REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

REALITATE VIRTUALĂ și ROBOTICĂ MEDICALĂ pentru tratarea copiilor de la Sanatoriul Balnear Techirghiol

REALITATE VIRTUALĂ și ROBOTICĂ MEDICALĂ pentru tratarea copiilor de la Sanatoriul Balnear Techirghiol

Replica API 16 februarie 2019 | 10:40 1591

În martie încep lucrările de reabilitare ale secției

În martie încep lucrările de reabilitare ale secției

Pășesc cu dificultate, ținându-se de barele vreunui aparat medical, sub privirele încujaratoare ale specialiștilor și părinților. Pentru copilașii care ajung în Secția de Recuperare Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol, fiecare pas este o victorie. Pentru mulți dintre ei, realitatea este crudă, căci suferă de afecțiuni fără vindecare. Dar prin terapia pe care o urmează la Techirghiol, calitatea vieții le poate fi îmbunătățită semnificativ. Iar „micile victorii” – pașii pe care îi vor putea face sau simplul fapt de a se îmbrăca sau hrăni singuri – pot fi mult, mult mai dese!

Dr. Elena Ionescu, director medica, manager Elena Roxana Almășan și Carmen Oprea, director de îngrijiri

Secția de Recuperare Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol este unică la nivelul țării: este singura secție în care, în tratarea copiilor cu deficiențe neuro-psihomotorii sunt folosiți factorii naturali, respectiv apa și nămolul de Techirghiol. Iar pentru ca terapia să fie realizată în cele mai bune condiții, cu aparatură ultramodernă, în luna martie a.c. secția va intra într-un amplu proces de reabilitare.

În Secția de Recuperare Neuropsihomotorie Copii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol intri cu inima strânsă. Trecând de poarta larg deschisă, pe sub sigla sanatoriului ce tronează deasupra intrării, pe aleea îngrijită, ajungi într-o curte interioară curată, cu o oază de verdeață și un loc de joacă pentru micuții pacienți care ajung să stea și câte o lună de zile internați în acest loc. Este o secție de sanatoriu, dar pentru micuții pacienți și pentru părinții lor este mai mult decât atât. Este locul unde primesc încurajări și speranță, că viața lor poate fi mai bună, în ciuda bolii grele.

E drept, în urmă cu câțiva ani, și în cazul acestei secții, precum în cazul altor unități sanitare, s-a pus problema închiderii. Ce rost mai avea să fie ținută deschisă o secție care nu aducea profit? – era mesajul transmis de la centru. Dar specialiștii de aici, cot la cot cu cei din conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol, nu au dorit acest lucru. Cum să iei o speranță părinților și copiilor pe care îi ai în grijă de micuți și pe care îi îngrijești an de an?! Mai ales că vorbim despre o secție unică în țara noastră, în cadrul căreia terapia este realizată folosindu-se factori naturali, respectiv apa și nămolul de Techirghiol. Iar pentru cele trei doamne care fac parte din conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol, respectiv manager Elena Roxana Almășan. dr. Elena Ionescu, director medical și Carmen Oprea, director de îngrijiri, secția este precum „copilul de suflet”, unde micuții trebuie să primească servicii medicale de cea mai bună calitate, în condiții de cazare de top.

Doi ani și jumătate a durat partea birocratică, de obținere a tuturor aprobărilor, avizelor și autorizărilor, dar în sfârșit, lucrările de reabilitare la secția de copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol sunt pe punctul să demareze. „În luna martie a.c., vor începe lucrările. Va fi construit un nou corp pentru cazare, astfel încât numărul paturilor va crește la 180, dar și o nouă bază de tratament, cu trei bazine, pe categorii de vârste, în care va fi folosită apă de ghiol. De asemenea, va fi realizat un hol de trecere între spațiile de cazare și baza de tratament, astfel încât pacienții să aibă acces facil. Școala și grădinița care funcționează în cadrul secției vor fi reamenajate. Având în vedere faptul că micii pacienți sunt internați și câte 30 de zile, ne-am luptat să le menținem”, a afirmat Elena Roxana Almășan pentru „Replica de Constanța”.

În prezent, în curtea secției – aflată în centrul localității Techirghiol, vizavi de Mănăstirea „Sfânta Maria” – se află vreo 22 de corpuri, respectiv corpul de cazare, spațiul pentru tratament, școala și grădinița, dar și alte corpuri ce nu mai sunt folosite, unele într-o avansată stare de degradare. Unele dintre clădiri au fost construite în 1927, altele în 1928, 1945 etc, iar în lipsa unor investiții constante s-au degradat de-a lungul timpului.

Conform proiectului, o parte din anexe vor dispărea, altele vor fi transformate. Va fi păstrată, însă, după cum a subliniat managerul Elena Roxana Almășan, arhitectura clădirilor existente.

Valoarea totală a investiției se ridică la 6 milioane de euro, fondurile fiind acordate prin Compania Națională de Investiții, iar lucrările vor dura aproximativ doi ani.

Reabilitarea va presupune și dotarea secției cu aparatură medicală modernă, de top în domeniul recuperării medicale și balneologiei. „Este inclusă în proiect achiziționarea și dotrea cu aparatură medicală, o gamă extrem de largă, începând de la căzi pentru factori naturali, până la robotică medicală, pentru că vorbim despre copii cu deficiențe neurologice și avem nevoie de astfel de aparatură. Este vorba în special de aparate de mers sau de alergat, de orteze speciale.

Totodată, în prezent, la nivel internațional se pune accent, în prezent, pe folosirea realității virtuale. Avem deja două astfel de aparate, unul în secția de copii, celălalt la adulți. În cadrul proiectului, vom lărgi gama de jocuri de kinetoterapie”, a precizat dr. Elena Ionescu, director medical al sanatoriului.

De menționat că, în ultimii ani, baza de tratament a secției a fost modernizată, inclusiv în urma primirii de la Clubul Rotary Cetatea Tomis Constanța a unui aparat BTS NIRVANA, care constă în stimularea multisenzorială cu ajutorul realității virtuale. Copiii cu deficiențe neuromotorii sunt stimulați să facă exerciții urmărind pașii unui cățeluș sau încercând să prindă o cârtiță, încercând să „deseneze” cât mai multe inimioare pe perete etc.

După cum a subliniat conducerea sanatoriului, pe perioada celor doi ani în care vor fi realizate lucrările de reabilitare, activitatea secției nu va fi întreruptă. Mai mult, în prezent se fac demersuri inclusiv pentru mărirea echipei de specialiști care lucrează în această secție, inclusiv prin scoaterea la concurs a unui post de medic specialitatea recuperare, medicină fizică și balneologie.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369