REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Recepție la Ambasada Americii. Iohannis: România rămâne partenerul de încredere al SUA

Recepție la Ambasada Americii. Iohannis: România rămâne partenerul de încredere al SUA

Replica API 3 iulie 2015 | 11:42 197

Ambasada Statelor Unite ale Americii sărbătoreşte, joi, la Bucureşti, în avans Ziua Independenţei. Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs, în debutul recepţiei oferite de americani, în cadrul căruia a subliniat importanța parteneriatului strategic cu SUA, în actualul context internațional complicat, subliniind faptul că "anul 2015 va reprezenta un an de reper pentru relațiile dintre România și SUA", în care vor fi valorificate toate oportunitățile.

"Sărbătorim 239 de ani de la Declarația de Independență a SUA. Este o bucurie să mă aflu aici, împreună cu dvs. cu această ocazie. Dați-mi voie în numele României să transmit reprezentanților SUA și poporului american urările noastre cele mai calde și felicitări pentru ziua națională. Există în istoria omenirii documente care i-au marcat evoluția. Există declarații care au făcut mai mult decât să consfințească stări de fapt, care au modelat viitorul prin forța cuvintelor, care au mișcat națiuni și au inspirat generații întregi. Declarația de Independență a SUA este un asemenea document, un reper peste secole pentru toți cei care credem cu tărie că oamenii au fost născuți egali, cu drepturi inalienabile, precum dreptul la viață, la libertate și de a-și căuta propria fericire.

Ne aflăm, astăzi, într-un context internațional complicat. Foarte aproape de noi norme de drept internațional au fost încălcate, drepturile și libertățile fundamentale au fost puse în pericol și noi amenințări de securitate și-au făcut loc. Avem nevoie mai mult decât oricând să fim solidari și uniți în apărarea valorilor pe care le împărtășim. Domnia legii și statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale reprezintă adevarăți piloni ai natiunilor cu democrații puternice. Pentru promovarea acestor principii, niciun efort nu este prea mare.

Strategia Națională de Apărare, recent adoptată, asumă printre interesele naționale de securitate ale României apărarea și consolidarea democrației constituționale și a statului de drept. Este necesară mai mult decât oricând și încurajarea participării civice în viața publică. O societate civilă activă și implicată este una dintre cele mai bune garanții pentru o viață democratică sănătoasă. În acest sens, SUA reprezintă un exemplu de reușită la care ne raportăm cu toată convingerea.

Parteneriatul strategic cu SUA, alături de apartenența la NATO și de statutul de membru al UE constituie un reper fundamental al politicii noastre externe și de securitate. Parteneriatul strategic s-a consolidat treptat și reprezintă rezultatul unei colaborări bilaterale fructuoase care împlinește 135 de ani, în 2015. Relația deosebită care există între România și SUA are importanță strategică pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică.

România va continua să fie același partener de încredere al SUA în misiunile internaționale, inclusiv în cele care se desfășoară sub egida NATO, dar nu numai.

Chiar dacă dimesiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibilă a parteneriatul strategic, cred ca relatiile dintre cele doua state trebuie sa se diversifiece la nivelul tutoror domeniilor de colaborare. Anul 2015 va reprezenta un an de reper pentru relatiile dintre Romania si SUA, in care vom valorifica toate oportunitățile", a declarat Klaus Iohannis.

sursa: http://www.realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367