REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Regimul alimentar pentru persoanele cu pietre la rinichi

Regimul alimentar pentru persoanele cu pietre la rinichi

Replica API 28 ianuarie 2021 | 00:00 1140

Deși pot crea un disconfort foarte mare, trebuie să știi că este posibil să elimini calculii renali (așa cum mai sunt numite pietrele la rinichi) uneori chiar fără tratament. Din fericire, există un regim pe care trebuie să îl respecți, pentru că din acesta fac parte anumite alimente care ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi, scrie doc.ro.

E important să te hidratezi

O parte vitală a eliminării calculilor renali și a prevenirii formării unor noi pietre la rinichi este să bei multe lichide. Apă și lichidele pe care le bei (nu alcool!) nu doar că elimina toxinele, dar ajută și la "mișcarea" calculilor renali prin tractul tău urinar.

Discuta cu medicul tău specialist înainte de a încerca oricare dintre remediile menționate mai jos. Medicul va fi cel în măsură să evalueze dacă acest gen de remedii sunt indicate în cazul tău sau dacă ar putea duce la unele complicații.

Apa

Când vrei să elimini o piatră formată la rinichi, creșterea aportului de apă poate accelera procesul. Încearcă să bei 12 pahare cu apă pe zi, în loc de cele 8 recomandate. După ce ai eliminat piatră, ar trebui să continui să bei 8-12 pahare cu apă pe zi.

Zeama de lămâie

Poți să pui în apă pe care o bei și zeamă de lămâie, proaspăt stoarsă, cât de des dorești. Lămâile conțin citrat (o sare a acidului citric), care este o substanță chimică ce previne formarea calculilor renali. De asemenea, citratul poate să dizolve și pietrele mai mici, permițând eliminarea lor cu și mai multă ușurință.

Sucul de busuioc

Busuiocul conține acid acetic, care ajută la descompunerea și pietrelor și la reducerea durerii. În plus, busuiocul este bogat în nutrienți. Folosește frunze verzi sau uscate de busuioc pentru a prepara un ceai și bea mai multe căni pe zi din acest remediu. Dacă vrei, poți să prepari un suc proaspăt de busuioc într-un storcător de fructe sau poți să adaugi busuiocul în smoothie-ul tău preferat.

Oțetul de mere

Și acesta conține acid acetic și trebuie să se regăsească în regimul (dietă) persoanelor cu pietre la rinichi. Acidul acetic, așa cum știi, ajută la dizolvarea calculilor renali. Pentru a te bucură de beneficiile lui, adaugă 2 linguri de oțet de mere la 180-240 ml de apă purificată. Bea acest amestec pe parcursul zilei.

Alte recomandări în dietă celor cu pietre la rinichi, de care trebuie să ții cont

Faptul că ai pietre la rinichi îți crește riscul de recurentă (acestea se pot formă din nou), doar dacă nu iei anumite măsuri pentru a le preveni. Dacă în prezent ai pietre la rinichi, medicul tău va face o serie de teste pentru a pune diagnosticul și pentru a determina ce tip de calculi renali ai. Apoi îți va prescrie un regim sau o dietă, special conceput(a) pentru ține.

Alte recomandări care te vor ajută să elimini pietrele:

bea cel puțin 12 pahare cu apă pe zi

bea sucuri din fructe citrice, cum ar fi cel de portocale

alege o dietă bogată în calciu la fiecare masă, de cel puțin trei ori pe zi

limitează consumul de proteine de origine animală

mănâncă mai puțină sare, mai puțin zahăr

evita alimentele și băuturile bogate în oxalati (rubarbă, sfeclă, bame, spanac, sfeclă elvețiană, cartofi dulci, nuci, ceai, ciocolată, piper negru, produse din soia) și în fosfați

evita consumul de alcool, pentru că te poate deshidrata.

Nu uita!

Litiaza renală (calculii renali) este o boală influențată de mai mulți factori. Prin intermediul dietei, însă, un număr important de factori pot fi modificați, deoarece oamenii de știință spun că, de fapt, compoziția urinei este direct legată de dietă pacientului.

Iată o lista generală cu măsurile legate de regimul (dietă) care pot fi folosite pentru a evita formarea calculilor renali:

bea suficiente lichide în fiecare zi (cel puțin 2 litri de apă)

evita dietele strict vegetariene

evita dietele cu proteine de origine animală în exces

evita consumul excesiv de sare

evita consumul excesiv de vitamina C și/sau de vitamina D

consumă produse bogate în fitati (leguminoase și fasole boabe, cereale integrale, germeni de porumb, anumite cereale, cum ar fi tărâțele lor, orezul sălbatic, nucile braziliene)

evita alimentele bogate în oxalati - mai ales că studiile au arătat că acestea pot fi un factor de risc pentru formarea unui anumit tip de calculi renali (spanac, rubarbă, pătrunjel, frunze de sfeclă, amaranth, ceai verde, ciocolată, etc.)

în unele cazuri, e recomandat să se consume mai multe alimente bogate în acid citric și mai multe băuturi bogate în acid citric (cum sunt sucurile din citrice)

în alte cazuri, este recomandat să se consume mai puține alimente bogate în purine (fructe de mare, anșoa, sardine în ulei, hering, carne, organe precum ficatul, rinichii, etc.)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614