REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Recuperatorul de bani publici Mija se învârtea în cercuri selecte

Recuperatorul de bani publici Mija se învârtea în cercuri selecte

Replica API 10 februarie 2012 | 00:00 1539

Arestat pentru şpagă şi promisiuni că are "pile" la CJC,

Arestat pentru şpagă şi promisiuni că are "pile" la CJC,

Afaceristul bucureştean Eugeniu Mija, arestat marţi, 7 februarie, după ce a fost prins în flagrant la hotelul Bulevard, din Mamaia, în timp ce primea mită 15.000 de euro de la un afacerist constănţean, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă şefi ai Consiliului Judeţean pentru a-i convinge să-i achite acestuia datorii pe care firma sa le avea de primit de la mai multe primării din judeţ, este o figură extrem de interesantă, prin prisma partenerilor săi de afaceri.

În vârstă de 44 de ani, Mija este asociat, printre alţii, în M & B Group International SRL Bucureşti, cu Ion Banciu, afaceristul constănţean partener al lui Victor Adrian Vevera, şef pentru două zile la cea mai mare companie de stat, Transelectrica. Ca o coincidenţă incredibilă, sau nu, Vevera, fost ofiţer de la Doi şi-un Sfert, a demisionat de la Transelectrica exact în ziua în care "Atitudinea" a dezvăluit legăturile sale de afaceri cu sus menţionatul Banciu şi celebrul Petrică Iordache, alt afacerist constănţean, mort în condiţii încă neelucidate pe deplin. În 2002, o anchetă a cotidianului "Adevărul" amintea implicarea lui Eugen Mija în dosarul "Fănel Păvălache", fostul consilier guvernamental care a cerut o şpagă de 4 milioane de dolari pentru a rezolva problemele juridice ale defunctei Bănci Internaţionale a Religiilor. Potrivit jurnaliştilor din presa centrală, principala denunţătoare din dosar, Gema Bobîrnea, a fost filată în timpul cercetărilor de un BMW cu numărul de înmatriculare B 40 GYN, maşină despre care surse din PNA spuneau atunci că era folosită de Doi şi-un Sfert (actuala DGIPI) şi care aparţine, surprinzător sau nu, lui Eugeniu Mija. Revenind la firmele escrocului bucureştean, ne oprim asupra SC Wind Team Energy SRL Bucureşti, înfiinţată în octombrie 2010, având ca domeniu de activitate producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice. Eugeniu Mija este membru fondator al firmei, alături de Ionel Tănase, Realini Lupşa şi Niculae Constanda, nume, veţi vedea, numai unul şi unul. Astfel, Niculae Constanda, de 67 de ani, este rudă a celebrului afacerist Costică Constanta, cel care are de primit de la Primăria Bucureşti aproape 170 de milioane de euro în schimbul proprietăţilor sale din Parcul Bordei. La rândul său, Realini Lupşa, de 38 de ani, este nimeni altul decât Alin Lupşa, fostul component al trupei Gaz Pe Foc, care făcea furori în muzica românească acum 10 ani.

Generalul Tănase, îngerul păzitor al tuturor şefilor de stat români de după 1989 şi bodyguardul Papei Ioan Paul al II-lea le Bucureşti

În fine, cel de-al treilea asociat al escrocului Mija şi administrator al firmei este Ionel Tănase, de 49 de ani, unul dintre cei mai celebri SPP-işti, trecut în rezervă în februarie 2006 cu gradul de general major cu două stele. Tănase a fost o legendă a Serviciului de Protecţie şi Pază, fiind cunoscut ca omul care a avut în grijă viaţa tuturor şefilor de stat români de după 1989. Mai mult, generalul Ionel Tănase a avut la un moment dat onoarea de a asigura protecţia celei mai mari personalităţi care a vizitat vreodată România, Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999. Numele lui Tănase, care mai deţine şi firmele MTC Guard Security RL şi Investco Real Estate Acquisition Group, apare şi în scandalul imobilelor de protocol vândute la preţ de nimic de fostul şef al RA APPS, Viorel Hrebenciuc. Aşa a ajuns generalul Ionel Tănase să fie vecin cu preşedintele căreia i-a asigura paza atâţia ani, Ion Iliescu. Fostul şef de stat şi Tănase locuiesc acum la aceeaşi adresă din Cartierul Primăverii, al demitarilor români, pe strada Moliere.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369