REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rectorul Epure, arestat 29 de zile. Azi se decide cine preia conducerea interimară a Universităţii Ovidius

Rectorul Epure, arestat 29 de zile. Azi se decide cine preia conducerea interimară a Universităţii Ovidius

Replica API 1 august 2013 | 00:00 1669

Acuzat de luare de mită. Flagrantul, realizat cu ofiţeri sub acoperire

Acuzat de luare de mită. Flagrantul, realizat cu ofiţeri sub acoperire

Universitatea Ovidius din Constanţa fierbe de două zile. Rectorul Dănuţ Tiberius Epure, acuzat de procurorii DNA de luare de mită, a fost reţinut, marţi, 30 iulie, iar în cursul zilei de ieri a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Flagrantul în acest caz ar fi fost realizat cu ajutorul a doi ofiţeri sub acoperire. În contextu' percheziţiilor de marţi, Consiliul de Administraţie al Universităţii Ovidius, programat chiar pe data de 30 iulie, pentru validarea admiterii la facultăţi, nu a mai avut loc, acesta fiind amânat pentru miercuri, 31 iulie. Însă, miercuri nu s-a discutat despre situaţia rectorului, ne spun surse universitare. În schimb, Epure a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, urmând să i se hotărască şi soarta din cadrul Universităţii Ovidius. Cât despre comisia tehnică de examen, din cadrul admiterii, dar şi cea care a formulat subiectele, mulţi se stăduiesc să ţină la "saltea" informaţiile.

Cercetările continuă în cazul fraudei din cadrul Universităţii Ovidius, din Constanţa, rectorul Dănuţ Tiberius Epure fiind prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare pentru 29 de zile. Pe lângă acesta a mai fost reţinut şi Stere Tala, care nu este angajat al universităţii, cadrele universitare menţionând că nu au auzit de el, însă, cert este că el a intermediat toată treaba, ar fi dus banii de colo - colo. Conform unor surse, Tala ar fi taximetrist, cunoştinţă veche a rectorului, un bărbat care ştia mulţi studenţi străini. Revenind, Tribunalul Bucureşti a acceptat cererile, Epure şi Tala urmând să-şi petreacă următoarele 29 de zile după gratii. Rectorul este cercetat pentru luare de mită, acesta primind atât anul trecut cât şi acum sume de bani pentru a facilita admiterea la Facultatea de Farmacie, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Chiar dacă mai toate cadrele didactice de la Ovidius susţin că totul s-a desfăşurat într-un mod cât se poate de corect, procurorii DNA au alte bănuieli. Mai exact, se pare că rezultatele au fost date studenţilor încă de dinainte de admitere, ele fiind rezolvate, bineînţeles, de cadre universitare de la respectivele specializări. Contactată telefonic, Rodica Sîrbu, decanul Facultăţii de Farmacie s-a arătat puţin deranjată de întrebările cu privire la componenţa comisiei de admitere. "Este bine să nu mă deranjaţi cu chestii de genul acesta pentru că, efectiv, nu sunt în cunoştinţă de cauză, admiterea la noi a fost corect organizată!", a spus decanul. Însă, se pare că preşedintele comisiei tehnice de admitere a fost chiar ea. La începutul lunii iunie a.c., Senatul Universităţii Ovidius valida comisia de admitere. Ca atare, componenţa acesteia, sesiunea iunie/iulie 2013, la Facultatea de Farmacie, este: preşedinte: Prof.univ.dr. Sîrbu Rodica, membri: Prof.univ.dr. Sava Constanţa, Conf.univ.dr. Buşuricu Florica, Ş.l.univ.dr. Popescu Antoanela, Bică Mihaela - Secretar şef facultate, secretar comisie tehnică: Conf.univ.dr. Negreanu-Pîrjol Ticuţa, Casier: Prep.univ.drd. Dănăilă Cristina, Informatician: Asist.univ.dr. Lupu Carmen Elena. Rectorul Epure, aşa cum îi cere şi funcţia, a fost preşedintele comisiei de admitere pe universitate.

Cine a fost în comisia care a formulat subiectele pentru admitere: "Nu ştiu la ce vă referiţi!"

Trecând la punctul doi, şi anume la comisia care a formulat subiectele de examen, şi care le-a şi rezolvat, multe uşi au fost zăvorâte şi telefoane trântite în nas. Spre exemplu, atât la cabinetul rectorului, cât şi la cel al prorectorului, cuvintele au fost cam aceleaşi: "Nu ştiu la ce vă referiţi, la revedere!", după care receptorul era trântit în furcă. Chiar dacă ar trebui să fie o informaţie publică, iată că lucrurile nu stau tocmai aşa. Nici dacă sunt afişate pe site-ul universităţii, cele două nu au vrut să răspundă: "Nu ştim, la revedere!", ca şi cum banda s-ar fi stricat. Însă, potrivit surselor noastre, subiectele ar fi fost hotărâte în urmă cu două luni de zile, tot atunci fiind şi rezolvate, pe loc. Comisia a fost formată din 10 cadre universitare, de la Facultatea de Medicină Generală, de la Stomatologie, Farmacie şi Biologie, fiecare făcând cam şase subiecte, pentru cele aproximativ 20 de variante. Printre aceştia s-a aflat şi Petru Bordei, preşedintele Senatului, dar şi Dan Marcel Iliescu, Elena Şapte de la Stomatologie, Veronica Roşioru , Anca Lepădatu, Dragoş Nicolae Doicescu, Iulian Bratu, Paris Stelian, aceştia lucrând la subiectele de anatomie. Testele au fost tip grilă, iar în perioada 15-23 iulie 2013 au avut loc înscrierile pentru domeniul de studiu Farmacie, după care au urmat înscrierile pentru domeniul de studiu Asistenţă de Farmacie, între 15 şi 28 iulie 2013. Pe 27 iulie 2013 a avut loc susţinerea probei de concurs. Trecând la următorul aspect, şi anume la audierile şi percheziţiile din cursul zilei de marţi, 30 iulie, prof. univ. dr. Gabriela Stanciu (Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului), prorector Educaţie şi formare continuă a ţinut să precizeze că nu a fost audiată, aşa cum se aflase, ci că a stat în biroul rectorului în calitate de reprezentant oficial al universităţii, semnând doar procesele verbale.

Iată cine ar putea prelua interimatul la Ovidius

În condiţiile în care Epure a fost arestat, joi urmează să fie suspendat şi din funcţia de rector. Membrii Consiliului de Administraţie se reunesc joi dimineaţă în şedinţă. În cadrul respectivei şedinţe va fi desemnat, prin vot secret, un rector interimar. Conform surselor noastre, conducerea Universităţii Ovidius ar urma să fie preluată de unul din cei cinci prorectori. Balanţa ar înclina spre prof.univ.dr. Victor Ploae sau prof.univ.dr. Ion Bordeianu. Interimatul va fi asigurat doar pe perioada suspendării din funcţie a rectorului Dănuţ Tiberius Epure. În cazul în care va ramane definitiv şi irevocabil în arest, Epure va fi demis din funcţie printr-un ordin al Ministerului Educaţiei. , Epure va fi demis din funcţie printr-un ordin al Ministerului Educaţiei. Universitatea Ovidius va putea organiza alegeri pentru desemnarea unui nou rector abia după ce Ministerul Educaţiei îl va demite pe Epure. Cât despre subiectele gata rezolvate - cele pe care rectorul le-ar fi înmânat contra unor sume de bani celor care urmau să susţină examenul -, menţionăm că acestea ar fi ajuns în posesia rectorului Epure de la Comisia Tehnică, susţin sursele noastre. "Persoanele care au făcut subiectele au fost nominalizate de Consiliul de Administraţie. Unele persoane spun că o parte din subiecte ar fi fost făcute de doamna Gabriela Stanciu, prorector al Universităţii Ovidius. Dânsa provine de la Facultatea de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului", mai spun reprezentanţii universităţii.

Ce spune Petru Bordei

"Reprezentanţii Consiliului de Administraţie urmau să se întrunească, marţi, într-o şedinţă, pentru validarea admiterii. Acest lucru nu a mai fost posibil. Dacă va fi eliberat, rectorul Epure îşi poate relua funcţia, iar dacă Doamne fereşte va fi mai grav, va trebui să întrebăm la Ministerul Educaţiei, să vedem cum se procedează în astfel de cazuri. Asta numai după ce se pronunţă autorităţile, până atunci nu putem face absolut nimic. Nu ştim ce s-a întâmplat, am aflat de la televizor. Cel târziu joi va trebui să vorbim la Ministerul Educaţiei, pentru că nu putem întârzia procedura de validare a admiterii. Asta este procedura. Admiterea urmează să fie validată şi în Senatul Universităţii Ovidius. În lipsa rectorului va trebui să întrebăm la Ministerul Educaţiei cine îi ţine locul în Consiliul de Administraţie. Este o atmosferă foarte încărcată", a spus preşedintele Senatului, prof.univ. dr. Petru Bordei.

Alte detalii

Surse din cadrul Universităţii Ovidius spun că rectorul Dănuţ Tiberius Epure ar fi decis să mărească taxele pentru studenţii înscrişi la Medicină şi Farmacie. "De la 4.500 de lei, taxa anuală a fost majorată la 7.000 de lei. Enorm. Prin această decizie foarte mulţi studenţi s-au retras", spun sursele noastre. Mai mult decât atât, subiectele gata rezolvate pentru admitere la Facultatea de Farmacie ar fi ajuns pe masa rectorului Epure încă din data de 15 mai, lucru ilegal. "A solicitat subiectele gata rezolvate cu două luni înainte de admitere. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în istoria universităţii. Subiectele rezolvate se dădeau în noaptea dinaintea examenului, să nu se ajungă la situaţii de acest gen. Rectorul a spus că ar fi avut reclamaţii că subiectele rezolvate ajung la studenţi şi acesta ar fi fost motivul pentru care le-a cerut să le aibă", mai spun sursele noastre. De precizat că rectorul Dănuţ Tiberius Epure riscă să fie suspendat din funcţie, asta numai dacă va fi arestat. "În acestă situaţie, Ministerul Educaţiei va emite un ordin de suspendare din funcţie a rectorului Epure şi un alt ordin pentru numirea unui rector interimar", spun sursele noastre. Reamintim că ziua de marţi a fost una cruntă pentru Universitatea Ovidius, percheziţii şi audieri având loc mai bine de cinci ore. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Epure Tiberius-Dănuţ, rector al Universităţii "Ovidius" din Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de luare de mită şi Tala Stere, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită. Mai exact, în cursul lunii august 2012, inculpatul Epure Tiberius-Dănuţ, în calitate de rector al Universităţii "Ovidius" din Constanţa, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii "Ovidius", pe un loc destinat cetăţenilor străini. De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuţ a pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs. Din banii pretinşi în luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie. În acest demers, de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuţ a fost ajutat de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 30 iulie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Epure Tiberius-Dănuţ şi Tala Stere pe o perioadă de 24 de ore, după care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614