REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

RECALCULARE! Anunț important de la SPIT

RECALCULARE! Anunț important de la SPIT

Replica API 18 ianuarie 2016 | 18:47 505

Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa aminteşte constănţenilor că în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu anul 2016, impozitul/taxa pe clădiri se stabileşte în funcţie de destinaţia finală a clădirii, după cum urmează: rezidenţiale (locuinţă), nerezidenţiale (activitate economică), mixte (locuinţă şi activitate economică).

Având în vedere cele de mai sus, revenim cu precizări privind impozitul/taxa pe clădiri datorat de persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de societăţi comerciale, persoane fizice autorizate (cabinete medicale, Intreprinderi individuale, notari, avocaţi, experţi contabili, etc.).

Contribuabilii care se regăsesc într-una din aceste situaţii au obligaţia să depună declaraţii fiscale pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri până Ia data de 31 martie 2016. Recalcularea impozitului, după caz, se va face numai dacă se vor depune deciaraţiile fiscale însoţite de unul din documentele următoare:

a. raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat care reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referinţă;

b. procesul verbal de recepţie finală din care reiese valoarea clădirii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

c. actul de dobândire a dreptului de proprietate asupra clădirii, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, din care reiese valoarea clădirii. in cazul în care valoarea clădirii nu se evidenţiază distinct, impozitul pe clădiri se va stabili la valoarea totală din actul respectiv.

d. orice document din care reiese destinaţia clădirii precum: contracte de închiriere, contracte de comodat, autorizaţii de construire şi orice alte documente justificative.

in cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul/taxa pe clădiri se stabileşte similar clădirilor rezidenţiale iar în cazul în care la adresa imobilului se desfăşoară activitate economică, impozitul/taxa pe clădiri se calculează similar clădirilor nerezidenţiale.

În cazul unei clădiri cu destinaţie mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfăşoară o activitate economică, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeţei folosite în scop rezidenţial, cu impozitul aferent suprafeţei folosite în scop nerezidenţial.

Având în vedere că Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanta nu detinea la data de 31.12.2015 informaţiile susmenţionate, impozitul/taxa pe clădiri pentru anul 2016, s-a stabilit automat cu respectarea prevederilor art. 458, alin (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate ca pentru clădirile rezidenţiale.

Pe cale de consecinţă, reamintim constănţenilor care deţin în proprietate/ folosinţă clădiri cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de firmă, faptul că în urma depunerii declaraţiei se va restabili impozitul/taxa pe clădiri în conformitate cu situaţia fiscală reală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108