REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Reclamele la medicamente. Ce trebuie să știm despre ele

Reclamele la medicamente. Ce trebuie să știm despre ele

Replica API 15 mai 2020 | 00:00 1061

Suntem invadați de reclame. Inclusiv reclame la medicamente. În orice nevoie am fi însă, să nu uităm că nici un medicament nu este complet inofensiv. De aceea este atât de nocivă automedicația.

Atunci când un medic prescrie un produs farmaceutic, el ia în calcul efectele pozitive ale acestuia și le compară cu efectele negative, în contextul medical al fiecărui organism în parte. De exemplu, atunci când prescrie un antibiotic puternic, medicul ia în calcul cât de sănătos este pacientul, nu numai cu ce germen (bacterie) este infectat, scrie ziarmedical.ro.

De asemenea, un medic sau un farmacist pot evalua potențialele efectele negative ale asocierii dintre diverse medicamente, sau anumite medicamente în combinație cu anume alimente!

Cum facem diferența, atunci când nu suntem medici, deci nu avem noțiuni solide despre cum funcționează organismul, între beneficiul adus de un medicament și ce ”stricăciuni” ne produce ingestia lui? Citind cu mare atenție reclamele!

În orice reclamă trebuie indicată sursa informațiilor.

De obicei reclamele la medicamente se bazează pe unul sau mai multe studii clinice. Chiar și în reclamele de la televizor ele ar trebui să apară inserate pe ecran cu litere mici. Acesta este un semn de seriozitate și profesionalism!

Reclame la medicamente – O reclamă corectă trebuie să cuprindă obligatoriu recomandarea de a consulta medicul sau farmacistul (în cazul apariției de efecte adverse și nu numai).

Farmacistul este cel ce va da sfaturi despre cum trebuie luat acel medicament, cum îl asociem cu masa, regimul de viață (de exemplu îl luăm cu multă apa, evităm consumul de grepfrut, îl luăm înainte de culcare, sau, din contra, dimineața, înainte de masă sau la două ore după sau chiar în timpul mesei).

Toate aceste precauții potențează activitatea medicamentului respectiv și îi reduc efectele adverse. Tot farmacistul poate spune ce substanță activă sau extract de plantă conține acel produs și în ce doză.

Medicul poate spune dacă aveți nevoie de acel medicament, cât timp ar trebui să-l luați ca să obțineți un efect, care este acest efect pentru organismul dumneavoastră. Fiecare dintre noi suntem diferiți, și, în funcție de particularitățilefiecăruia, putem reacționa diferit.

Medicamentele la care sunt permise reclame la medicamente, acele medicamente pe care le putem lua de la farmacie fără rețetă (OTC-urile), sunt de cele mai multe ori minerale și vitamine sau extracte de plante.

Medicamentele ce pot fi cumpărate fără rețetă conțin în general cantități reduse de substanță activă, de aceea, pentru a obține un efect este necesar un tratament mai îndelungat. Dar nu trebuie să se depășească doza recomandată de producător, fără a avea acordul medicului în acest sens.

Doza mare pe care o anunță anumite reclame la medicamente este doza maximă de substanță care se poate vinde fără a avea nevoie de o recomandare de la medic; de aceea, mai ales în cazul acestor medicamente, respectarea dozei este foarte importantă pentru starea de sănătate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218