REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Referendum 2012: A început votarea de la ora 7.00, au apărut şi primele incidente

Referendum 2012: A început votarea de la ora 7.00, au apărut şi primele incidente

Replica API 29 iulie 2012 | 00:00 87

Cum decurge procesul electoral la Constanţa

Cum decurge procesul electoral la Constanţa

Românii decid astăzi, prin vot, dacă preşedintele suspendat Traian Băsescu se mai întoarce sau nu, la Cotroceni.

Pe listele permanente sunt înscrişi aproximativ 620 de mii de constănţeni cu drept de vot. Ei pot vota la oricare dintre cele 566 de secţii de votare din judeţ, cu 34 mai multe decât la alegerile locale din iunie. Şi numărul alegătorilor ar putea fi considerabil mai mare, având în vedere numeroşii turişti care îşi petrec weekend-ul pe litoral. Toate structurile M.A.I au intrat în alertă. În judeţul Constanţa, sunt aproximativ 1500 de cadre care vor supraveghea procesul electoral şi vor asigura desfăşurarea în siguranţă a scrutinului. Acestora li se alătură echipele de intervenţie, pregătite să acţioneze în cazul unor sesizări venite în timpul procesului electoral, dar şi poliţiştii de la rutieră. După închiderea urnelor, preşedinţii secţiilor de votare vor fi însoţiţi de oamenii legii pentru predarea buletinelor de vot şi a proceselor verbale. La referendumul de duminică pot vota cetăţenii care au împlinit 18 ani până în ziua votării, excepţie făcând persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale în urma unei condamnări judecătoreşti, precum şi persoanele puse sub interdicţie din cauza unor afecţiuni psihice. 35 de sectii de vot suplimenatare au fost amenajate pe litoral pentru referendum. Mai mult de jumatate, 18, sunt doar in Mamaia. Pentru ca turiştii să cunoscă amplasarea acestora, pe întreg litoralul, chiar şi la barierele de la statia de taxare de pe A2 de la Fetesti sunt impartite flyere care indeamna oamenii să se prezinte la vot. Pe pliante exista si o harta exacta cu sectiile de vot suplimentare amenajate in statiunea Mamaia.

Au apărut şi primele incidente la votare, în judeţul Constanţa:

Primul incident din judeţul Constanţa în procesul de votare la referendumul organizat azi s-a înregistrat la Eforie, unde două persoane au intrat împreună în aceeaşi cabină pentru a vota. Incidentul a avut loc la Secţia 311, în jurul orei 9:10.

De asemenea, poliţiştii constănţeni fac cercetări ca urmare a unei sesizări făcută sâmbătă, potrivit căreia, la Eforie s-a continuat campania pentru referendum după expirarea termenului prevăzut de lege. În prezent, oamenii legii fac verifică dacă cele sesizate se confirmă sau nu.

Urna mobilă destinată exercitării dreptului la vot de către cetăţenii internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa a ajuns cu întârziere în unitatea spitalicească, din cauza faptului că nu erau jandarmi disponibili pentru a-i însoţi pe cei care transportau urna respectivă.

Procesul electoral a fost suspendat la Secţia 369 din Techirghiol, după ce fostul primar Nicolae Petre a sunat la 112 să anunţe că în secţie o persoană a votat la vedere.

Organizaţia Judeţeană Constanţa a PSD a sesizat Secţia de Poliţie Rurală nr. 4 Medgidia referitor la faptele săvârşite de primarul comunei Cuza Vodă, Nicolae Horneţ, care împreună cu viceprimarul şi consilierii locali ai PDL au împiedicat exercitarea de către cetăţenii comunei a dreptului de a participa la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Româniai, Traian Băsescu. Atât viceprimarul cât şi primarul s-au ales cu plângeri penale. Cazul acestora a ajuns şi în atenţia Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 14 Constanţa.

PREZENA LA VOT, ORA 10.00

Laurenţiu Marin, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean, susţine că prezenţa la vot, la ora 10.00, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu este de 16,08%, însă conform acestuia datele sunt neoficiale.

Notă: Vă vom informa în timp util cu privire la toate evenimentele din cursul acestei zile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218