraru face show la TV

Sindicaliştii ameninţă cu proteste, Moraru face show la TV

Disponibilizările din Ministerul Administraţiilor şi Internelor (MAI), care au făcut valuri în rândul poliţiştilor încă de când au fost anunţate, se referă la posturi, nu la personal. Afirmaţia aparţine şefului IPJ Constanţa, comisarul-şef Dumitru Catană. "Listele acelea de disponibilizări se referă la posturile vacante, urmate de unele posturi ocupate, dar care nu sunt atât de importante. Cert este că se taie din posturi, nicidecum din personal. Cei care vor rămâne, după desfiinţarea unor posturi, vor da examene pentru ocuparea altor funcţii", ne-a declarat Dumitru Catană.

De precizat că ministrul MAI, Traian Igaş, a anunţat, în urmă cu două zile, că norma de hrană a poliţiştilor va fi diminuată cu aproximativ 550 lei, pentru luna în curs. Acest lucru i-a pus pe jar pe toţi poliţiştii, inclusiv pe cei de la Constanţa, care vor câştiga, potrivit noilor reduceri salariale, maxim 1.200 lei lunar. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractant (SNPPC), filiala Constanţa, George Caraivan, ne-a declarat că se pregătesc, din nou, de pichetări proteste. "Poliţiştii sunt la muncă toţi, dar nu munceşte nimeni. Am auzit că la Iaşi şi în Prahova poliţiştii sunt în curte. Probabil că de luni vom începe, din nou, protestele. Vom discuta zilele acestea şi vom stabili ce facem în continuare, că nu se mai poate. Înainte câştigam 1000 de lei salariul, plus sporul de hrană, ajungeam la 1.500- 1.600 lei lunar. Dacă ne-au tăiat şi banii de mâncare, noi ce să facem? Cine să mai aplice legea, cine să se mai bată cu infractorii, pentru asemenea salariu? Atunci, dacă cineva îţi întinde bani, nu îi iei, ştiind că acasă te aşteaptă copiii să aduci de mâncare? Iar dacă iei şpagă, spun că eşti corupt, că iei şpagă. Practic, ne împing de la spate ca să închidem ochii la comiterea infracţiunilor. E rău pentru toată lumea. Fiecare dintre noi are creditele lui, făcute pe vremea când salariile erau întregi", ne-a declarat George Caraivan. "Pentru mine este o lovitură în plus. Cui îi convine să primească salariul redus, după ce le aveam deja tăiate? Să nu mai spun că sunt unii băieţi care s-ar putea să nu mai aibă ce duce acasă, pentru că au credite. Dar se spune că nu i-a pus nimeni să facă acele credite, dar asta e. Dar întâi vreau să văd un act oficial", ne-a declarat Gabriel Coteanu, şeful Poliţiei Eforie. Un alt poliţist, dar care nu a vrut să îi fie făcută publică identitatea, de teamă că ar fi dat afară, ne-a declarat că: "Şi aşa am cu 5 milioane în minus la salariu. Am făcut facultatea degeaba! Asta e bătaie de joc. Ce facem noi, unde ne ducem?!". În cursul zilei de ieri, Emanoil Moraru, şeful DIAS Constanţa, a intervenit în direct, la Realitatea TV, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de măsurile anunţate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, privind disponibilizările anunţate de ministru şi diminuarea normei de hrană a poliţiştilor. Moraru a apărut iniţial cu cagula pe faţă în faţa camerei de luat vederi, după care şi-a dezvăluit identitatea. El s-a plâns inclusiv de faptul că multe din echipamentele luptătorilor de la DIAS provin din sponsorizări şi nu de la minister. Ministrul Traian Igaş a anunţat, ieri, că reducerile salariale vor fi aplicate numai pentru luna iunie, ulterior poliţiştii urmând a primi restanţele, însă vor începe disponibilizările, care nu îi vizează pe poliţiştii "din stradă", ci pe cei de la birouri.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108