REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Regatul Unit şi UE, de acord să înceapă noi negocieri pentru un acord de Brexit

Regatul Unit şi UE, de acord să înceapă noi negocieri pentru un acord de Brexit

Replica API 12 octombrie 2019 | 00:00 425

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au convenit vineri să intensifice discuţiile în zilele următoare asupra noilor propuneri avansate de Londra privind un nou acord de Brexit, după ce o întâlnire între premierii britanic şi irlandez a dat naştere la noi speranţe, relatează dpa.

"UE şi Marea Britanie au convenit să intensifice discuţiile în zilele următoare", a anunţat Comisia Europeană, după ce negociatorul şef pentru Brexit al UE a informat statele membre despre convorbirile cu omologul său britanic.

Săptămâna viitoare, liderii UE se vor întâlni în cadrul unui summit la Bruxelles, în cadrul căruia ambele părţi speră că se va putea finaliza un acord.

Premierul britanic Boris Johnson a insistat că Brexitul se va produce pe 31 octombrie, indiferent ce-ar fi, în pofida faptului că este obligat legal să solicite o amânare dacă nu a obţinut un nou acord până sâmbăta viitoare.

Totuşi, surse diplomatice au temperat aşteptările vineri, observând că rămân multe incertitudini şi este nevoie de multă muncă pentru a acoperi distanţa dintre cererile Londrei şi liniile roşii ale UE.

"Poziţia UE rămâne aceeaşi", a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Aceasta a precizat că un acord trebuie să conţină "o soluţie operativă din punct de vedere legal" pentru evitarea unei frontiere dure pe insula Irlanda, protejând în acelaşi timp economia insulei, acordul de pace din Vinerea Mare şi piaţa unică a UE.

Joi, Johnson s-a întâlnit cu omologul său irlandez Leo Varadkar pentru a discuta moduri de rezolvare a problemei spinoase a frontierei irlandeze, după ce Londra a prezentat noi propuneri pentru înlocuirea aşa-numitei clauze de "backstop" din prezentul proiect de acord.

După întâlnire, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că a primit "semnale promiţătoare" de la Varadkar, adăugând că "până şi cea mai mică şansă" de acord trebuie valorificată.

El a precizat totuşi că Regatul Unit încă nu a avansat o propunere "pe care să se poată lucra, realistă".

Dar Londra a arătat acum suficientă mişcare în mai multe zone cheie de preocupare pentru UE pentru ca negocierile să înceapă, a declarat vineri o sursă diplomatică sub protecţia anonimatului. Anterior, Barnier a avut convorbiri cu ministrul britanic pentru Brexit Stephen Barclay.

UE va evalua luni progresul înregistrat, a mai precizat Comisia Europeană.

Între timp, banca centrală din Irlanda a avertizat vineri că în ţară ar putea să dispară 70.000 de joburi în următorii doi ani în cazul unui "Brexit dezordonat, fără acord".

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102