REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Realitatea tristă a zilelor noastre: părinții pleacă la muncă în străinătate, copiii ajung să se drogheze!

Realitatea tristă a zilelor noastre: părinții pleacă la muncă în străinătate, copiii ajung să se drogheze!

Replica API 25 decembrie 2017 | 00:00 257

În opinia dr. Diana Cîrjaliu, medic șef Secția de Psihiatrie Palazu Mare:

În opinia dr. Diana Cîrjaliu, medic șef Secția de Psihiatrie Palazu Mare:

Consumul de etnobotanice este „înfloritor” în Constanța. O constatăm cu toți, căci vedem tot mai des tineri, adolescenți care fumează, apoi „pică” aproape inconștienți prin scări de bloc, pe la colțurile clădirilor, pe stradă sau în parcuri. Par să adoarmă din picioare și nu reacționează la niciun stimul. Îngrijorător este faptul că, cel puțin din ceea ce putem observa, ca trecători, pe stradă, sunt din ce în ce mai mulți tineri în această situație.

Nu trece zi fără ca măcar un tânăr consumator de substanțe psihoactive să ajungă la Secția de Psihiatrie Palazu Mare „În fiecare zi este internat cel puțin un tânăr care consumă astfel de substanțe. Au vârste cuprinse între 15 și 20 și ceva de ani, sunt tineri care ajung la noi și de mai multe ori, părinții cheamă ambulanța de fiecare dată când sunt în criză”, a afirmat dr. Diana Cîrjaliu, medic șef Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Constanța.

De ce s-a ajuns în această situație? Dincolo de teribilismul vârstei, dincolo de faptul că există „ofertă” la îndemână, specialiștii dau vina pe instabilitatea familială, cauzată de lipsurile financiare ale societății.

„Sunt tineri cu tulburări de personalitate, sub influența factorilor de instabilitate din familie. La o cercetare socio-familială putem observa că sunt tineri care provin, în general, din familii monoparentale, sunt tineri crescuți de bunici, pentru că părinții au plecat la muncă în străinătate. Sunt tineri fără o stabilitate familială, iar acestea sunt urmările”, ne-a precizat dr. Diana Cîrjaliu.

Din păcate, așa cum a punctat și psihiatrul constănțean, internarea acestor tineri la Secția de Psihiatrie Palazu Mare nu rezolvă „problema” consumului de droguri. Tinerii ajung în atenția psihiatrilor în criză și sunt ținuți internați până depășesc momentul. Dar, așa cum s-a tot punctat de-a lungul anilor, Secția de Psihiatrie Palazu Mare nu este centru de dezintoxicare sau de tratare a dependențelor! E drept, în urmă cu aproximativ un deceniu a existat o inițiativă pentru realizarea unui compartiment de dezintoxicare în cadrul secției, dar proiectul a murit din fașă.

Potrivit specialiștilor, numărul tinerilor care au ajuns la spital, cu crize, și care ulterior au scăpat de dependență, despre care au ei cunoștință, este redus.

Pentru salvarea acestor tineri este nevoie, după cum a punctat și dr. Cîrjaliu, de terapie și consiliere.

Un „colac de salvare” ar putea fi considerat sprijinul specialiștilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi consiliere Antidrog Constanţa, din Constanţa, aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax.0241.555.105. mail:cpeca.constanta@ana.gov.ro. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.infodrog.ro.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doctore, hotaraste-te, ori parintii sunt plecati in strainatate ori suna la ambulanta cand odraslele intra in criza.Si de ce nu acuzi si societatea care permite comercializarea legala sau subterana a substantelor halucinogene.O sa ajungem sa se strige pe strada" ia gogoasa neamule", si multi vor fi surzi.
6
0
La kilogram statului Israel sau west German pe vremea raposatului in functie de educatie binenteles ,iar cei ce au plecat in bejenie de capul lor lund calea frontierelor ma refer la cei plecati inainte de dec 89 ,au luat drumu lagarelor latina,padinska skela,triskirchen au fost priviti ca criminali,daca erai vindut de statul roman era A OK.Hai craciun fericit si anul nou fericit si mai bine nu mai dezgropati trecutul cu ceausestii ca au fost eroi ca nu e chiar Asa.
0
5
Sa vina politistii DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde, fratii Gibonu Jepat Marian si Vio, Symon Mocanu, Neamu Buruiana Manca, Adi Grasu, Pepino, Vapor, fratii Martonfi, baietii din Neptun si multi altii!!!
6
0
si totusi aceasta ciuma rosie continua sa ucida mentalitati sau mai corect spus sa schimbe. Multumiti-le atunci acestor mascarici ce mimeaza guvernarea si veti culege roadele iar legat de droguri, nu parintilor le cade in sarcina toata nenorocirea, printre acestia si afla si copii de conditie nu buna ci foarte buna, cu educatie aleasa, anturajul si fragilitatea, naivitatea acestora exact ca noi sau cei ce au votat ciuma rosie si acum culeg opusul votului
5
1
felicitari .. draga Doamna Basescu ... se pare ca clanul basestilor si-a pus amprenta mai ceva ca ceausescu pe romania .. si draga doamna BAsescu ... va place ce ati legalizat ?
5
6
pentru parintii,care au la usa lor, astfel de elemente...acesta este rezultatul muncii lor...parinti,care au uitat de educatie,de bunul simt...vad tinere mame,care-si duc copilasii la scoala,dar tigara nu-i lipseste din coltul gurii,,,rusinos...urat pentru o tanara mama...de alea mai batrane,nu mai vorbesc...tusesc,horcaie si scuipa din plamani,tutunul adunat de-o viata...rusine..ce sa priceapa tanara generatie,de la parintii lor???ca asa trebuie...sa fumezi...sa bei cafele ...la greu...si de ce ..sa nu te droghezi...totul porneste...DIN FAMILIE...scoala,a pierdut de mult lupta cu EDUCATIA
8
8
De ce oare pleaca parintii la munca afara ? De bine in nici un caz ,, de ce oare se drogheaza tineretul ? Unii de plictiseala ptr ca tata a furat mult si ii lpsea jucaria asta iar ceilalti ptr ca nu au un loc de munca , golanesc si vor sa iasa in evidenta . Acum si ziua tie frica sa mergi pe strada ca esti tilharit , stai zilnic cu sufletul la gura ca poti sa ramai fara servici , scoala e loc de distractie , bunul simt si respectul au disparut . Democratia a priit guvernantilor in nici un caz poporului !
10
3
fuck the world !
6
4
Asa a fost, dar Ceausescu Nicolae si Compania a lasat tara fara datorii !!! Scursurile care au fost la putere si s-au tot rotit de dupa Lovitura de Stat din 89 ne-au inglodat, 10 generatii de atunci incolo, in datorii!!! Asa ca lasa-ne cu vrajelile tale de 2 bani gauriti, lasa-ne cu osanalele facute democratiei...!!!
11
4
Ca nici pe vremea raposatului nu era numai soare si miere ,la 3-4 dimineata eram la coada la lapte,de doreai un pasaport sa pleci in vizita chiar si tarile socialiste erai luat la intrebari,doar tovarasu se vedea la televizor cu barcuta ,cultu personalitatii incepea de la soimii patriei,pioneri ,ore de PTAP,carnea uleiu si zaharu si faina erau pe cartela,benzina idem string eai de toamna benzina sa poti merge vara urmatoare la munte sau la mare,totul se rezolva in pachete de Kent si cafea,hai sa nu mai rascolim mortii.
6
8
nu si-au dorit romanii democratie?Ca s-a lipit de Romania orice altceva,numai o democratie reala,asta-i alta poveste.Bucurati-va de dreptul de-a protesta,de-a vorbi liber,etc.oricum nimeni nu va baga in seama.Usurel,am ajuns necalificatii Europei,gunoieri,cacanari,vacari,capsunari,toate meseriile degradante sunt pentru fraierii din est.iar copii nostrii se bucura de non-educatia oferita de tara"care te vrea prost".si bineinteles,se pot droga linistiti ca guvernul are alte treburi gen "stat paralel"
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367