REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Referendum în Catalonia. Incidente VIOLENTE, cu SUTE de răniți! Au fost trase gloanțe de cauciuc!

Referendum în Catalonia. Incidente VIOLENTE, cu SUTE de răniți! Au fost trase gloanțe de cauciuc!

Replica API 1 octombrie 2017 | 00:02 547

Încă de la primele ore ale dimineții, cetățenii au ajuns la secțiile de votare, pentru a vota pentru independența Cataloniei, în ciuda opoziției Madridului. Poliția națională spaniolă a început confiscarea urnelor și buletinelor de vot din secțiile de votare catalane, a anunțat Ministerul de Interne spaniol, în timp ce unii alegători au început deja să voteze duminică la referendumul asupra independenței Cataloniei în pofida opoziției Madridului, relatează Reuters.

Forțele speciale de poliție s-au ciocnit cu alegătorii în fața unei secții de votare din Barcelona, unde zeci de polițiști au folosit scuturi pentru a împinge oamenii înapoi, a declarat un martor pentru Reuters. Alegătorii scandau "suntem oameni ai păcii" și "nu ne temem". Vehicule blindate de poliție și o ambulanță se aflau în apropiere, a mai spus acest martor.

În altă parte în regiunea din nord-estul Spaniei, unele secții s-au deschis la ora 9.00 dimineață (7.00 GMT) și oamenii au început să voteze.

Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță, duminică dimineață, în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare la ora 9.00 (7.00 GMT), polițiștii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuie să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

La doar câteva ore de la deschiderea secțiilor de votare din Catalonia, manifestanții pro și contra referendumului pentru independența Cataloniei s-au încăierat între ei, dar și cu polițiștii în fața unei secții de votare din Barcelona. Potrivit martorilor, au fost trase inclusiv gloanțe de cauciuc în manifestanți.

Forţele speciale ale poliţiei spaniole au început să fie desfăşurate duminică dimineaţă într-o zonă din Barcelona, cu puţin timp înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru referendumul interzis de Madrid asupra independenţei catalane, a anunţat ziarul El Pais, citat de Reuters.

O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între poliţişti înarmaţi şi un grup de alegători furioşi în apropierea unei secţii de votare la o şcoală din Barcelona. Alegătorii au ridicat mâinile şi au strigat "afară".

Poliţia naţională a fost desfăşurată după ce poliţia regională catalană nu a închis secţiile de votare în conformitate cu ordinul unei instanţe.

Cel puţin 337 de persoane au fost rănite duminică în confruntările cu poliţiştii care încercau să împiedice votul la referendumul pentru independenţa Cataloniei, au anunţat oficialităţile regionale citate de BBC. De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că 11 poliţişti au fost răniţi în timpul incidentelor.

Guvernul spaniol a promis să oprească votul, care a fost declarat necontituţional. În capitala regională Barcelona, poliţia a făcut uz de bastoane şi de gloanţe de cauciuc împotriva menifestanţilor pro-referendum. Cel mai recent bilanţ al răniţilor a fost făcut public de un purtător de cuvânt al Guvernului regional catalan, precum şi de Departamentul regional de Sănătate. La rândul său, Ministerul de Interne spaniol a anunţat că au fost răniţi 11 poliţişti.

Guvernul regional al Cataloniei a asigurat duminică dimineaţă că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiţii democratice, în ciuda interdicţiei sale de către Madrid, adăugând că va permite alegătorilor să voteze la orice secţie pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secţia de votare de care aparţin a fost închisă, informează Reuters şi France Presse.

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferinţă de presă la Barcelona, conform Agerpres.

"Putem desfăşura un referendum de autodeterminare însoţit de garanţii aşa cum ne-am angajat", a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului regional Jordi Turull. El a adăugat că guvernul dispune de un "recensământ universal" ce ar permite alegătorilor să voteze în orice birou din Catalonia.

După ce o instanţă a interzis votul, poliţia spaniolă a arestat oficiali catalani, a confiscat broşuri de campanie şi a sigilat multe din cele 2.300 de şcoli desemnate ca secţii de votare.

Liderul regional catalan Carles Puigdemont acuză autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil"

Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil" şi că au prezentat în afară "o imagine îngrozitoare a Spaniei", transmite Reuters.

El a declarat presei că bastoanele, gloanţele de cauciuc şi violenţa la care a recurs Poliţia pentru a împiedica votul în cadrul a ceea ce autorităţile spaniole au numit "un referendum ilegal" au arătat în plan extern "o imagine îngrozitoare a Spaniei".

"Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau", a declarat Puigdemont.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ROMINI , nu se duc la cersit ciorile analfabete ca tine merg acolo si la produs ti ai fi dorit sa ai si tu o femeie sau doua da muncesti pe 60ron pe zi .
0
0
Pai si noi romini unde mai cersim fetitle la produs unde le mai ducem la noi la romini nu se gandestie nimenea?
0
0
Curtea Constitutionala a declarat referendumul ilegal. Populatia stie. Deci protestatarii sunt huligani. Restul e vorbarie.
1
0
Ii cunosc bine pe catalani , am si prieteni acolo , nu exista alta solutie decat independenta ! Nu detaliez , dar guvernul spaniol a actionat aiurea ...
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614