Registrul Spațiilor Verzi postat, discret, pe site-ul primăriei. Video
Registrul Spațiilor Verzi postat, discret, pe site-ul primăriei. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn mai 2018, Decebal Făgădău a semnat contractul privind elaborarea Registrului Spațiilor Verzi cu Synergetics Coropration. Trebuia să fie gata în luna mai 2020, însă nu s-a respectat termenul. Între timp, mai exact, în 2019, Făgădău a inițiat un așa-zis Registru al Spațiilor Verzi, parțial, care a și fost votat în Consiliul Local, iar în 2020 a apărut pe site-ul primăriei o hartă veche de câţiva ani ce cuprindea, chipurile, toate spațiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța. Noua administrație a moștenit contractul semnat de Făgădău însă mare lucru nu s-a schimbat. Astăzi, regăsim pe site-ul administrației locale o hartă cu spațiile verzi, însă fără să știm care este totalitatea acestora, câte sunt în domeniul public și câte sunt în domeniul privat al Constanței. Și fără să fi fost votat de aleși. În ședința Comisiei 2 de Urbanism, consilierul PNL Mihaela Andrei a încercat să afle răspunsuri de la proaspătul șef al Serviciului Spații Verzi, Daniel Vlăescu, însă nu le-a primit.
Registrul Spațiilor Verzi este un subiect tabu în Constanța. De-a lungul timpului, spațiile verzi din Constanța au fost ținta investitorilor imobiliari și a autorităților locale, parcurile precum Tăbăcărie și cel de la Casa de Cultură, fiind măcelărite, sufocându-ne de betoane și construcții haotice. S-a tot discutat despre un Registru al Spațiilor Verzi din Constanța, iar prin 2020 fostul primar Decebal Făgădău ne-a servit pe site-ul primăriei o hartă veche de câţiva ani ce cuprinde, teoretic, toate spațiile verzi, undeva la peste 533 de hectare, ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța.
Registrul Spațiilor Verzi, din mandatul lui Făgădău
Pentru inventarierea celor 533,290 de hectare nu a fost urmată o procedură imperios necesară în vedea elaborării Registrului, și anume colaborarea cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, cu privire la regimul juridic al terenurilor.
Registrul Spațiilor Verzi, din mandatul lui Făgădău
Vlăescu, director din primărie: N-am o analiză cu numărul total al spațiilor verzi
Iată că, din nou, regăsim pe site-ul Primăriei Registrul Spațiilor Verzi, finalizat, aparent, de firma care l-a și elaborat, Synergetics Corporation, cea care se ocupă și de elaborarea PUG-ului. Însă, nici de data aceasta, harta postată pe site, într-un mod destul de discret, nu ne lămurește prea mult, nu știm câte hectare au fost inventariate și cât spațiu verde avem în Constanța.
Registrul Spațiilor Verzi actual
Daniel Vlăescu, proaspăt șef al Direcției Gestionare, Îndrumare si Sprijin Comunitar din cadrul primăriei, și șef serviciu tehnic SC Confort Urban, a fost luat la întrebări de consilierul local PNL, Mihaela Andrei, în ședința Comisiei Tehnice de Urbanism ce s-a întrunit miercuri, 28 septembrie, cu privire la mult discutatul registrul, însă nu a reușit să vină cu lămuriri.
Întrebat câte hectare de spații verzi are Constanța, potrivit noului Registru al Spațiilor Verzi, Vlăescu a declarat: ”N-am acum o analiză la mine, n-aș putea să vă zic exact”. Întrebat și dacă există situații incerte, acesta a răspuns: ”Toate spațiile acestea verzi… sunt trecute în acest registru. Fiind trecute aici, teoretic, n-ar trebui să aibă statut incert”, a mai spus Vlăescu, comunicându-i consilierului să facă o solicitare pentru a-i răspunde punctual la informații.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.