REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Regim alimentar pentru pacientul cu embolism pulmonar

Regim alimentar pentru pacientul cu embolism pulmonar

Replica API 9 noiembrie 2020 | 00:00 1044

Embolismul pulmonar este cauzat de formarea unui cheag de sânge care se blochează la nivelul arterelor pulmonare. În urmă acestui blocaj, pot apărea o serie de complicații, în funcție de zonele din corp care nu au fost oxigenate corespunzător.

Recuperarea după o asemenea afecțiune poate dura săptămâni sau chiar luni, iar pacientul trebuie să își modifice stilul de viață atât pentru accelerarea vindecării, cât și pentru reducerea riscului de apariție a unui nou cheag, scrie doc.ro.

Pacienții care au suferit de un embolism pulmonar prezintă risc crescut de a dezvoltă această problema din nou. Tratamentul recomandat într-o asemenea situație se bazează pe anticoagulante, al căror rol este de a subția sângele și de a preveni formarea unui nou cheag de sânge.

Însă și dieta trebuie să fie modificată, astfel încât să susțină tratamentul administrat și, totodată, să reducă riscul de formare a unui nou cheag de sânge.

Regim alimentar recomandat pacientului care a suferit un embolism pulmonar

Alimente pe care e indicat să le eviți în timpul tratamentului pentru embolism pulmonar

Atunci când urmezi un tratament pe baza de anticoagulante, trebuie să limitezi consumul de alimente cu un conținut foarte mare de vitamina K, întrucât acestea pot reduce eficacitatea anticoagulantelor precum warfarină. Printre alimentele cu o concentrație mare de vitamina K se numără: varză Kale, broccoli, soia.

De asemenea, trebuie evitate și merișoarele, fie că sunt crude, sub formă de suc sau de gem. Acestea potențează efectele anticoagulantelor, crescând astfel riscul de sângerări. Același lucru este valabil și în cazul alcoolului, ceea ce înseamnă că și acesta trebuie evitat pe perioada tratamentului pentru embolismul pulmonar.

Alimentele bogate în grăsimi săturate și colesterol favorizează ateroscleroza, ceea ce înseamnă că măresc riscul unui nou embolism pulmonar. Așadar, prăjelile, alimentele de tip fast-food, alimentele procesate, dulciurile precum și semi-preparatele vor fi evitate pe termen lung de către pacientul cu embolism pulmonar.

Alimente recomandate pacientului care a suferit un embolism pulmonar

Se recomandă consumul de alimente bogate în proteine de calitate precum: carnea de pui, carnea de curcan ori peștele gras.

Totodată, e indicat consumul de cereale integrale, dar și cel de fructe și legume (cu excepția celor menționate mai sus).

Alimentele cu proprietăți antiinflamatoare și anticoagulante ar trebui să facă parte din dietă pacientului care a suferit un embolism pulmonar. Printre acestea se numără: turmericul, oregano, ghimbirul, usturoiul, mierea, ciocolată neagră, ceaiul verde.

Hidratarea este și ea, extrem de importantă pentru pacientul care a suferit un asemenea eveniment.

Este important că pacientul să nu depășească numărul de calorii zilnice recomandate pentru înălțimea și vârstă să, astfel încât să își mențînă greutatea. Dacă pacientul este supraponderal, acesta trebuie să slăbească, întrucât kilogramele în plus cresc riscul de a face un alt embolism pulmonar.

Pe lângă tratamentul prescris de medic și adoptarea unei diete mai sănătoase, este important că pacientul să facă mișcare, întrucât sedentarismul crește riscul formării unui alt cheag de sânge.

Dacă ai avut un embolism pulmonar, este esențial că în timpul călătoriilor lungi cu mașină sau cu avionul să te ridici o dată la 15 minute și să te plimbi puțin. Acest lucru este valabil și în cazul muncii de birou.

Embolismul pulmonar poate pune viață pacientului în pericol, de aceea e important să fie tratat și prevenit – acesta este fatal pentru 30% dintre cei care au o asemenea problema.

Unii factori de risc pentru embolismul pulmonar pot fi reduși – este vorba despre obezitate, stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă, implicit colesterolul mărit. Aceștia ar trebui reduși prin modificarea stilului de viață.

Pacientul cu embolism pulmonar se poate recupera complet și poate preveni un alt doilea eveniment prin modificările menționate în acest articol, precum și prin respectarea sfaturilor primite de la medic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218