REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Recomandări utile pentru o alimentație corectă de vară!

Recomandări utile pentru o alimentație corectă de vară!

Replica API 19 mai 2022 | 00:05 1258

Temperaturile crescute în termometre se apropie, vara începe, din punct de vedere calendaristic, în nici două săptămâni, iar întreaga populație trebuie să aibă mare grijă asupra alimentației. Colesterolul are un impact negativ asupra sănătății oamenilor, astfel că, trebuie ”băgat în seamă” și ținut ”în frâu” , avertizează specialiștii.

Consumul excesiv de alimente total nepotrivite pentru organism mai ales pe timp de caniculă poate afecta sănătatea populației, și, astfel, se ajunge la stările de leșin și se apelează în mod excesiv numărul de urgență. Totuși, lucrurile acestea pot fi evitate prin grija pe care o aducem consumului regulat de fructe și legume pe întreaga perioadă a verii. De altfel, consumul excesiv de zaharuri poate influența într-un mod negativ starea de sănătate, iar pentru asta, singura soluție ar fi limitarea.

Colesterolul ridicat are de asemenea un impact negativ în timpul verii asupra sănătății, deși pe timp de iarnă, pare ca ar afecta mai mult organismul. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii brazilieni, colesterolul "rău" are șanse mai mari să depășească valorile normale iarna, pentru că în sezonul rece adoptăm preponderent o dieta bogată în grăsimi nesănătoase, facem mai puțină mișcare și petrecem mai mult timp în casă. Există, însă, și situații în care aceste valori nu se schimbă odată cu schimbarea de anotimp, ceea ce înseamnă că nivelul de colesterol rămâne ridicat și pe parcursul verii.

Pe timp de vară, este indicat să consumi alimente preparate cu ulei de măsline. Bogat în grăsimi mononesaturate, acest ulei are un impact pozitiv asupra colesterolului. Pentru reducerea colesterolului, ar fi bine să se reducă cantitatea de carne roșie din dietă. Se poate înlocui totodată carnea roșie cu alternative mai sănătoase, precum peștele gras sau leguminoase.

De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate, este nevoie de cât mai multă odihnă, presiunea vieții reprezentând de asemenea un factor negativ care influentează sănătatea. ”Obezitatea, boala "mută", de foarte multe ori ignorată, este o provocare cu care lumea modernă pare că a pierdut lupta. Modul de viață sedentar, programul dezorganizat de masă, lipsa somnului de calitate, presiunea vieții cotidiene din ce în ce mai greu de gestionat sunt doar câțiva din factorii care favorizează apariția obezității. Bineînțeles, factorul cu cea mai mare contribuție în apariția obezității este ceea ce mâncăm. Ce trebuie să mâncăm să nu ne îngrășam… este una dintre cele mai des folosite întrebări. Cred că trebuie să înțelegem că, în primul rând, trebuie să ne preocupe starea de sănătate și alimentele care ne sunt necesare în cadrul menținerii acestei stări de sănătate”,a declarat medicul nutriționist Monica Grasa pentru Replica Constanța.

Evitați produsele care conțin zahăr

”Organismul nostru are nevoie de proteine de bună calitate (carne slabă, pește, ou), de carbohidrați "buni" , cu absorbție lentă( orez, paste, pâine, cartof, mazăre etc), de lipide "sănătoase în cantitate mică, de minerale și vitamine( pe care le găsim în legume și fructe). Produsele care conțin zahăr, cum sunt dulciurile concentrate, produsele de cofetărie, sucurile etc nu fac parte din alimentele de care avem nevoie Ele trebuie să se regăsească doar ocazional în meniul nostru și într-o cantitate mică. Trebuie să fim atenți și la modul de preparare al alimentelor, la cantitatea de grăsime pe care o adăugăm, la dimensiunile porțiilor. Degeaba alegem o proteină de bună calitate, dacă o prăjim.

Carnea o preparăm la cuptor, la grătar sau prin fierbere. Degeaba facem o salată cu legume recomandate, dacă adăugăm o cantitate mare de ulei, maioneză sau alte sosuri cu conținut de zahăr sau sare. Putem să mâncăm pâine, dar e bine să alegem pâinea integrală, în cantitate mică. Trebuie totodată să evităm alimentele înalt procesate, sucurile, produsele de patiserie, băuturile alcoolice” , a mai spus medicul nutriționist Monica Grasa.

Avem nevoie de o hidratare suficientă, de mișcare fizică zilnică

Activitatea fizică zilnică aduce un plus la nivelul sănătății, urmată de o hidratare suficientă, astfel încât organismul să funcționeze normal.

De asemenea, acțiunea de ”îngrășare” are loc treptat. ”Nimeni nu se îngrașă brusc, peste noapte. Procesul de luare în greutate se întâmplă treptat, prin greșeli repetate, nu prin consumarea unui singur produs care îngrașă. Trebuie să fim sinceri cu noi, să analizăm obiectiv ce și cum mâncăm și să adoptăm un mod corect de a mânca și să-l păstrăm pe termen lung” , a conchis medicul Monica Grasa.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CINE ESTI TU, FA PITICA NENOROCITA, SA-MI SPUI TU MIE CE SI CUM SA MANANC?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218