REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Regimul alimentar pentru pacienții cu afecțiuni dermatologice

Regimul alimentar pentru pacienții cu afecțiuni dermatologice

Replica API 9 noiembrie 2020 | 00:00 1681

Când vorbim despre pacienții cu afecțiuni dermatologice, alimentația joacă și ea un rol extrem de important, pentru că există unele alimente care pot agrava boli precum dermatită atopică și psoriazisul, care contribuie la inflamația din corp și care accentuează simptomele neplăcute, scrie doc.ro.

Așa că ne îndreptăm atenția asupra regimului alimentar pe care trebuie să îl urmeze persoanele care au dermatită atopică și cele cu psoriazis.

Regimul alimentar pentru cei cu dermatită atopică

Dermatită atopică sau eczema este o afecțiune dermatologică, iar pacienții dezvoltă zone de piele uscată, cu prurit, pe corp. Ea se dezvoltă de cele mai multe ori drept rezultat al inflamației din organism, așa că faptul că mănânci alimente care nu provoacă inflamație ar putea să reducă simptomele.

Ce alimente ai voie să mănânci dacă ai dermatită atopică

Iată exemple de alimente antiinflamatoare pe care le poți include în regimul tău alimentar:

Pește - Este o sursă naturală de acizi grași Omega 3, care pot să lupte contra inflamației din corp. Alege peste bogat în Omega 3, precum somonul, tonul, macroul, sardinele și heringul.

Alimente bogate în probiotice - Acestea sunt bacterii care contribuie la menținerea sănătății tractului intestinal. Câteva exemple de surse de probiotice: iaurtul care conține culturi vii și active, alte alimente și băuturi fermentate: chefir, kombucha, varză murată (și acestea conțin probiotice).

Alimente bogate în flavonoide, care lupta contra inflamației - Este bine să incluzi în alimentația ta aceste fructe și legume colorate: mere, broccoli, cireșe, spanac și kale.

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai dermatită atopică

Unele dintre cele mai frecvente alimente care pot declanșa un puseu de dermatită atopică și pe care ai putea să le excluzi din dietă ta sunt: fructele citrice, lactatele, ouăle, glutenul sau grâul, soia, unele condimente (vanilie, cuișoare și scorțișoară), tomatele, unele tipuri de nuci.

Unele persoane cu dermatită atopică au și o sensibilitate numită sindromul alergiei orale. Asta înseamnă că acești oameni au reacții și la alimente precum: merele verzi, morcovii, țelină, alunele de pădure, perele.

Multe persoane care au dermatită atopică sunt diagnosticate și cu alergii alimentare, însă reține că nu toți pacienții sunt la fel și că este important să descoperi care sunt nevoile tale în materie de alimentație și care sunt acele alimente care îți agravează simptomele dermatitei atopice.

Nu toți pacienții au probleme când vine vorba de alimentele enumerate mai jos, însă alergiile alimentare asociate cu dermatită atopică cel mai frecvent sunt: laptele de vacă, ouăle, produsele din soia, glutenul, nucile, peștele, crustaceele (fructele de mare).

Regimul alimentar pentru cei cu psoriazis

O dietă sănătoasă, alcătuită din multe fructe și legume, proteine slabe și cereale integrale este un aliat bun pentru aproape toată lumea, însă unii pacienți care suferă de psoriazis spun că obiceiurile alimentare le pot afecta pielea. Așadar, este important să ai un regim alimentar cât mai sănătos și să respecți câteva reguli esențiale:

Limitează consumul de alcool - Chiar dacă asocierea dintre alcool și psoriazis nu este una clară, experții spun că ar trebui să consumi alcool cu moderație (nu mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, dacă ești bărbat, și nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi, dacă ești femeie).

Studiile arată că bărbații care consumă alcool în exces nu răspund la tratamentele pentru psoriazis la fel de bine. Dacă afecțiunea ta dermatologică este extrem de severă sau dacă iei anumite medicamente, cum ar fi metotrexat și acitretină, medicul îți va spune să nu consumi deloc alcool.

Alege alimente care lupta contra inflamației - Psoriazisul este o boală inflamatorie, iar unii pacienți care suferă de această afecțiune o pot ține sub control mult mai bine, spun ei, dacă mănâncă mai multe alimente ce lupta contra inflamației.

Alimentele antiinflamatoare sunt considerate sănătoase, așa că poți încerca să le consumi mai des:

fructe și legume, în special fructe de pădure, cireșe, legume frunzoase (spanac și varză kale)

somon, sardine și alte tipuri de peste gras, care este bogat în acizi grași Omega 3

plante și condimente bogate în antioxidanți: cimbru, salvie, chimion și ghimbir

surse sănătoase de grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline, semințele (de în, de dovleac) și nucile (migdalele și nucile românești).

Ce alimente să eviți dacă ai psoriazis, pentru că îți pot agrava inflamatia din corp: alimentele procesate și zaharurile rafinate, carnea roșie cu multă grăsime, produsele lactate. Alimente care pot cauza inflamație sunt și: carnea roșie, alimentele bogate în grăsimi, unele familii de plante (roșiile, cartofii, ardeiul gras), fructele citrice.

Dă jos kilogramele în plus - Persoanele care sunt obeze sau supraponderale au un risc mai mare de a face psoriazis, iar simptomele lor par să fie mai grave. Numeroase studii sugerează că pielea ta va fi într-o stare mai bună dacă dai jos kilogramele în exces.

O dietă fără gluten - Unele studii au arătat că unii pacienți care au psoriazis ar putea fi sensibili și la gluten, o proteină care se găsește în cereale (grâu, secară și orz). În cazul acestor pacienți, evitarea alimentelor cu gluten ar putea să le calmeze simptomele psoriazisului, însă sunt necesare mai multe studii pe această tema.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367